top of page

We worden allemaal mantelzorger

Een prachtig gezicht. De sneeuw die naar beneden is gezakt en dreigend half over het dak is gezakt. Grote ijspunten die richting het raam gaan. Eronder door lopen is een groot risico. We zien het langzaam verder zakken maar wanneer laat het los🙈.


Tijdens de donkere koude lange dagen ga je over dingen nadenken. Van een afstand kun je zien wat er allemaal in Nederland gebeurt. Hier in Zweden komen we aardige rustige mensen tegen. Zou het ook kunnen dat het aan ons ligt. Wij zijn hier veel meer ontspannen en relaxter. De mensen voelen dit en wij nemen hun kalmte weer over.

Mantelzorg is prachtig als je je dierbare wilt helpen. Meestal is er geen keus. Wat wij vaak niet zien is de ongelofelijke zwaarte van deze taken. Vergelijk het met een ijsberg zoals Anneke Dapper-Skaaning, psykolog in Denemarken zegt. Het ijs boven water is zichtbaar maar wat er onder water zit zie je niet. De hoeveelheid, heftigheid en de emotionele belasting laten mantelzorgers niet zien. Pas als zij over een aantal grenzen zijn gegaan en zijzelf dreigen onder te lopen wordt het ijs zichtbaar onder water. Het is dan eigenlijk al te laat.


De minister voor langdurige zorg en sport wil dat mantelzorgers ingezet worden in de zorg. De ADL en medicijnen geven worden taken voor de mantelzorgers. Dit zijn taken die ook in het verpleeghuis gedaan kunnen worden.


Een interview in TVZ augustus 2022

geeft aan dat het één team moet worden. Prachtig dat er overleg is met mantelzorgers om te kijken wat zij willen en kunnen doen. Taken overnemen🤔


In Denemarken is de mantelzorger heilig. Als de mantelzorger taken niet meer aankan wordt er een zorgverlener ingezet. De mantelzorger willen zij overeind houden en dat deze energie over heeft om leuke dingen te doen. Taken van de zorg is hier absoluut helemaal niet bij en zelfs uit den boze. Een andere kijk dan in Nederland en met groot succes. Voor de mantelzorgers zijn er regelmatig bijeenkomsten om elkaar te versterken en te kunnen uiten.

Mijn moeder gaf al aan " jongen meestal is de buurman aan de beurt maar op een dag ben jij de buurman".


Ja mantelzorger worden we allemaal. Heeft u daar wel eens stil bij gestaan?
174 weergaven13 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

13 Kommentare


Unknown member
04. Nov. 2023

Gelukkig zijn er ook nog veel mooie zorgprofessionals zoals@vantrietnana en Petra Blom, Corné, @stamwilly06 en nog veeeel meer. Als mensen steeds meer hulp nodig hebben in de buurt, zouden we uiteindelijk vanzelf toch niet meer met elkaar gaan praten? Van de regering kunnen we niets van verwachten.

Gefällt mir
Unknown member
05. Nov. 2023
Antwort an

Neen helaas niet, zij heeft zelf deze mening veroorzaakt, zolang we er wonen zijn wij nog nooit binnen geweest en ze wil ook niemand binnen hebben.Zelfs mijn vrouw niet. Dat is nu al meer dan 12 jaar. Als wij haar hulp aanbieden weigert ze dat altijd. Het achterste van de tong laat ik bewust niet zien.

Gefällt mir

Unknown member
03. Nov. 2023

Zelf ben ik na een operatie razend snel weer in huis, binnenkort, voor een beperkt aantal dagen kan mijn vrouw dagelijks ondersteunen . Maar daarna gaat ze s'morgens om 7.30 uur de deur uit voor de kraamzorg en zie haar niet eerder dan 17.30 uur weer in huis. Vrije dagen moeten 3 maanden van tevoren worden aangevraagd door mijn wederhelft, veel word onmogelijk gemaakt. Dus ik moet me heel snel zelf weer redden op 2 krukken. Als je 4 tot 6 weken niet mobiel bent kan dat enorm lastig zijn. Afhankelijk zijn van buren kan ik nu al zeggen dat ik niemand hier over de vloer zie. In het verleden niets laten horen dan hoeft het nu ook niet mee…


Gefällt mir
Unknown member
04. Nov. 2023
Antwort an

Het is ook te gek voor woorden. Wij hebben hier al heel gekke dingen meegemaakt. Gelukkig hebben we 3 auto's waarvan één 40 jaar en ouder. Als er één auto defect is of een probleem heeft is er reserve. Een garage die ons goed helpt zit 25 kilometer verder op. Een garage binnen 3 kilometer in de buurt heeft mijn vrouw laten staan en niet geholpen. Zij heeft zelfs in dat gezin van de garagehoudster gekraamd. Bij zomerdag is de 40 jaar en ouder er gelukkig nog. Een vermoedelijke week waarin kan is er bij uitval en kan dan direct rond half december de datum, maar is nog niet officieel vastgelegd en kan ook nog wel weer eens veranderen.

Gefällt mir

Unknown member
03. Nov. 2023

Tja… Ooit kan het gebeuren dat wij bepaalde taken niet meer kunnen doen en wij dan op anderen aangewezen zijn om ons eigen leven wat draaglijker te kunnen leiden.


Denemarken 🇩🇰 lijkt een voortrekkersrol te leiden en Nederland 🇳🇱 zou er zeker verstandig aan zijn hier e.e.a. wat van te leren, maar de nuchtere, de zuinigere en vooral de belerende Nederlanders kennende… 🙄… lijken wij meer én eigenzinniger dan de Denen zijn.


Hoe en wat het allemaal na woensdag 22 november 2023 zal zijn, houd ik mijn hart voor mijn vader en voor jullie mem vast…


😢♥️

Gefällt mir
Unknown member
03. Nov. 2023
Antwort an

Mee eens,maar tot juni werkte ik zelf in de zorg.Zoveel gezien en meegemaakt in mijn werkzame leventje.Ook zoveel hoe het niet moet,maar je bent "maar" iemand vd werkvloer en achter bureaus wordt beslist hoe een en ander gedaan moet worden.En vooral Efficiënt.Kan het woord niet meer horen.Net als marktwerking.Ook zon dooddoener hier.Maar wellicht is er hoop.Wij zijn m9ndiger dan onze ouders waren

Gefällt mir

Unknown member
03. Nov. 2023

Mantelzorger hier is idd lastig en moeilijk soms.Er word veel van je verwacht of gewoon stilzwijgend aangenomen dat je bepaalde taken doet.Alleen al het feit dat je de vinger aan de pols houden of de zorg wel wordt gegeven zoals afgesproken.Grrrr.

En idd op een dag zal er ook zorg aan mij gegeven gaan worden.Moet er niet aan denken.

Gefällt mir
Unknown member
04. Nov. 2023
Antwort an

Het gaat voor ons duidelijk worden. Een knieoperatie, half maar wel de eerste 6 weken moet geheel en gedeeltelijk hulp Een bed in de kamer op voldoende hoogte.

Maar goed dat ik mezelf heel goed kan redden.

Gefällt mir
bottom of page