top of page

We worden allemaal mantelzorger

Een prachtig gezicht. De sneeuw die naar beneden is gezakt en dreigend half over het dak is gezakt. Grote ijspunten die richting het raam gaan. Eronder door lopen is een groot risico. We zien het langzaam verder zakken maar wanneer laat het los🙈.


Tijdens de donkere koude lange dagen ga je over dingen nadenken. Van een afstand kun je zien wat er allemaal in Nederland gebeurt. Hier in Zweden komen we aardige rustige mensen tegen. Zou het ook kunnen dat het aan ons ligt. Wij zijn hier veel meer ontspannen en relaxter. De mensen voelen dit en wij nemen hun kalmte weer over.

Mantelzorg is prachtig als je je dierbare wilt helpen. Meestal is er geen keus. Wat wij vaak niet zien is de ongelofelijke zwaarte van deze taken. Vergelijk het met een ijsberg zoals Anneke Dapper-Skaaning, psykolog in Denemarken zegt. Het ijs boven water is zichtbaar maar wat er onder water zit zie je niet. De hoeveelheid, heftigheid en de emotionele belasting laten mantelzorgers niet zien. Pas als zij over een aantal grenzen zijn gegaan en zijzelf dreigen onder te lopen wordt het ijs zichtbaar onder water. Het is dan eigenlijk al te laat.


De minister voor langdurige zorg en sport wil dat mantelzorgers ingezet worden in de zorg. De ADL en medicijnen geven worden taken voor de mantelzorgers. Dit zijn taken die ook in het verpleeghuis gedaan kunnen worden.


Een interview in TVZ augustus 2022

geeft aan dat het één team moet worden. Prachtig dat er overleg is met mantelzorgers om te kijken wat zij willen en kunnen doen. Taken overnemen🤔


In Denemarken is de mantelzorger heilig. Als de mantelzorger taken niet meer aankan wordt er een zorgverlener ingezet. De mantelzorger willen zij overeind houden en dat deze energie over heeft om leuke dingen te doen. Taken van de zorg is hier absoluut helemaal niet bij en zelfs uit den boze. Een andere kijk dan in Nederland en met groot succes. Voor de mantelzorgers zijn er regelmatig bijeenkomsten om elkaar te versterken en te kunnen uiten.

Mijn moeder gaf al aan " jongen meestal is de buurman aan de beurt maar op een dag ben jij de buurman".


Ja mantelzorger worden we allemaal. Heeft u daar wel eens stil bij gestaan?
169 weergaven13 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page