top of page

Vervreemding van de omgeving

'Grietje we hebben al drie dagen niemand anders gesproken of gezien. De echte wereld lijkt ver weg. Wat een goddelijk ontbijt heb je klaargemaakt' Zijn wij wel normaal?'.


Ik lig in bed met uitzicht op de naaldbomen en schuur. Vroeger voelde ik mij schuldig als ik in bed lag overdag. Zelfs al had ik nachtdienst gehad dan lag ik niet rustig. Mijn vader vond dat je overdag aan het werk hoorde te zijn en niet in bed. Situaties uit je jeugd kunnen lang impact hebben. Natuurlijk niet alleen de mindere dingen maar natuurlijk de mooie herinneringen. Op vakanties in de bergen heb ik prachtige herinneringen. De geweldige natuur met heuvels, meren en bossen doet mij hier in Zweden daaraan terugdenken.


Derealisatie noemen we het als er vervreemding van de omgeving ontstaat. Dat kan hele angstige situaties opleveren.

Grietje en ik ervaren dit gevoel regelmatig. In Nederland is het gevoel dat we aan de zijlijn staan ye kijken wat er allemaal daar gebeurd. Door de drukte, lawaai en slechte luchtkwaliteit zien wij het welzijn van mens en dier afnemen. Stress en een burnout liggen op de loer. In een eigen poll op Linkedln gaf meer dan 50% van de mensen aan naar rust en ruimte te verlangen. In Zweden ervaren wij de rust en ruimte des te meer.


Vandaag is het prachtig weer en kunnen wij buiten aan de klus. De ramen gaan eruit en Grietje heeft een nieuwe hobby.

Het restaureren van oude meubels en er een moderne look aan geven.

Ik doe het grove schuurwerk en Grietje ontfermd zich over het fijne werk.

Ik ga binnenkort op pad om in heel Zweden kastjes op te kopen.

Eem nieuwe bedrijfsnaam hebben we al 'JanGrietje gambla skåp'.


Een fine dag


Hejdå


Jan Grietje😊88 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 Comments


Unknown member
Aug 13, 2023

Ik denk dat het Verenigde Koninkrijk 🇬🇧 en Nederland 🇳🇱 over het algemeen meer met elkaar overeenkomen dan met Zweden 🇸🇪. Wat jullie in Nederland ervaren, ervaar ik het hier min of meer ook hetzelfde - al is de politiek hier in Londen heel wat beter dan daar in Den Haag! Dit terzijde, ik herken ook veel van het werkzame leven tussen onze landen waar men tot het uiterste gedreven is en uiteindelijk ’ziek’ is (geworden). Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en het is eigenlijk ook geen wonder met zulke grote gevolgen voor wat oude(re) mensen betreft! 😢


Eigenlijk moet ‘tussentijdse bezinning’ van een jaartje wettelijk verplicht gesteld moeten zijn en in de Arbeidsovereenkomst opgenomen moeten worden, bijvoorbeeld o…


Like

Unknown member
Aug 11, 2023

Jullie zitten daar echt op je plek, zeker voor hoe jullie nu in het leven staan.

Mijn plek, mijn geluk, is voor nu hier in Assen. Ik leef in het moment en hier ben ik heel erg gelukkig 🥰🥰

Like
Unknown member
Aug 11, 2023
Replying to

O ik zal zeker altijd blijven genieten van jullie verhalen. Jullie hebben echt een heel speciaal plekje in mn ❤️je veroverd. Vergeten doe ik jullie niet.

Ik ben en blijf volop in beweging 🥰❤️

Dankjewel lieve mensen 😘❤️🙏

Like

Unknown member
Aug 11, 2023

Wat kan de bewoonde wereld dan ver weg zijn. De stilte dan nog meer en je bent op elkaar aangewezen. Dat mooi bezig zijn met die kastjes te restaureren is zeker leuk, blijf je lekker actief. Stilte en rust hoeft zeker niet als vervelend te zijn.

Like
Unknown member
Aug 11, 2023
Replying to

Stilte en rust is hier niet vervelend. Komen nog weinig toe aan rust. Zijn volop bezig om ons huisje mooi te maken. Grietje gaat helemaal op in het kastjes restaureren. Het gaat mooi worden. Je krijgt ze te zien.

Dank voor je reactie.


Like
bottom of page