top of page

Hebben de vikingen 1000 jr v. Chr. in ons huisje gewoond?

Alles gaat er steeds meer op lijken dat dit huisje en landgoed een zeer oude plek is waar de vikingen zo'n beetje zijn ontstaan. Het is bijna niet te geloven maar alles gaat erop lijken.


Geen Jan en Grietje meer maar Njord(sterk en krachtig)Brynja(liefde)


De Vikingen leefden en woonden dicht bij de natuur. De ambachtelijke 'back to basic houding is nog steeds terug te vinden in de moderne Zweedse samenleving waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

We zien hierboven een koffiebonenmaler voor de espressokoffie. Rechts het model wat we hier vonden en links van een groot retailbedrijf uit Zweden😄. Ze werken allebij nog feilloos en alles met de hand en vers.


We gebruiken nu ongeveer 25 liter water per dag (uit de bron)waar we alles mee doen!


Lagom is niet voor niets hier uit Zweden vandaan gekomen. Niet teveel en niet te weinig. Precies genoeg. De balans zien te vinden maakt het leven een stuk gelukkiger.


Steeds krijgen we meer aanwijzingen aan de voorwerpen die we vinden dat de vikingen in ons huisje hebben gewoond. In de Ladugård vonden we speren en bijlen

Een stalen gråshark

Een oud houten kruk

Een zeer oude kruik lag in de slee.

Op medisch gebied waren ze ook al voorloper. We vonden een instrument om het oorsmeer uit de oren te spuiten.


We zien dat deze apparaten nog steeds gebruikt kunnen worden. Grietje hoort slecht en vandaag ga ik haar oren uitspuiten.


Een spade net nieuw is al afgebroken😪

Vandaag ga ik weer voorzichtig verder met het blootleggen van de jordkällare. We zijn benieuwd wat we allemaal tegenkomen. Gisteren al leren schoenen gevonden en twee hele bijzondere stenen.

Het lijken groene

Smaragden die staan voor geluk en avontuur!

De contouren worden steeds duidelijker. Waarschijnlijk moet ik mijn graafwerk gedeeltelijk stoppen omdat mijn prachtige courgette plant er boven op staat🤔


Beste leden en niet leden we houden jullie op de hoogte als er nieuws is😊


Hejdå


Njord en Brynja

79 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

5 Comments


Unknown member
Aug 16, 2023

Ja Jan , dat gaat een metaaldetector worden , daar kun je misschien die gouden schat mee vinden. Beetje geluk mag daar wel bij maar wie weet.

Nu je het zegt , inderdaad de stenen bijlen van vuurstenen vind je hier inderdaad. Alles met oudheid blijft leuk

Like

Unknown member
Aug 16, 2023

Dankjewel Jan dat je onze verhalen meeleest. De Vikingen hadden al in Drenthe gezien dat ze zo niet wilde wonen. Ze zagen daar mensen wonen in plaggenhutten. Hun doden werden niet begraven in een grotten maar er werden stenen gehaald in Zweden. Hunnebedden noemen ze die. In Aalden werden bijlen van vuurstenen gevonden. Daarom werd Beilen genoemd. Ja ik denk dat er belangrijke Vikingen hebben gewoond in ons huisje. Waarschijnlijk zijn het mijn voor voor voorouders. Grietje en ik gaan nog zoeken naar de kist met gouden munten. Ik ben namelijk van de arme tak. Grietje denkt van de rijke tak uit Stockholm te zijn. Maar ook zij hebben niets achtergelaten😪

We zullen onszelf moeten redden maar dat gaat heel…


Like
Unknown member
Aug 16, 2023
Replying to

De voorouders van mijn oma kwamen ook uit Drenthe en leefden in zulke plaggenhutten. zij werkten veel en zwaar van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laten zij hadden geen arbeidsovereenkomsten, secundaire arbeidsvoorwaarden, vrije dagen en/of uitkeringen bij ziekte en werkloosheid en meer van zulke vrijheden terwijl ze 7 dagen in de week werkten en kinderen alleen op de lagere school de basisopvoeding leerden. Na de lagere school moesten ze ook gelijk hun hele levens lang werken. Oud werden ze niet en zo rond de 50 waren ze al bejaarden waarbij ze hooguit 60 werden. Ja, wij hebben het toch maar goed in onze tijd - te goed zelfs! Wat ook weer een gezonde reden is om een klein stapje terug te…

Like

Unknown member
Aug 15, 2023

Dacht altijd de Vikingen holbewoners waren. In een grote kuil en daar boomstammen, gras en grond bedekking. Zich beschermen tegen de kou en dat moest ook wel. Maar inderdaad in de bodem is best veel te vinden, daar ligt nog genoeg historie. Maar als de Vikingen al in jullie huisje woonden waren ze behoorlijk vooruitstrevend. Zie wel die ijzeren houthakkers bijl. Nog mooier als jullie een stenen vuistbijl vinden. Het blijven die geweldig mooie verhalen, het heden en het verleden, het blijft leuk om te lezen.

Like
Unknown member
Aug 16, 2023
Replying to

Berichtje hieronder was bovenaan komen te staan en wellicht heb je dit niet gezien Jan😁


Dankjewel Jan dat je onze verhalen meeleest. De Vikingen hadden al in Drenthe gezien dat ze zo niet wilde wonen. Ze zagen daar mensen wonen in plaggenhutten. Hun doden werden niet begraven in een grotten maar er werden stenen gehaald in Zweden. Hunnebedden noemen ze die. In Aalden werden bijlen van vuurstenen gevonden. Daarom werd Beilen genoemd. Ja ik denk dat er belangrijke Vikingen hebben gewoond in ons huisje. Waarschijnlijk zijn het mijn voor voor voorouders. Grietje en ik gaan nog zoeken naar de kist met gouden munten. Ik ben namelijk van de arme tak. Grietje denkt van de rijke tak uit Stockholm te zijn.…


Like
bottom of page