top of page

'Hard'lopen(att springa)als middel tegen depressie en dementie

(Wat een mooie lieve reacties op mijn blog)


'Grietje het is koud maar ik voel mij heerlijk. Wat is de natuur prachtig zo vroeg. De lieve mensen hadden gelijk ...'

Wat een mooie reacties kreeg ik op mijn vraag 'ben ik depressief'

In de velen lieve reacties kwam regelmatig naar voren om lekker te gaan wandelen, schaatsen of een frisse neus te halen. Genieten op de hei of het strand of andere mooie plaatsen in de natuur.


Runningtherapie, een prachtig middel wat ik samen met de fysiotherapie deed bij een speciale afdeling voor mensen met een ernstige depressie in Den Haag. We liepen, sommige hard in de duinen naar het strand. Opmerkelijk was dat niet alleen het lopen maar juist de natuur en de gesprekken tijdens het lopen hielpen.

Ik zag dat het lopen buiten in de natuur hielp bij mensen met dementie om zich beter te voelen. De vitaliteit nam toe en lichamelijke klachten verminderden. Het geheugen leek buiten beter te worden en de positieve stemming nam toe.


Natuur is zeer belangrijk voor Grietje en mij. Met name als wij in de bossen zijn voelen wij ons zeer gelukkig. Vandaar dat Zweden ons zo trekt en wij er gedeeltelijk wonen.


Bij mijn vorige blog waarin ik vroeg "ben ik depressief" kreeg ik zoveel aandacht en mooie adviezen. Natuurlijk is een echte depressie zwaar en niet zomaar even op te lossen omdat daar meestal veel meer dingen spelen. Een verandering van stemming herkent iedereen wel.


Aandacht en gezien worden is ook hier weer het sleutelwoord. Het voelde zo goed dat ik zoveel mooie reacties kreeg op mijn vraag. Van wandelen in het bos en hei, doe aan fitness, kom op het mijmerbankje zitten, aan de trouwerij denken, het lichaam zelf laten oplossen, gewoon lekker naar Zweden terug gaan, niet zeuren😁, adem blijven halen, iets met je handen gaan doen, aan Frans en Alex denken haha ..., naar Gelderland komen omdat het daar gaat vriezen en de Ikea om de hoek zit, denk waar ben je dankbaar voor, landschap van binnen aanschouwen, het zoeken naar schaatsen, je mag het even niet weten, bewegen zodat het gelukshormoon tevoorschijn komt, je openstellen voor de dingen hier, denken aan de mooie skyline van Rotterdam, en laat dingen even los

EN GENIET en nog veel meer tips


Wat een aandacht en lieve woorden💚💛🧡❤ allemaal.

Jullie geven prachtige voorbeelden. Dit is hoe zorgen voor elkaar kan zijn. Samen maken wij de wereld mooier


Laten we doorgaan met elkaar zien en steunen. Zo wordt zorgen voor elkaar nog mooier


Dank💚🙏🙏🙏💚lieve mensen die mij hielpen.


J A n G R ietje


114 weergaven16 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page