top of page

Neem mensen met dementie mee naar buiten

Een bezoekje aan de supermarkt of tandarts kan zoveel positiviteit opleveren. Even weg uit het huis of afdeling en je wint er zoveel mee.

Winkeltjes, kapsalon in woonzorghuizen kan heel mooi zijn maar zou een extra voorziening kunnen zijn. Buiten het huis is de 'normale'wereld. Het stimuleerd de hersenen om weer actief te worden. Mensen gaan zich weer gedragen zoals zij altijd al deden.

We hadden afgelopen maandag een afspraak bij de tandarts in Oudewater.

'In de wachtkamer mochten we een magazine plaatsen'


De prothese deed zeer van Mem en zodoende droeg zij deze niet meer in. Waarschijnlijk een tandtechnicus behandelde haar. Het was niet duidelijk wat en wie hij was want stelde zichzelf niet voor. Een aardige man maar leek niet veel af te weten hoe om te gaan met mensen die dementie hebben. Gelukkig dat Grietje en ik erbij waren anders was het waarschijnlijk niet gelukt. Aan het eind van het bezoek stapte Mem op hem af, gaf een hand en bedankte. Deze man zelf deed geen aanstalten om ons een hand te geven. Je zag hier gelijk hoe sociaal Mem zich hier gedroeg en leek er even weinig van de dementie zichtbaar. Ik zag dit wel vaker als ik met mensen meeging naar huisarts of tandarts dat zij zich veel beter konden voordoen.

Daarna reden we door Oudewater en zat Mem alles op te noemen wat zij zag. Zij was al een tijd niet buiten het huis geweest en de nieuwe indrukken waren fantastisch. Ze genoot zichtbaar.

We bezochten de supermarkt om lekkere dingen te halen voor de lunch. Mem liep achter het winkelwagentje en vond het geweldig. Alles werd goed bekeken en volgens Grietje pakte zij dingen waar zij vroeger ook belang in had. Een zak mandarijntjes lag op een gegeven moment in het karretje.

We moesten lachen want gezondheid en vitamines waren altijd belangrijk voor haar.

Mem had de dag van haar leven.

Terug in Veld-Zicht genoten wij in de recreatieruimte van een lunch met de lekkere dingen die we gehaald hadden. De zorg regelden het drinken en de ontbrekende zaken. Wij danken de zorgverleners voor het prettig ontvangst, de gastvrijheid en gebruik van de ruimte.

Na het bezoekje reden we in 3 uur terug naar Drenthe. Grietje en ik hadden een voldaan gevoel.
86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page