top of page

Wakker worden in ons Talanghuset 🌲🐻🌲


Het is half vijf en we zijn wakker geworden, 'ik moet plassen'.

De zon maakt aanstalten om op te staan. Nog een paar weken en dan wordt het vrijwel niet meer donker. Een vreemde gewaarwording blijft het.

Boven op de berg zie ik vanuit mijn bed takken bewegen. Het is wonderlijk stil buiten. Geen zuchtje wind en alleen de beek kun je horen als je bij ons andere huisje op de berg bent.


Niemand krijgt de Björn (beer) te zien maar zij moet er wezen. Het voelt als de Schotse mythologie, het monster van Lochem Ness. Ik geloof erin en wil daar nog een keer heen. Een brun(bruine) grote schim op de berg en ik huiver.


Gisteren hebben we de slaapkamer aangepakt zodat we er afgelopen nacht in konden slapen. Twee rollen met zeer oud Zweeds behang(tapeter)hebben we bij een loppis gevonden voor €0,45 per rol. Het was moeilijk behangen omdat het heel dik papier is wat zo scheurt. Het lijkt wel perkament. Het Zweedse koningshuis ging rond 1800 hier al op vakantie in de buurt. Zou dit toch ...


We hebben medelijden met ons mooie huisje op de berg. We lopen nu regelmatig over naar het Talanghuset. Alles hebben we hier bijna aangepakt en geheel naar onze wens.

Nog steeds gebruiken wij weinig water per dag. Meestal niet meer dan 25 liter. We drinken daarvan, nemen een douche en wassen af. We hoorde dat de garantie van schoon water een probleem op kan gaan leveren in Nederland. We begrijpen het wel. Er is zoveel verspilling van 'schoon' water. Sinds wij gedeeltelijk in Zweden wonen zijn we er steeds meer bewust mee bezig. Geen toilet doorspoelen met schoon water maar een composttoilet.

Geen druppel water en alles weer terug in de natuur. Het is nog leuk om zo zelfvoorzienend (of the grid) bezig te zijn. Het bronwater is heerlijk en het beneden halen bij de bron goed voor lijf en leden. We leven hier veel gezonder en de lucht is schoon.


Dicht naast en bij met de natuur leven geeft zoveel meer voldoening en uiteindelijk heeft de natuur ons nodig en wij haar. Zonder de natuur geen leven.


Gisteren is Grietje bij de breiclub geweest van het dorp. Ze is de jongste maar de dames vinden het mooi. Krasse oude dames en ze weten waar ze over praten. Om het Värmlands te volgen is vermoeiend maar Grietje kon zich aardig redden. Ik heb de was in de Tvättstuga beneden in het dorp gedaan. De nieuwe motorzaag kreeg ik aan de praat.


Vandaag verder met de badkamer en hout zagen. Gisteren begon het even te sneeuwen. De winter blijft in de buurt en als je niet oppast is zij zo weer terug en slaat toe.


Een gelukkige dag en wanneer je water uit de kraan haalt denk dan aan mijn blog.


En vacker dag😊

88 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

7 Comments


Unknown member
Apr 24

Ja Ans, zag het vanmorgen al het centrum krijgt een poetsbeurt waar U tegen gezegd kan worden. Dat begint al bij de Frieslandroute en de afdraai van de N34 naar Emmen , zelfs met de geplaatste camera's om bewegingen voertuigen te registreren. Het heeft allemaal een opknapbeurt gehad, behalve waar het moet zijn daar is het inderdaad dat rommeltje of minder netjes. De achterkant van Emmen krijgen Willem en Maxima niet te zien, alleen dat allermooiste mag door hun gezien worden. Maar op Koningsdag gaat Emmen een complete vesting worden en een aantal uren compleet niet toegankelijk zijn zou ik bijna denken. Maar het zou wel eens goed zijn dat Willem en Maxima in anonimiteit Emmen van de achterk…

Like
Unknown member
Apr 24
Replying to

Nou dat idd .Maar Maxima is hier geweest in kader armoede bestrijding en problemen hier in de wijk. Maar voor de tv moet idd alles schone schijn.Emmen staat immers onderaan de lijst van meest gewilde steden .Mooi zo laten zou ik zeggen. Je ziet nu al talrijke problemen opduiken met westerlingen die hier in bv de dorpsraden wel even zullen vertellen hoe het allemaal moet .laat ze lekker in het westen blijven .

Like

Unknown member
Apr 24

Hoe dichter bij natuur, hoe beter maar wel met meer inspanning, zo gemaksvoorzienend is het leven in Ned. we staan er niet zo bij stil. Maar het is allerminst vanzelfsprekend.

Wij hebben een paar jaar zonnepanelen en worden nu financieel gestraft bij aflevering aan het net. Het net is verouderd en tegelijk een grote vraag waardoor woningen en bedrijven geen aansluiting kunnen krijgen. Ik geloof dat Julie daar beter af zijn en vermits de gezondheid dat alles ook toestaat en je de nodige proviand ed kunt halen/kopen. Geniet van de jaargetijden Incl de donkere dan wel lichte seizoenen en beweeg mee ;-). Fijne dag en groet, we hadden vanmorgen zowaar een paar vlokken sneeuw.

Like

Unknown member
Apr 24

Voor ons is alles vanzelfsprekend,water,warmte ,eten etc.

Voor jullie iets minder. Je moet meer moeite doen om het te krijgen.

Maar ik snap je gevoel idd.

Hier word Emmen opgepoetst voor het bezoek van de koning met zijn gevolg.

Alleen jammer dat het meer om het centrum gaat dan bv de straten in onze wijk.

Die zijn hoognodig aan vervanging toe. De gaten worden af en toe volgestopt met emmer teerspul en moet maar weer klaar zijn.

Nee,dan het centrum.Elk steentje word opnieuw gelegd en elk smetje word verwijdert.

Ach ja,verschil moet er zijn.Like
Unknown member
Apr 24
Replying to

Dat ook,dus wachten we nog 10 jaar met onze straten op te knappen.

Like

Unknown member
Apr 24

Nou dat ziet er allemaal goed uit, nu kan Koningin Sylvia wel bij jullie komen, zoals voor al het Koninklijk bezoek dient het toilet eerst goedgekeurd worden door de hofhouding. Zo gaat het in Nederland ook, overal waar ze langer blijven is onderhevig aan inspectie, noemde eerder de WC inspectie van 1929 in Noord Groningen bij het bezoek van Wilhelmina en Juliana, maar natuurlijk ook voor de andere hoogheden. Maar jullie kunnen Sylvia ontvangen, het ziet er goed uit. Tja dat waterverbruik is inderdaad een crime aan het worden, maar door de overgrote toeloop naar Nederland zal het water eerlijker verdeeld dienen te worden. Kan me de regenwaterput van vroeger goed herinneren, dat hemelwater gebruiken voor het toilet. Bewust omgaa…

Like
bottom of page