top of page

Moeilijk om weer te vertragen

'Jan je mag hier maar 70'

De kapitein van de Ferry Denemarken-Zweden herkent ons nog en kijkt weer niet vrolijk. De vorige keer reed ik het houten dek kapot met mijn spikes onder de oude DS. Ik wilde hem te vriend houden en had de zomerbanden eronder gedaan. Geen goed woord van hem en werden teruggestuurd. We moesten we op zoek naar winterbanden.


Het is wennen om bijna geen auto's op de weg te zien. Lage snelheden op de hoofdweg naar 't noorden. We spreken in ons restaurantje halverwege een ouder Zweeds echtpaar. Ze rijden 300 km om te gaan skieën. Hoe noordelijker komen hoe meer sneeuw we zien

Beneden in het dal ligt er beduidend minder dan boven bij ons op de berg. De regen heeft al veel doen smelten. Onze huisjes liggen er prachtig bij. De sneeuw is nog niet aangepast en we zien sporen van dieren in de sneeuw. Het kan vanalles zijn. Van een vos, wolf veelvraat of misschien onze eigen beer.

Buiten is het net boven nul maar binnen in huis twee graden onder nul. Bij de keuken zien we een spoor van een muis.

Het bakje voor Don met water is bevroren.

Het waterpompje doet het niet meer en is waarschijnlijk bevroren. Na een paar uur boven de houtkachel krijg ik haar weer aan de praat. De potten verf die we onder een dikke laag dekens hadden verstopt zijn toch bevroren. Temperaturen van -22 kon ook een laag dekens niet meer aan. Een glazen pot met rode kool is ijskool geworden.


Op de ramen staan ijsbloemen en ik lik aan de ruiten. Ik hoor mijn moeder nog zeggen, "niet aan de ruiten likken want dan blijft je tong vastzitten". Ik geloofde het.

Mijn tong blijft vastzitten en ik roep Grietje om hulp. Ze weet niet wat te doen en belt de hulpdiensten. Ik hoor mijn moeder al zeggen, "wie niet luisteren wil zal voelen".

Ik hoor de sirenes aankomen en ben bang. Een man met een snijbrander zie ik vanuit mijn ooghoeken aan komen lopen. Trillend word ik wakker en Grietje vraagt waarom ik mijn tong uitsteek naar haar. Ik schaam mij dood en kijk uit het raam.

Een prachtig landschap en de zon komt zo op.


Ik voel mij helemaal gelukkig en blijf van de ijsbloemen op de ramen af. Mijn moeder had gelijk😊. Ze zou dit uitzicht prachtig hebben gevonden.

Ik heb een dennenboom aan de overkant uit het bos gehaald. Mijn oude lampjes die ik bij de loppis heb gehaald staan er prachtig in. Een oude plaat met Kerstmuziek staat op en we tuigen de boom op. De besneeuwde bossen en de arrenslee en een lichte sneeuwbui maken het kerstgevoel kompleet.

Ik voel mij gelukkig.

Wat maakt jou in deze tijd gelukkig?191 weergaven16 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

16 Comments


Unknown member
Dec 24, 2023

Die kapitein mag misschien welgemeend zijn, maar ach - de soep is vaak toch niet zo heet als het opgediend wordt. Hij is van binnen toch ook wel blij dat jullie er zijn, want het gaat niet zo goed met de veerboten nu bijna overal bruggen, tunnels en (auto’s op) treinen gebruikt worden. In Nederland 🇳🇱 worden veerboten in ieder geval steeds minder gebruikt en dat vind ik persoonlijk best jammer, want het is zó ontspannend om even de auto te laten staan of uit de trein/bus te stappen en benen te strekken. Daarbij ook van de frisse lucht en de uitzicht genieten, en zelfs tijd hebben voor een broodje (kroketje) met koffie op het dek! Het is allemaal zo…


Like

Unknown member
Dec 19, 2023

Dank je jan

Like

Unknown member
Dec 19, 2023

O Jan wat kan jij toch kostelijk schrijven, moet er zo om grinneken😆😅 zie het al voor me🤣

Fijn dat jullie weer aangekomen zijn!

Het is nu overal spiegel glad

Ben gisteren flink onderuit gegaan😔

Like
Unknown member
Dec 19, 2023
Replying to

Ja het is superglad overal. De ijzertjes eronder helpen wel. Kijk maar uit dat je niets breekt. We vinden het weer heerlijk om hier weer te zijn. De schrijver wordt wakker hier.

Dank voor je compliment.

Misschien wilde we morgenochtend even langs komen om het 3emagazine te brengen. Zijn jullie er?

Like

Unknown member
Dec 19, 2023

Ja zij kijkt van bovenaf en schud haar hoofd. Tevens zal ze blij zijn dat wij gelukkig zijn. Dat wilde ze vast en zeker. Wat een mooie foto heb je weer gemaakt. Vooral die waterdruppels die je zo goed kunt zien.

We zijn druk bezig in ons andere huisje maar dat is leuk om te doen en heeft geen haast.

Dan voor je mooie reactie

Like

Unknown member
Dec 19, 2023

Meende dat wijsheid met de jaren kwam Jan, maar de tong laten vastplakken aan het bevroren raam zou ik maar niet doen. Jouw moeder had helemaal gelijk. Eerst alles weer goed op regel zien te krijgen en een beetje meer winter bestendig te krijgen. Dat hoort er allemaal bij.

De DS op winterspikes , dat is inderdaad nodig daar op de ijsbaan, op al dat aangereden sneeuw. Daar kan een all seasons band niet tegen aan.

Als ik jullie uitzicht zie dan is dat buitengewoon mooi , heerlijk om er van te genieten. Zou me er zo thuis voelen. De witte kerst in aantocht maakt de dagen nog feestelijker, wat willen jullie nog meer, gewoon prachtig zoals jullie zelf oo…

Like
Unknown member
Dec 22, 2023
Replying to

Mooi dat je weer meer kunt bewegen. Wij vonden het gezellig om bij je langs te komen en het magazine te brengen. We werden als voornamelijk gasten ontvangen. Maar goed dat er bij jullie geen sneeuw ligt anders was het gevaarlijk. Wij hebben de ijzertjes alweer onder. Succes met de revalidatie

Like
bottom of page