top of page

Nils Holgerssons wonderbare reis

Wie kent niet het kinderboek van Selma Lagerlöf uit 1906.

Het boek is bedoeld om kinderen op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden te leren. Het boek werd in veel talen vertaald. In 1911 verscheen de eerste Nederlandstalige uitgave.


Het boek staat wel een beetje voor de wijze waarop Grietje en ik kijken en onze ontdekkingsreis maken. Nils leert namelijk op zijn reis over meren, bossen, akkers, velden, kastelen, steden en zee over het leven van dieren en wat het betekent om anderen te helpen.


Selma woonde in onze gemeente Sunne. Gisteren waren we daar om boodschappen te doen(20 km verderop) en bezochten gelijk de mooie bibliotheek.

Vele herinneringen zagen we hier van de vrouw met het imposante idealisme en levendige fantasie die de nobelprijs voor literatuur kreeg.


Ik moest aan deze bijzondere vrouw denken toen ik Grietje zag zitten onder ons raam met het uitzicht op de eindeloze bossen, meren en heuvels.


In dezelfde pose zag ik Selma zitten. Al breiend en in gedachten bezig aan haar volgende boek. Grietje zag er zo prachtig en wonderlijk uit😘. Ik maakte op Grietjes verzoek een foto met onze oude camera uit 1952. Een oude zwart wit foto geeft zoveel meer fantasie dan in kleur.

We hebben hier in Zweden al horen fluisteren dat ze onze reizen willen verfilmen. Ons Magazine valt zo op. Een literatuurprijsje misschien😊

De fantasie hebben we al!

Volgende week brengen we weer een bezoek aan Mårbacka. Dit is een landhuis in onze woonplaats Sunne, Värmland, Zweden. We waren hier een jaar geleden om een mooie wandeling te maken maar toen was het museum dicht.


Onze oude camera gaat mee en gaan daar prachtige foto's maken.


Hejdå


Jan Grietje

90 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page