top of page

Een auto met een eigen regie😊



"Wij hebben van uw BMW X2 sDrive18i met kenteken XX-XX-X een bericht gekregen dat er onderhoud nodig is. De auto heeft een kilometerstand van 65905. "


Een auto van 5 jaar met een eigen regie😁 Midden in Zweden krijgen we bovenstaand bericht op onze privé mail. De kilometerstand klopt exact.


Proberen we in Nederland de hverdags rehabilitering (reablement= mensen helpen hun eigen leven te leiden)) voor elkaar te krijgen en dan doet deze auto het al. De vorige keer in Zweden moesten we met spoed het alarmnummer bellen omdat onze bill (auto) geconstateerd had dat het oliepeil te laag was en zéér gevaarlijk was om door te rijden.


Het zoeken naar een peilstok leverde niets op. En in de digitale informatie was er niets aan de hand en bleek het loos alarm.

Arme Nederlandse auto, ze kon niets meer tegen de Zweedse natuurkrachten met haar 'mooie' winterbandjes.


Op de autosnelweg wil onze lieve

auto nog wel eens eigenwijs zijn. Overdag mag ik ineens 130 op de Nederlandse snelweg en wordt ik staande gehouden door een boze agent. Ik probeer haar uit te leggen dat mijn auto zelfdenkend is en dat zij haar eigen regie heeft. Ik kom er niet mee weg.


Ik maak mij wel zorgen als de auto's zelf helemaal gaan denken. Onze veiligheid helemaal in handen leggen van de technologie. We zien nu al dingen die niet kloppen. Onze auto gaat menselijke trekken vertonen. Is dat wel de bedoeling? Onze auto lijkt een burn out te krijgen.


Onze oude DS denkt zelf niet altijd mee. Zij is al 53 jaar oud maar iedereen vindt haar aaibaar en mooi. Het enige waar zij goed in meedenkt is het hydraulische systeem. Op miraculeuse wijze krijgen we hierdoor een uiterst comfortabel veersysteem.


Ja, hoe ziet de auto en onze wegen er in 2030 uit als alles elektrisch moet zijn. Ik weet wel dat ons oude DS nog steeds dan haar best doet om ons tevreden te stellen. Gelukkig heeft zij een beschermde status gekregen. Oud en aandacht is zo belangrijk en je krijgt er zoveel voor terug.


Is het verstandiger om deze eigenwijze en moderne auto weg te doen? Als zij nu al in een burnout terecht komt en zelf beslissingen gaat nemen waar wij moeilijk achter kunnen staan. Technologie is prachtig maar worden wij steeds afhankelijker en ongelukkiger?






97 weergaven10 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page