top of page

We lijken wel gek!

Terug naar de basis, net als in Zorg en welzijn. Positieve gezondheid!


Zie onderstaand filmpje


Naarmate we ons huis naderde kwam er steeds meer sneeuw op de weg en in de bossen. Een straalblauwe lucht en schitterende uitzichten over de heuvels, bossen en meren. We waren weer terug in Zweden.

Over de laatste 7 kilometer omhoog deden we bijna een uur. Sneeuw op de weg en bang dat er plotseling een Eland of Rendierkudde over zou steken. Nederland voelde ver weg.

Bij aankomst zagen we een vlakte met sneeuw en moesten

ons een weg banjeren door de sneeuw. Grietje en ik vonden het een verrassing dat we ons huisje in een winters decor aantroffen. Onderweg in Denemarken en Duitsland hadden we het idee dat het voorjaar in aantocht was. Nou hier niet!

'We hebben een eigen langlaufbaan' riep Grietje enthousiast.

Vanmorgen werden we wakker om 5.00u en was het buiten de dekens een ijskelder. Negen graden onder nul met een gevoelstemperatuur van- 20. Het composttoilet bezoeken leek op een stukje uit de helse zwaarste elfstedentocht van '63

Grietje probeerde de weg terug te vinden met een lantaarntje met een kaars erin. Ze raakte van het pad af en ik kon haar redden.

Samen kwamen we gelukkig weer boven.

Op de ramen zaten ijsbloemen die herinneringen gaven van vroegere tijden als kind waarbij je bang was met je tong vast te vriezen aan de ramen. De Jaarsma kachel uit de geschiedenisboekjes kon hier zo bij passen.


'Don' de kat die voor de 1e keer mee was overzag het tafereel en dook voor de haard. Hij vond het allemaal wel voor gezien en waagde zijn Spaanse pootjes niet aan de sneeuwmassa.

Het hout voor de haard was niet aan te slepen en verdween als sneeuw voor de zon. Nou de zon kwam langzaam tevoorschijn achter de berg en het leek wel voorjaar.

Grietje vermaakte zich met het hout in verschillende gradaties te rangschikken en kreeg er lol in. Mijn heldhaftige taak was om een vat water te halen zo groot en zwaar als een tankwagen. In de bovenlaag van de bron hakte ik een gat en ving de vissen die naar lucht kwamen happen. Stoer bracht ik mijn vangst naar boven. Grietje verbaasde zich over mijn nieuwe kunsten en krachten en dacht dat ze mijn vangst voor Valetine's day kreeg.


Aandacht en waardering voor de natuur krijgt hier een extra dimensie. Respect voor de stilte en eenvoud. Liefde zit niet in ontvangst van grote materiële zaken maar het zien van elkaar.

Bij Positieve Gezondheid kiezen we een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.


Hier in Zweden besef je dit weer duidelijk. Eigen regie is zo belangrijk.


Maak er een mooie dag van💛💚


14 februari 2023


205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page