top of page

Nils Holgerssons wonderbare reis

Wie kent niet het kinderboek van Selma Lagerlöf uit 1906.

Het boek is bedoeld om kinderen op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden te leren. Het boek werd in veel talen vertaald. In 1911 verscheen de eerste Nederlandstalige uitgave.


Het boek staat wel een beetje voor de wijze waarop Grietje en ik kijken en onze ontdekkingsreis maken. Nils leert namelijk op zijn reis over meren, bossen, akkers, velden, kastelen, steden en zee over het leven van dieren en wat het betekent om anderen te helpen.


Selma woonde in onze gemeente Sunne. Gisteren waren we daar om boodschappen te doen(20 km verderop) en bezochten gelijk de mooie bibliotheek.

Vele herinneringen zagen we hier van de vrouw met het imposante idealisme en levendige fantasie die de nobelprijs voor literatuur kreeg.


Ik moest aan deze bijzondere vrouw denken toen ik Grietje zag zitten onder ons raam met het uitzicht op de eindeloze bossen, meren en heuvels.


In dezelfde pose zag ik Selma zitten. Al breiend en in gedachten bezig aan haar volgende boek. Grietje zag er zo prachtig en wonderlijk uit😘. Ik maakte op Grietjes verzoek een foto met onze oude camera uit 1952. Een oude zwart wit foto geeft zoveel meer fantasie dan in kleur.

We hebben hier in Zweden al horen fluisteren dat ze onze reizen willen verfilmen. Ons Magazine valt zo op. Een literatuurprijsje misschien😊

De fantasie hebben we al!

Volgende week brengen we weer een bezoek aan Mårbacka. Dit is een landhuis in onze woonplaats Sunne, Värmland, Zweden. We waren hier een jaar geleden om een mooie wandeling te maken maar toen was het museum dicht.


Onze oude camera gaat mee en gaan daar prachtige foto's maken.


Hejdå


Jan Grietje

90 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 Comments


Unknown member
Aug 13, 2023

Wat leuk zeg! 😃👍


Zweden heeft wel veel bekende en minder bekende schrijvers en schrijfsters, en bekende en minder bekende verhalen. Juist omdat het zo uitgestrekt, natuurlijk en stil is waarbij het weer zelfs deel van uitmaakt, is het land zó inspirerend! Wie kent niet de sages van Vikingen, elven, draken en trollen waar de noordelijke landen om bekend zijn! En schrijvers zoals Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren, Pär Lagerkvist, Henrik Ibsen om maar enkele te noemen. Zie ook: https://pantheon.world/profile/occupation/writer/country/sweden !

Naast boeken zijn er ook veel vooral goede films met bekende actrices/acteurs in de hoofdrol zoals Ingrid Bergman, Stellan Skarsgård en Max von Sydow. En films zelf zoals ‘The Girl with the Dragon Tattoo’, ‘Winter Light’…


Zweden 🇸🇪 kan…


Like

Unknown member
Aug 11, 2023

Prachtig Jan en Grietje ❤️

Like

Unknown member
Aug 10, 2023

Wat een mooi verhaal, jullie ontdekkingsreis in Zweden.

Nils Holgersson op de gans op ontdekking over Zweden, het liedje weet ik nog.

Maar ik hoop dat jullie trouw blijven aan de Austin Healy en niet met de gans op ontdekking gaan.

Wat een schitterende foto’s, goede camera Jan, maar met Grietje in beeld worden ze sprookjesachtig!


Ik geniet van jullie verhalen, zo reis ik mee door het land van jullie dromen.


Like

Unknown member
Aug 10, 2023

Nils Holgersssons, de serie gemaakt voor de televisie, dat vergeet je nooit, altijd die fijne herinnering aan gehad. Vooral de stijl waarin het is gebracht is geweldig. Dat inhoudelijk verhaal ook nog mooier.De mooie foto's in zwart wit brengt terug in de tijd. Zo te horen staat er nog veel leuks aan verhalen te komen.

Like
bottom of page