top of page

'Hard'lopen(att springa)als middel tegen depressie en dementie

(Wat een mooie lieve reacties op mijn blog)


'Grietje het is koud maar ik voel mij heerlijk. Wat is de natuur prachtig zo vroeg. De lieve mensen hadden gelijk ...'

Wat een mooie reacties kreeg ik op mijn vraag 'ben ik depressief'

In de velen lieve reacties kwam regelmatig naar voren om lekker te gaan wandelen, schaatsen of een frisse neus te halen. Genieten op de hei of het strand of andere mooie plaatsen in de natuur.


Runningtherapie, een prachtig middel wat ik samen met de fysiotherapie deed bij een speciale afdeling voor mensen met een ernstige depressie in Den Haag. We liepen, sommige hard in de duinen naar het strand. Opmerkelijk was dat niet alleen het lopen maar juist de natuur en de gesprekken tijdens het lopen hielpen.

Ik zag dat het lopen buiten in de natuur hielp bij mensen met dementie om zich beter te voelen. De vitaliteit nam toe en lichamelijke klachten verminderden. Het geheugen leek buiten beter te worden en de positieve stemming nam toe.


Natuur is zeer belangrijk voor Grietje en mij. Met name als wij in de bossen zijn voelen wij ons zeer gelukkig. Vandaar dat Zweden ons zo trekt en wij er gedeeltelijk wonen.


Bij mijn vorige blog waarin ik vroeg "ben ik depressief" kreeg ik zoveel aandacht en mooie adviezen. Natuurlijk is een echte depressie zwaar en niet zomaar even op te lossen omdat daar meestal veel meer dingen spelen. Een verandering van stemming herkent iedereen wel.


Aandacht en gezien worden is ook hier weer het sleutelwoord. Het voelde zo goed dat ik zoveel mooie reacties kreeg op mijn vraag. Van wandelen in het bos en hei, doe aan fitness, kom op het mijmerbankje zitten, aan de trouwerij denken, het lichaam zelf laten oplossen, gewoon lekker naar Zweden terug gaan, niet zeuren😁, adem blijven halen, iets met je handen gaan doen, aan Frans en Alex denken haha ..., naar Gelderland komen omdat het daar gaat vriezen en de Ikea om de hoek zit, denk waar ben je dankbaar voor, landschap van binnen aanschouwen, het zoeken naar schaatsen, je mag het even niet weten, bewegen zodat het gelukshormoon tevoorschijn komt, je openstellen voor de dingen hier, denken aan de mooie skyline van Rotterdam, en laat dingen even los

EN GENIET en nog veel meer tips


Wat een aandacht en lieve woorden💚💛🧡❤ allemaal.

Jullie geven prachtige voorbeelden. Dit is hoe zorgen voor elkaar kan zijn. Samen maken wij de wereld mooier


Laten we doorgaan met elkaar zien en steunen. Zo wordt zorgen voor elkaar nog mooier


Dank💚🙏🙏🙏💚lieve mensen die mij hielpen.


J A n G R ietje


115 weergaven16 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

16 comentarios


Miembro desconocido
10 ene

Ik had haar in december een pb gestuurd maar niets meer gehoord. Mooi het kwartje wat je meenam. Ik ging op een dubbeltje de wereld rond🤣

Me gusta
Miembro desconocido
13 ene
Contestando a

Ze zal in december vorig jaar het wel een beetje druk gehad hebben, maar ik zal haar ook even porren, Jan! 😉👍

Me gusta

Miembro desconocido
10 ene

Toen ik jong was, ging ik elk weekend altijd vanuit mijn ouderlijk huis in Geuzenveld (Amsterdam) uit fietsen en zag ik wel waar ik ergens terechtkomen zou; de strand bij Zandvoort, het park bij Spaarnwoude, de bossen van de Amsterdamse Bos, de vertrek- en/of de landingsbaan bij Schiphol, de Hemweg en de voormalige Hembrug met de veerboot over naar Zaandam, de Russische Buurt en met de andere veerboot via Amsterdam Centraal Station weer terug. En dan begon ik met vol goede moed en ruime, vooral geordende, bovenkamer (de hersens dus) aan het huiswerk en de schoolweek. Niks satnav, kompas of wat dan ook; sloeg ik een verkeerde weg in, leer ik er bij de volgende keer altijd van, maar wel…


Me gusta
Miembro desconocido
14 ene
Contestando a

Wat leuk, al die plekken die je noemt zijn mij bekend.

Me gusta

Miembro desconocido
10 ene

Hee,snap echt wel wat ze daar doen hoor.En niet om over het koude weer te praten.Zal wel een en ander uitgeruild worden.

Me gusta
Miembro desconocido
10 ene
Contestando a

Mijn idee

Me gusta

Miembro desconocido
10 ene

Maar echt depressief zijn is wel heel iets anders, maar in het ootje nemen gaat zeker niet door Jan.Het geeft wel woorden voor een gesprek. Vaak worden situaties onderschat en oordelen zo het moet is de kunst. In beroepssectoren waar slecht gaat is er snel depressie, weet dat uit ervaring. En die ene stap verder zie je dan ook, soms niet te voorkomen.

Als je heerlijk kan hardlopen, het fijne moment van ontspannen, het hoofd leegmaken , zo hebben de vele mensen wel iets voor een ontspannend moment. Ergens heen gaan voor ontspanning, in de oldtimer auto stappen en dan naar Termuntenzijl rijden ,en op de dijk gaan zitten en al die vaarbewegingen zien op de Ems is al ontspanne…

Me gusta
Miembro desconocido
10 ene
Contestando a

Maar Jan, vergeet één ding niet het was heel vaak dat ik er alleen erop uit moest. 26 weekeinden per jaar moet ik alleen vullen zijn best veel. Stilzitten doe ik niet. Dat is best knap lastig en soms goed zoeken naar iets leuks. Maar goed dat ik me alleen kan redden vrijdag, alleen op stap voor de controles van de knie. Het zoals altijd zelf moeten doen en blij dat ik zelf weer rij.

Me gusta

Miembro desconocido
10 ene

Blij te horen en lezen dat je niet echt depressief bent.

En idd bewegen doet wonderen voor een mens.Even naar buiten,frisse neus halen.Ik ben blij dat ik dat na burn out en covid inf.weer kan.Dus geniet en neem af en toe een nikssies dag.Helpt ook allemaal.Liefs🤗🤗


Me gusta
Miembro desconocido
10 ene
Contestando a

Ja heel vervelend daar. Toen Grietje en ik er een paar maanden terug waren viel het ook al op. Heel naar en niet fijn.

Me gusta
bottom of page