top of page

De sociale benadering'Samen zoeken we naar mogelijkheden binnen de persoonlijke leefwereld. Mensen met dementie willen leven en ertoe doen. Mensen met dementie willen niet bezig en rustig gehouden worden. Ze hebben - net als iedereen - behoefte aan betekenisvolle relaties en een invulling van hun leven die aansluit bij hun persoonlijke interesses, verlangens en talenten. Dat zijn de randvoorwaarden om je mens te kunnen voelen'. Dit is de sociale benadering.


Mem de moeder van Grietje hebben wij uit een woonzorgvoorziening gehaald en blijft een week bij ons logeren. De zorg voor MEM was beneden alle niveau en er ontstonden zeer gevaarlijke situaties. In de week dat zij bij ons logeert laten wij haar wij weer eten, bewegen, een normale hygiëne en ondernemen activiteiten. Er is aandacht voor het aankleden Mem is gisteren naar de kapper geweest. Bij de kapper vroeg ik of ze wilde aanvegen. Vond dit een prima idee en maakte het netjes. Mem voelt zich weer schoon en komt heel ontspannen over. Grietje heeft alle geduld van de wereld waardoor zij steeds het vertrouwen heeft. Soms moet je juist heel snel zijn om iets voor elkaar te krijgen.


We zijn een voorbeeld voor woonzorgvoorzieningen die de sociale benadering willen invoeren. We laten zien dat je binnen korte tijd heel veel bereikt door intensief met iemand bezig te zijn. Mem geniet, eet en drinkt heerlijk en we kijken naar haar persoonlijke interesses. Tuinieren vond zij altijd al heerlijk dus hebben wij haar heerlijk laten meehelpen. We zijn wezen winkelen om nieuwe kleding te kopen die kwijtgeraakt was. In huis geven we haar het gevoel dat ze er mag zijn. De dementie lijkt hierdoor steeds minder aanwezig. Waar het niet lukt helpen we haar. Het spreken wordt zelfs beter en geheugenproblemen zijn er vrijwel niet. Onderweg oefent zij met taal door alles op te lezen wat zij tegenkomt. We stimuleren dit om hier mee door te gaan.


Vanavond was zij ineens in de keuken bezig. Maakte een toetje klaar voor ons beide. Had het versierd met druiven. Spontaan had zij dit gedaan en het lukte om te doen. Mem kreeg heel veel complimenten en straalde.


We hebben de indruk dat Mem in een paar dagen heel erg vooruit is gegaan. Meer betrekken bij de samenleving en haar zien als mens en niet de ziekte voorop. Menswaardige zorg noemen wij dit. Morgen weer een nieuwe dag. We staan op tijd op, gaat onder de douche met hulp van Grietje en eten buiten. We maken er weer een mooie dag van!


Vrijdag gaat Mem over naar Veld - zicht in Hekendorp.


56 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


Membro desconhecido
14 de jun. de 2022

Gewoon super!!!!! Mooi Jan en Grietje, supermooi zelfs 🥰🥰❤️

Curtir
bottom of page