top of page

Bent u bang om dementie te krijgen?"Jan neem mij mee, Ik wil hier niet zijn"


Een tafeltje, een bed, een kast en een fotolijst aan de muur met een paar mooie foto's. Uitzicht op een donkere muur.


Als de dag van gisteren zie ik haar aan de deuren duwen en trekken. Samen met nog een andere vrouw. Een redelijk jonge vrouw en een goede baan, huis en sociale contacten nog niet zo heel lang geleden. Regelmatig kwam het verdriet naar boven dat zij geen kinderen kon krijgen. Op de goede momenten had ik hele gevoelige gesprekken met haar. Ze uitte haar angst om uit huis te moeten. Ze zag de wanhoop bij haar echtgenoot en op de goede momenten vertelde ze dat hij meer was gaan drinken. Als zij een kind zag was ze helemaal verloren en de dementie was ver weg. De spanning liep regelmatig op en de situatie thuis onhoudbaar geworden.


Op de foto's in de kamer stonden een lachende vrouw en man. Een mooie auto en een prachtig uitzicht op een azuurblauwe zee. De situatie van nu hadden zij nooit verwacht.


Een crisisplaatsing in een woonzorginstelling. Niet de plek waar zij had willen zitten. Overal wachtlijsten en geen plek te vinden. Een partner met een burn out. Hij kon het niet meer aan en weigerde alle hulp. Hij was er klaar mee. Binnen twee maanden nam ik afscheid van haar in een klein donker kamertje. Ik zag de foto van een blond meisje. Een nichtje die vaak kwam logeren. Ze vond het prachtig bij haar oom en tante. Een traan gleed langs mijn wang. Dit had zij niet verdiend.

JanGrietje zoeken de mooie voorbeelden in de zorg. Zij willen laten zien dat het echt kan. Een huiselijk gevoel en en menswaardige zorg. Niet alleen de zorginstellingen maar ook de bakker, de zakenman, de spantenfabriek, de manager, de student, mantelzorger of de medewerker in de zorg en vele anderen komen aan het woord.


Een golfbeweging om bewustzijn te creëren dat iedereen met zorg te maken gaat krijgen en dat nu het moment is om er wat aan te doen. Nu is het moment dat we het zelf nog in de hand hebben. Samen kunnen we het veranderen op een positieve wijze.


Met ons #JGMagazine laten wij mensen aan het woord, jongeren, mantelzorgers met prachtige ideeën, zorgmedewerkers, mensen op straat, mensen in Zweden en Denemarken, woonzorgvoorzieningen en vele, vele anderen.


Wij inspireren om jongeren, mannen en zij-instromers voor een beroep in de verpleeghuiszorg te kiezen. Gastvrijheid in de zorg en het imago vergroten. We geven inspiratiesessies aan teams en gebruiken de oldtimers hiervoor.


Ons 2e JGMagazine komt eraan en wij zijn al druk bezig om de verhalen op te halen. Wilt u ons ondersteunen en helpen om dit prachtige blad uit te brengen.U zorg is onze zorg!


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page