top of page

De wondere wereld van Mem

'Waar is jouw auto gebleven'Vannacht om 4 uur was ik wakker en dacht aan een situatie die Grietje vertelde over haar moeder die ochtend. Mem is een week bij ons omdat zij overgaat naar een andere woonzorghuis. Grietje trof Mem aan in de badkamer. Zij was haar haren aan het kammen met een scheermes die op bij de wasbak had gelegen. Mem had zelf niet in de gaten dat dit niet klopte.


Even ervoor vroeg ze mij waar de auto was gebleven. Ik had hem van onze parkeerplaats gereden. Met haar geheugen is weinig aan de hand. Mem weet precies waar alles staat in een voor haar 'vreemd' huis. Ze leert dan snel. Het ene moment zegt zij een zin feilloos en het andere moment begrijp je niets wat zij zegt. Als we onderweg zijn ziet zij alles en leest alle teksten op die voorbij komen.


Ik ben geen voorstander om iemand in een bepaald vakje of fase te stoppen. Wat zij heeft lijkt op een vorm van een semantische dementie die al langer dan 8 jaar aan de gang is. Toch zijn er kenmerken die er niet bijpassen. Een echte Alzheimer vasculaire of Lewy Body dementie heb ik nog nooit gezien. Een collega van mij uit de ambulante zorg, waar ik veel van leerde, gaf steeds aan 'Het maakt mij niet uit welke vorm van dementie maar ik kijk naar de mens'

Ze had helemaal gelijk. Ik heb zoveel mensen met de diagnose dementie gezien en allemaal reageerde zij anders. Het waren unieke mensen.


Om 6uur was Mem wakker en Grietje hielp haar naar het toilet. Mem was bang dat ze ons wakker had gemaakt.


Gisteravond een zoen aan ons voor het naar bed gaan. Stamelde wat woorden en een grote glimlach. Heel lief om te zien.

Aan de andere kant is het voor Grietje moeilijk om te zien hoe haar moeder op een bepaalde wijze veranderd is. Zien dat zij overal hulp bij nodig heeft.

Dit had haar moeder nooit gewild en toch lijkt zij nu gelukkig. Heel dubbel en emotioneel om te zien van de moeder waar je zoveel van houdt. Zelfs nu nog is Mem heel sterk en wil voor ons zorgen.


In wat voor een wereld moet zij zich bevinden. Woorden, voorwerpen die zij anders interpreteert. Loopt met tassen en een knuffel die zij haar thyrax wil geven. Mem kan zich druk maken om dingen en aan de andere kant zie je haar lachen en zorgen voor anderen. Geef haar een spons met water en ze maakt de ramen zeer schoon.Mem wij bieden je de veiligheid dat je jezelf kan zijn in een wereld die wij niet altijd begrijpen.


We gaan vandaag weer een prachtige rit maken met de Snoek😁


109 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Unknown member
Jun 16, 2022

Mooie, lieve, warme mensen 🙏🥰❤️

Like
bottom of page