top of page

Over' leven' In Zweden

Zie het onderstaand filmpje over de thuiskomst.


Met wind en regen vertrokken we uit Nederland. Hoe meer we naar het noorden in Zweden reden hoe meer sneeuw er lag. Het was een verrassing om toch nog weer sneeuw te zien. De winter was hier volop aanwezig. Iets wat ik in Nederland de laatste jaren zo gemist heb. In Halmstad aan 't Kattegat(dit vond ik als kind prachtig om te horen tijdens de aardrijkskunde les en heb ik nooit meer vergeten.) waren wij die ochtend uit een mooi conferentieoord weggereden wat bijna verlaten was. Het was voorlopig de laatste keer dat we 'gewoon' konden douchen en naar een 'gewoon' toilet konden gaan. Straks weer een composttoilet in de koude schuur met prachtig uitzicht. Zeer schoon water uit de bron en eerst water koken voordat we gaan douchen.

Het voelde direct weer als thuiskomen en bij het uitstappen was de stilte hoorbaar. Een dikke laag sneeuw en vele takken in de tuin en op de weg. Een geweldige ervaring om hier weer te staan. Voor ons gevoel was er nu nog meer baardmos in de bomen. Wellicht kwam dit door de zeer koude winter. Baardmos kan alleen groeien in zéér zéér schone lucht.

Het deed ons gelijk weer denken aan ons trouwboeket wat we samengesteld hadden uit een tak met baardmos.

Gisteren hebben we de tuin ontdaan van takken, hagelslag naar vrienden gebracht en inkopen gedaan voor het opknappen van ons atelier, huiskamer.

Buurman Günnar gisteren uitgenodigd voor een fika moment. Hij was blij om ons te zien en feliciteerde direct en vroeg direct om onze ringen. We hebben hem ons bröllop magazine laten zien.

Hij was hier helemaal van onder de indruk en vond het fantastisk.

We vroegen hem of er nog bijzondere dingen in het dorp waren gebeurt. Kregen een heel verhaal in het Zweeds en konden dit helaas niet verstaan. Hij spreekt geen Engels

Ik vroeg hem enthousiast of de winter voorbij was en hij reageerde als gestoken door een bij.

'Nej, självklart inte, det här är bara början'(nee natuurlijk niet, dit is pas het begin)

We moesten lachen en voelden ons domme Hollanders. Het was ondertussen weer gaan sneeuwen. Voor de komende dagen is regen voorspelt maar we geloven dit nog niet erg. Het blijft steeds maar sneeuwen.

Gisteren zijn we begonnen in ons nieuwe huisje. Oud behang eraf gehaald en met nieuw hout een kozijn gemaakt. Een grote tafel in onze activiteitenruimte gezet. Grietje heeft een begin gemaakt met het maken van een donkere kamer(Doka) We hadden de indruk dat we op een dagbehandeling zaten. Heerlijk met de kachels aan met uitzicht op de berg en bomen vol sneeuw.


Diverse leuke ideeën schieten door ons hoofd. We hebben een mooie start gemaakt. Het gaat een prachtig centrum worden. Blijf ons volgen of kom langs op de thee voor een fika momentje.


Grietje en ik voelen ons helemaal gelukkig. Dit is in het leven waar het omgaat. Terug naar de basis!


Hejdå


146 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

6 commentaires


Membre inconnu
05 mars

Välkommen tillbaka! 😃👍


Het is zeker heerlijk weer terug in ‘eigen’ land te zijn waar we mee vertrouwd zijn. 😊


Het spreekwoord “sneeuw verdwijnt door de zon” gaat vooralsnog niet op in Zweden 🇸🇪 waar de sneeuw zeker nog een (paar) maand(en) liggen zal. ☃️ Ik kan jullie enthousiasme wel begrijpen en zolang het zacht en krokant is, vind ik het ook heerlijk, maar zodra er ijs op ligt, is de pret gauw weg. Bij het ouder worden, vind ik het uitglijden steeds riskanter, omdat de pijn hierna erger aanvoelt en ik dan hoop niets gebroken te hebben. Mijn vader van 84 is twee keer geopereerd na twee keer gevallen te zijn; de eerste keer een paar jaar geleden toen…


J'aime
Membre inconnu
06 mars
En réponse à

Vervelend voor je vader.Hier ligt nog sneeuw en ijs. Overdag dooit het en in de nacht vorst. Overdag de zon en is het heerlijk. Toch dooit het bijna niet en is het spiegelglad op sommige plekken hierboven.

J'aime

Membre inconnu
28 févr.

Weer terug in de winterkou met sneeuw, nu bijna de 29 ste februari. De ouderwetse winter van 1947 waar ook een laat voorjaar en medio maart nog een meter ijs in de Lauwers lag, dit van overlevering. Maar in maart en april kan hier ook nog wel sneeuw brengen dus zeg er bij dat er best nog wat kan komen. Een winter kan grillig zijn en stuiptrekkingen niet uitsluiten. In 1964 werd er op de derde dag van maart al zomergraan gezaaid. De verschillen in zo'n korte tijd zo groot kunnen zijn tussen zomer en winter.

J'aime

Membre inconnu
28 févr.

Wat een heerlijkheid en leuk om via jullie video wat mee te krijgen hoe het er daar uit ziet. Jullie hebben goede microfoons zeg! De auto is bij uitstek de beste opname locatie als je geen echte studio in de buurt weet. Veel geluk en plezier in Zweden. PS Mooie zin "bij het uitstappen was de stilte hoorbaar" 💛

J'aime

Membre inconnu
28 févr.

Fijn dat jullie goed zijn aangekomen en weer omgeschakeld.Ik ben aan een voorjaarsopruiming begonnen.Heerlijk om dat weer te kunnen en niet na half uur hijgend en doodmoe op te moeten geven.Zolang ik de balans tussen doen en rust goed bewaak ben ik bijna weer de oude mezelf.Wel kilo's lichter.Letterlijk en figuurlijk.

Heel veel plezier en succes met de klussen.
J'aime

Membre inconnu
28 févr.

Fijn dat jullie er weer zijn, die takken dat zal nog een restje van de storm zijn die er die week er voor was

J'aime
bottom of page