top of page

Een oude slee als rollator


'Waauw en cool gammal släde'

In een dorpje verderop kwamen we een oud sleetje tegen. Ideaal om te gebruiken om niet te vallen.

Al een paar keer waren wij onderuit gegaan in de sneeuw omdat er ijs onder lag. Voor onze grote arrenslee hebben we nog geen tijd gehad om uit de schuur te halen.


Mooi om de verschillen in cultuur te zien. De Zweden genieten meer van het leven zonder zich daar schuldig over te voelen.


Hoe gaat men om met Dementie in Zweden?

In 1996 is het Silviahemmet(een opleidingsinstituut) ontstaan, pal naast het paleis in Drottningholm, ten westen van Stockholm. Vanaf 1996 wordt hier gewerkt aan verbetering van de zorg voor mensen met dementie. Dit was n.a.v dat de koningin haar moeder dementie kreeg en zij haar zelf verzorgd heeft. Men gaat ervanuit dat iedere dag de moeite waard mag zijn. Gepersonaliseerde zorg werd al heel lang nagestreefd in Zweden.


Sinds de jaren 70 is het streven geweest om mensen met dementie zolang mogelijk thuis te laten wonen in Zweden.

Geriatrische Revalidatie is bijna allemaal thuis georganiseerd. Nu zien we pas in Nederland dat men daar mee bezig is. Langer thuis wonen is vanuit een andere basis ontstaan in Nederland. In Nederland is er een tekort aan woonzorgvoorzieningen ontstaan(en wordt alleen maar meer) waardoor men wel langer thuis moet blijven. We zien dat net als in Nederland de familie niet altijd de mantelzorg kan bieden. Dit komt doordat zij niet altijd in de buurt wonen en andere verplichtingen hebben zoals werk. In Zweden zien we dit verschijnsel ook hier geldt.


Grietje en ik gaan op zoek naar de verhalen van familie, organisaties en mensen zelf met dementie.


We krijgen een nieuwe houtkachel. De openhaard is niet genoeg en we krijgen het bij deze temperaturen niet hoger dan 10 graden.


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page