top of page

Vrijheid


De 1e nacht zonder Grietje😌 Onze zielen blijven verbonden maar toch is het vreemd. Mijn ziel is zeker in de war. Grietje is met Xana, haar dochter op pad geweest gisteravond naar 'het Zwanenmeer' een balletvoorstelling. Blijft bij haar dochter slapen. Een soort van vriendinnendag en heerlijk even met z'n tweeën. Mooi dat ze dat kan doen. Grietje is een prachtige moeder en we zijn trots op wat Xana al bereikt heeft.


Een nachtje dus alleen in een Vinkeveens motel want vandaag moet de DS naar de citroëngarage in Amsterdam.

Het dak maken zij weer waterdicht bij de randen. Elke keer een douche bij het rijden na een regenbui is wel lekker in de zomer maar niet in de winter. En de DS mag mee naar Zweden. Een specialistisch klusje voor een pracht bedrijf.


Vrijheid een ruim begrip. Ik ben vrij om de dingen te doen die ik wil🤔.

Een middagje naar het Singer Laren museum nadat ik Grietje had weggebracht. Een mooie tentoonstelling ' LA GRANDE BLEUE. SCHILDERS VAN DE MÉDITERRANÉE' De kunstenaars voelden zich vrij om naar het zuiden te reizen. Mooie kleuren en zeker de kleur blauw. Mijn lievelingskleur.

William Singer verhuisde begin 1900 juist naar het noorden, Noorwegen. Hij vond de natuur en vrijheid daar geweldig en was graag alleen.

Ik kocht een kaart met de beeltenis van zijn vrouw Anna die het museum heeft opgezet. De kaart viel op. Bij de kassa vroeg een vrouw of ik het boek al had gelezen. Met een glimlach vertelde ze dat er pikante details in stonden. Ik werd nieuwsgierig naar het boek😊


Ik stond gisteravond op het balkon en een klein meisje kreeg een reddingsvest om van haar moeder. Ze begon te krijsen en werd in het bootje gezet. Het krijsen hield niet meer op en bleef luid doorgaan. Zelfs toen ze achter het groen verdwenen waren hoorde ik het nog. Hoe zou het kind zich nu voelen? Haar vrijheid werd nu al ontnomen.


Dan maar hardlopen en eerst Grietje een berichtje sturen dat ik van haar hou😘

Veel water en grote huizen waren er te zien toen ik ging hardlopen


Het viel mij op dat er bijna overal grote hekken stonden rondom de huizen.

Slagbomen om achter te parkeren en borden wat allemaal niet mocht.

De deuren van zorginstellingen gaan open om mensen het gevoel van vrijheid te geven.


Voelen deze huisbewoners zich vrij achter een hek en waar zijn ze zo bang voor?


Tijdens het rennen gaan mijn gedachten terug naar Zweden. De vrijheid daar is in alles te voelen. Open huizen en schuren en er is vertrouwen in de mens.

Meren stil en overal kun je zo bij zonder te betalen. Geen afgesloten parkeerplekken om bij het meer te komen


Wat is er in Nederland gebeurt?


Wat verstaan we nog onder vrijheid?


Vanmorgen een mooie rit zoeken om de files te ontwijken naar Amsterdam.

Gelukkig ga ik Grietje weer ophalen vandaag en maak er een mooie dag van. Het is stil zonder haar😘 Ik mis haar💛

125 weergaven12 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

12 opmerkingen


Onbekend lid
15 sep. 2023

Vrijheid is groot goed, daar moeten we zuinig mee zijn. Maar ook elkaar die ruimte geven, ook dat is zo nodig. Komt me bekend voor dat moeder en dochter met elkaar gaan shoppen bijvoorbeeld. Ook dat klankbord tussen moeder en dochter, daar kom je niet tussen Jan. Moeders en dochter is vaak die twee handen op één buik

Ja Jan, dat weet je onderhoud aan een oldtimer blijft er altijd , dat is ook dat deel liefde voor iets hebben.

Al dat hekwerk om huizen en instellingen, het is vervelend dat het zo moet. Meerdere culturen mensen zijn bijelkaar. Blijkbaar kan men hier niet van ander zijn spullen afblijven. Hier in Nederland zien we ook dat je deuren goed moe…

Like
Onbekend lid
22 sep. 2023
Reageren op

Waar is de dankbaarheid. Toen ik daar woonde hoorde ik dat er elke dag politie aan te pas kwam.

Het is toch erg dat er beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Ja in Zweden ervaar je dit helemaal niet.

Like

Onbekend lid
15 sep. 2023

Super lieffffffff Jan, ik hou van jou!!!!!! ❤❤❤❤❤❤❤

Like

Onbekend lid
15 sep. 2023

Het Singer Museum was ik met mijn opa zaliger vaak langs, maar nog nooit binnen, geweest. Hij zei mij wel iets van een ‘museum’, maar daar had ik als klein kind niet veel aandacht aan besteed. In mijn gedachten was ‘Singer’ namelijk aan die van de ouderwetse naaimachine - en dus meer iets voor vrouwen - verbonden, dus ging ik bij mijn opa verder niet op in. Ik wist trouwens toen ook niet of hij van museums hield. Vast wel, maar hij had als arbeider - hij was een wever - er wellicht nooit de tijd voor en hij had met mijn oma ook nog zijn vier kinderen moeten grootbrengen.


De eerste keer toen ik ‘high society’ leerde kennen was…


Like
Onbekend lid
16 sep. 2023
Reageren op

Een mooie reactie en herkenbaar. Ik werkte eerst in de techniek. Een jaar bij een bedrijf wat in technische beveiligingen van huizen deed. Ik kwam in dure plaatsen als Wassenaar Bloemendaal en waar mensen grote huizen hadden. Ik weet nog een invloedrijke dame. Haar poort bediende zij met een camera. Wij moesten haar hele huis beveiligen en zelfs kwam er een schakelaar om de beveiliging van haar slaapkamerdeur aan te zetten voor de nacht. Als haar man er niet was durfde zij niet in de tuin te zitten. Steeds was er die angst. Ook de angst dat haar man neergeschoten zou worden. Ik vroeg mij wel eens af hoe zij hun vermogen hadden gekregen. Dit was geen uitzondering en dez…

Like

Onbekend lid
15 sep. 2023

Vrijheid is dat wat je er zelf van maakt en mee doet.En je mist pas iets of iemand als die er niet is.Lijkt me heel gezond.Des te groter de vreugde van weer samen.Fijne dag.

Like
Onbekend lid
22 sep. 2023
Reageren op

Haha alleen dingen doen vinden niets meer aan. Samen is geweldig. Maar dat zal de onvoorwaardelijke liefde zijn😊

Like

Onbekend lid
15 sep. 2023

Grietje komt echt wel terug hoor Jan! En hetvis toch heerlijk ff alleen zijn😁😂

Like
bottom of page