top of page

We ontdekken een geheimDuurzaamheid in de zorg is actueel. Nieuwe woonwijken worden neergezet en de energieprijs is hoog. Hoe kunnen wij meer overhouden om goede zorg te verlenen. Het geheim ontdekte wij in ons Zweedse huisje.We kregen de energierekening binnen. We konden het niet geloven. We betaalden meer aan kosten voor de Zweedse bank. Besparen door water uit de bron, koken op het vuur en goede natuurlijke isolatie. Een idee voor nieuwe woningen in de zorg😊

Voor mensen met dementie zijn de natuur en in beweging positieve elementen om de cognitieve problemen stabiel te houden of te verbeteren. Wij zagen het gebeuren al in ons dagcentrum en later in de woonzorgvoorziening.Toen wij begonnen met een dagcentrum voor mensen met dementie waren we zeer druk bezig om onze mensen te laten bewegen. We haalde hout uit het bos en zaagde en kloofde dit zelf. Het was een leuke activiteit om samen actief te zijn. Door buiten in beweging te zijn werden we al warm.

Binnen was het gezellig en behaaglijk bij de houtkachel. We stelde iemand van de bezoekers verantwoordelijk voor het vuur. We zaten in een huisje waar het niet altijd warm was en minimale voorzieningen. In de omgeving was een prachtige natuur. We maakte wandelingen op de hei en in het bos. De oldtimers gebruikten we om mensen ernaar toe te krijgen.

Het staat mij nog bij dat een man niet mee wilde. Ik liet hem de zien dat ik met de DS was en dat we iemand nodig hadden om hout te hakken. Hij trok direct zijn jas aan en stapte in.

Ik heb goede herinneringen aan deze tijd waarin mensen die kwamen vooruit gingen in vitaliteit en het geheugen.


Door wandjes weg te halen in ons huisje kwamen wij erachter welke isolatie vroeger gebruikt werd om kieren dicht te maken. Grietje is direct mos gaan verzamelen en heeft dit voor de kachel laten drogen. Later hebben wij het mos in de kieren gestopt waar wij de wind doorheen voelde gaan. Het stopte direct en we zagen het effect.


Afgelopen weken hebben ons weer bewezen dat je veel uit de natuur kunt halen. Het kost niets alleen energie van jezelf. Het houdt jezelf fit en actief en geeft voldoening. We hebben afgelopen weken heel veel energie bespaard door vrijwel geen gebruik te maken van de voorzieningen. We zien dat het heel snel went.

Afgelopen nacht hebben we gebruik gemaakt van een fantastische Airbnb in Denemarken en hebben de verwarming uitgezet. Het voelde al veels te warm aan.


We rijden vandaag terug naar Nederland. zien er een beetje tegenop om door het drukke Hamburg te moeten. Komende week hebben wij prachtige afspraken bij Zorgbelang in Haarlem en omgeving voor ons nieuwe magazine.


330 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page