top of page

Een vechtsport kan veel brengen in de zorg?

Lichaamsgerichte interventies zoals kickboksen zijn een goed middel voor jongeren om emoties te uiten🤼‍♀️


Oude bouwmaterialen, oude rotte deuren, papier, oud huisraad wilden Grietje en ik wegbrengen met een aanhanger. Helaas was de stort dicht in Thorsby en reden we een rondje om het Övre Fryken meer van 100 kilometer om het in Sunne te kunnen lozen. Fantastisch zoals hier alle vuilnis wordt gescheiden. Met een Zweeds nummerbord voelden wij ons echte Sverigen

Dank aan Pauline en familie dat wij de aanhanger mochten lenen

Zodoende waren wij iets te laat voor onze zoomsessie met Amira Yehya, student geneeskunde VUmc en Erik Jumelet -Boom, bewegings- en lichaamsgewicht therapeuten ervaring in het werk met getraumatiseerde doelgroep. Samen met Amira bied hij nascholing aan rondom traumasensitieve kickbokstherapie.


Ik was blij dat ik in Zweden achter het beeldscherm zat. In gedachten stond ik op de mat in een volle zaal roepende mensen en stond tegenover twee mensen met bokshandschoenen aan. Ik voelde mij wat onzeker worden.


Ik kwam weer terug bij het beeldscherm en zag twee aardige superlieve mensen.

Ik hoorde Amira zeggen" jij geeft aan wat je wilt en alles mag en niets moet". Amira heeft al aangetoond dat kickboksen stressverlagend werkt. Zij is ervaringsdeskundige. Ik zou het bij hun wel durven. Erik en Amira geven nascholing aan PMT-ers en andere therapeuten in de lichaamsgerichte zorg. Bij de hogeschool Inholland in Haarlem loopt een twee jarig onderzoek "hoe zet je jongeren in hun kracht d.m.v. boksen" .


Erik noemt nog even een belangrijk ding. Ga nooit zomaar kickboksen inzetten bij deze kwetsbare groep. Kennis hierbij is belangrijk. Niet zomaar erop los slaan maar alles doordacht en met beleid.


Grietje en ik gaan een keer langs in Amsterdam om mooie foto's te maken en meer te horen en zien van deze bijzondere interventie. Een mooi stuk voor ons 5e magazine.


Dank voor het inspirerende gesprek en wie weet tot in Zweden zodat jullie hier kunnen laten zien wat het teweeg brengt!


Hier hopen we binnenkort weer te kunnen langlaufen als er verse sneeuw komt. Tussendoor prachtige wandelingen in ons sprookjesgebied. Een weldaad voor de mens😊
93 weergaven13 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

13 commentaires


Membre inconnu
22 mars

Kickboksen had en heb ik nooit gedaan, al vond ik het in mijn jeugd wel een machtige sport! Ik weet nog wel dat ik als kind vaak langs deze dojo aan de Van Hallstraat in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam ging als ik bij mijn beste vriend aan de Van Beuningenplein was. De logo van deze Chakuriki-Gym trok veelal een powerful beeld, aandacht en voorstelling bij velen - zo ook bij mij - aan en ik had het ook eens met hem hierover gehad. Mijn favoriete vechter was Thom Harinck die nu inmiddels 80 is ( zie ook: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thom_Harinck ) Maar volgens mijn beste vriend - die zelf aan Tae Kwon-Do deed - was deze vechtsport (zoals veel mensen vaak oo…


J'aime

Membre inconnu
07 mars

Kickboxen is niets voor mij ben aan mijn beide handen en onderrug geopereerd dus ik ben er voorzichtig mee. Tja ben al behoorlijk in revisie geweest en staat nog wat op de plank te wachten. Overbelasten geeft al die vervelende reacties dus liever wat anders.

J'aime
Membre inconnu
08 mars
En réponse à

Zwemmen zou bijna weer kunnen, na de knieoperatie. Zeker niet achter dat dambord maar bewegen.

J'aime

Membre inconnu
07 mars

Met belangstelling gelezen, vooral als oud-Haarlemmer, omdat er verwezen wordt naar die fraaie, nu uit z'n krachten gegroeide, stad. Maar verder lopen bij mij bij het woord boksen - in welke vorm dan ook - de rillingen over de rug. Er zijn toch leukere manieren om aardige mensen te ontmoeten ? Zeker is echt fysiek werk gezond, net zoals wandelen door in bos. Als je, zoals ik voor een belangrijk deel als werk had om van nieuw papier oud papier te maken zodat anderen dat blij konden archiveren moest ik het fysieke zoeken in hollen tussen W. en W-brug. Nu nog elders als training om t.z.t. van Købnhavn naar Malmö te kunnen rennen bij het brugfeest in 2025. Maar ieder z'n me…

J'aime
Membre inconnu
08 mars
En réponse à

Ja het kan zeker op veel manieren.Belangeijk zijn de mensen die het doen. Hun passie voel je. Of je nu bokst of hardlopen, dansen, volgens mij maakt dit niets uit. Ik deed de runningtherapie en niet het lopen hielp, al was dit lekker maar het gesprek tijdens de loop in het prachtige duingebied.

J'aime

Membre inconnu
07 mars

Hier ook de zon hoor. Inderdaad het helpt niet bij iedereen.


Groeten,

J'aime

Membre inconnu
07 mars

Ha Jan en Grietje, Heel mooie interventie. Zeker vroeger heb ik (kick)boksen veel gebruikt in m'n therapiesessies. Nu ben ik toevallig net weer op een een trainingsdag Boks coaching geweest. Spreken is zilver boksen is goud.

Het is iedere keer verrassend ( ook na 30 jr therapie geven)wat er gebeurt als je mensen meer met hun lichaam laat werken en uit het steeds verbale en rationale stuk haalt. Gaan doen ook van andere lichaams- en bewegingsoefeningen. Het gebeurt bij de 1e minuut. Meeste klanten staan er zelf van te kijken hoe een enorm effect het heeft op hen. Blij met mijn vak.

J'aime
Membre inconnu
07 mars
En réponse à

Het zal best,maar ieder zijn mening.

J'aime
bottom of page