top of page

Het gevoel van vrijheid


We rijden stad en land af om mooie opnames en interviews te maken voor ons Magazine. Mooie mensen en bijzondere plekken en indrukken die je nooit meer vergeet..


Grietje kan haar passie nu volop kwijt en leert mij te fotograferen.

In de oude DS lijken mensen te veranderen.

Zweden een imposant land om natuurfoto's te maken. Natuur is zo belangrijk voor mensen met dementie. Ik herinner mij nog de oudere dame die binnen de televisie beelden slecht kon zien. Buiten leek haar gezichtsvermogen te veranderen en zag bijzondere details.


Het is mooi om te zien hoe Grietje de mensen op een natuurlijk wijze op de foto krijgt. Soms vraagt ze mensen om zich te herinneren wat zij op een bepaald moment dachten of naar elkaar toe vertelden. De meest spontane en natuurlijke opnames krijg je dan.


Tijdens het maken van deze foto zaten we op de veerpont van Oslo naar Frederikshavn. Een gevoel van vrijheid geeft het hier mooi weer. Gewoon het roer om, gaan en niet bang zijn. Een gigantische veerpont met wel 1200 mensen aan boord en een vlotje wat langs kwam varen in een grote haven. In de zorg voor mensen met dementie gaat het om de basis.

Kleine dingen die een grootse indruk maken. Wie het kleine mist doet zichzelf en anderen tekort. Toen ik dit vlot zag dacht ik aan het open deuren beleid. Mensen die niet opgesloten worden voelen de vrijheid en zijn rustiger in gedrag. 'Moeilijk gedrag' wordt dit dan wel genoemd. Het heeft minder met de persoon te maken maar meer met.de omgeving en onze eigen angst. Stel je voor dat jij opgesloten wordt.


Vrijheid is de basis voor iedereen. Blijf zoeken naar mogelijkheden om het signaalgedrag te begrijpen. Verplaats je in de huid van de ander. Hoe zou jij het vinden?


Een mooie zonnige dag🌻27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page