'Eenzaamheidsproblematiek bij Zweedse mensen met dementie is hoog'
Vertelde een leidinggevende bij de thuiszorg in Zweden.
In Zweden was al langer de tendens om langer thuis te blijven voor mensen met dementie. Dit is niet altijd zo mooi als er gedacht wordt. Veel eenzaamheid en verwaarlozing ligt op de loer. In Zweden woont familie niet altijd in de buurt en mantelzorg is dan moeilijk geven. Thuiszorg is wel goed geregeld maar is toch beperkt tot maar 1 of 2 keer per dag. Zeker omdat er veel huizen liggen in onbewoonde gebieden. Langer thuis wonen zou op een andere wijze gezien kunnen worden.
Dat geldt trouwens voor Nederland ook. De tendens is om mensen met dementie langer thuis te laten wonen omdat er onvoldoende goede voorzieningen zijn.
Meer kleinschalige woonzorgvoorzieningen in dorpen en steden. Toch het idee hebben 'thuis,' te wonen maar niet alleen.
Wij hebben een prachtige lokatie gevonden om een woonzorg 'Hus' op te zetten(kijk naar bovenstaande foto😁)
Een 'Hus' als een plek waar mensen zich thuis voelen, maximaal de persoon kunnen zijn die ze graag willen (of kunnen) zijn en waar ze het gevoel hebben bij een gemeenschap te horen.
Een plek waar de deuren open zijn, de natuur dichtbij.
Een plek waar reeën, Älgen, vogels, prachtige geurende bloemen voor de deur aanwezig zijn. Een woonzorg waar familie welkom is en niet hoeft te zorgen maar leuke dingen kan doen en zich gezien en gehoord voelt. Dit doen namelijk de gemotiveerde mensen met kennis van zaken en een leidinggevende die luistert en zeer betrokken is voor de medewerkers. Waar de waardering en respect op de 1e plaats staat. Een plek waar mensen met dementie zich geborgen en gehoord voelen. Waar zij gezien worden. Een plek waar menswaardige zorg wordt gegeven. Samen luisteren naar de muziek van de natuur. Een plek waar mensen volop in beweging worden gebracht.
Deze mooie plaats hebben wij nu gevonden.
Een natuur waar een serene stilte heerst. Geen instituut waar men zich geïsoleerd voelt en de aandacht en gevoel van vrijheid zeer groot is. Het zorghuis van de toekomst waar mensen willen werken. Waar leef-en werkplezier bovenaan staat. Geen ingewikkelde regels maar afspraken zoals je dat thuis hebt. Een mix tussen mensen die goed opgeleid zijn(professioneel) en mensen die gemotiveerd zijn om met mensen met dementie te werken. Een plek waar mensen met dementie zich veilig
en gehoord voelen en langer leven in goede lichamelijke lichamelijke conditie en waar zeer goede kennis van zaken is rondom begeleiding van mensen met dementie.
Waar zorg voelt als een warme wollen Zweedse deken!
De ervaring heb ik met mijn eigen zorghuis en Grietje met haar moeder en bij de politie opgedaan.
Waar werken vanuit je hart normaal is en waar alle werknemers van hoog tot laag gehoord worden en op nummer 1 staan. Waar iedereen gelijk is.
Staat de mens die hier werkt op nummer 1 dan zal dit zichtbaar zijn in de zorg!
Gaat dit het zorghuis van de toekomst worden?
Wie helpt ons en doet mee
Een nobel streven. Daarvoor is natuurlijk veel meer nodig dan de oproep van "wie helpt ons". Het idee is er, de passie ook. Maar voor de rest een open deur. Wat is er mogelijk in Zweden. Zijn er fondsen die je aan kunt wenden. Hoe kom je aan vrijwilligers/gekwalificeerd personeel in een dun bevolkt gebied. Is er behoefte aan een dergelijke voorziening op de door jullie uitgezochte plek. Zijn er cliënten die op jullie plek een zorgbehoefte hebben en daar verder willen wonen. Zomaar wat vragen die bij mij naar voren komen en absoluut niet bedoeld om blokkades op te werpen. Jullie passie en kunde zal dit uiteindelijk doen overwinnen. Heel veel succes verder met deze nieuwe uitdaging.