top of page

Wat een gastvrijheid in Zweden!


We sloegen af van de weg en kwamen bij een schuilhut aan. Alles lag klaar om een vuurtje te maken. Zelfs een rooster erop. Een toilet, een stijger en een roeiboot. Alles schoon en niets aan de ketting. Ik kon zo gaan roeien. We waren op weg van Säffle richting Arvika


Een gastenboek met allemaal complimenten, wensen van mensen die hier eerder waren geweest. Netjes aan een spijker in een plastic mapje. Geen rommel om de hut. Het toilet schoon en zelfs toiletpapier. De boot lag vast aan een touwtje en een stop eruit zodat hij niet vol kon lopen. Ik maakte een klein tochtje op het prachtige meertje. De stilte intens en de natuur wonderschoon.


Mijn gedachten dwaalde af. Ik was weer het kind in de stalen roeiboot. We huurde die bij een boerderij aan een meertje in Zoeterwoude. Wij waren uit de stad Rijswijk verhuisd naar een dorp. Ik vond het geweldig. Elke dag was ik buiten en nog ruik ik de heerlijke lucht van de boerderij. Spelen in de weilanden die naar mijn idee vol bloemen stonden. Mensen vriendelijk en behulpzaam. Een oud boertje woonde op het erf van zijn kinderen. Ik kon hem niet verstaan maar hij was gelukkig. De sfeer vind ik terug hier bij de schuilhut. In de twee uur dat wij er waren heb ik niemand langs zien komen. We waren helemaal alleen. Op de hoofdweg tussen de bossen en heuvels reden wij rustig tijden alleen.


Waar zijn wij in Nederland terecht gekomen. We zijn rijk, grote huizen, drukke overvolle wijken, overvolle wegen, drukke mensen, vieze straten, boten bloempotten, beelden aan de ketting. Openbaar toilet op slot of vies. Onze groene bak voor groenafval moet op slot want anders wordt er restafval in gedaan. Kreeg op mijn donder van een buurman want ik liet mijn afvalbakken open en dat trok de troep aan!


Waarom doen wij alles op slot en zijn er nog steeds deuren op slot van woonzorg voorzieningen. Sommige huizen hebben een code en zeggen dan dat zij een open instelling zijn🤔. De mensen die er wonen kunnen nooit deze code onthouden!


Waarvoor zijn onze spullen buiten aan de ketting en zijn onze straten vies. Waarom mogen wij hier blijven slapen en liggen de matjes klaar. Waarom mogen wij hier wel In de natuur gewoon ons tentje opzetten en is er geen rommel! Waarvoor kan dit Wel op het platteland in Zweden en niet bij ons meer?


De dieren voelen de rust en al een paar keer hebben wij een rendier of Eland langs de kant gezien en bleef deze staan om ons te bekijken.Is het niet vreemd dat ik mij hier thuisvoel en moeite heb om terug te gaan😥
Natuurlijk zijn er in de grote steden in Zweden ook gebieden die vuil zijn en lijken op onze situatie maar op het platte land heb ik alleen maar de afgelopen weken positieve dingen gezien.


Het zet wel tot aandenken. We gaan er eens goed over nadenken ...
95 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Unknown member
Sep 24, 2022

Prachtig Jan & Grietje Even in gedachten terug naar je mooie jeugdherinneringen. Vroeger hing bij ons het touwje uit de brievenbus en zo kon een ieder in het huis komen. Tijden veranderen helaas. Alhoewel er nog genoeg rustige plekken in Nederland zijn gelukkig. Wij zitten nu in een buurtschap van Winterswijk. Hilgelomeer, vanmorgen een prachtige wandeling gemaakt met Lua. Niemand tegengekomen. Mooie natuur en erg rustgevend ook hier. Maar ook in Hooghalen vind ik deze rust terug, m.n. in deze periode is de natuur ook alleen voor jou. Maar wat jullie tegenkomen in Zweden is bij ons niet meer mogelijk. Die mooie uitgestrektheid, het grote wild, het vrij kamperen, de gastvrijheid dat zijn we soms gedeeltelijk maar voor het meeste kwijt helaas. Blijf…

Like
Unknown member
Sep 24, 2022
Replying to

Wat een mooie reactie. Jullie zijn een voorbeeld voor gastvrijheid en noaberschap!

Like
bottom of page