top of page

Bruiloft stress

'Grietje we komen te laat in het gemeentehuis. De auto start niet, er ligt een dikke laag sneeuw, het magazine moeten we nog ophalen, waar is je trouwjurk en ik weet niet hoe ik uit dit pashokje moet komen'.


Badend in het zweet werd ik wakker. Angstig voelde ik naast mij en de hand van Grietje stelde gerust. Honderden pakken had ik met mijn zus Marijke zaterdag bekeken, aangetrokken en steeds was het net niet. Een groen fluoriserend pak was te heftig. Grietje zou in mijn schaduw komen te staan. Zelfs mijn zus bleef rustig en kon de moed houden door te zeggen dat het goed kwam.

Ik geloofde er weinig in en zij begon andere kledingstukken te zoeken waar ik vrolijk van werd. Een bomberjack met een korting zo groot kon ik niet laten lopen. Ik zag mij al zitten in de Oldtimer met dit stoere jack aan. Midden in de winter met sneeuw op de weg en een open kap. Een pak was niet meer belangrijk. Als een piloot zou ik Grietje ophalen die al bibberend in haar mooie bruidsjurk naast mij plaats nam.

Ik veegde het zweet van mijn gezicht en kwam weer bij mijn positieven en keek in een engelachtig gezicht. De slaap had haar te pakken. Ook Grietje was twee dagen de bruid geweest en had zich Sissi gevoeld. De prins had zij gemist.


Ik las een bericht van Alex en werd rustig.

Ja mooier kan niet 😊 De slaap begon weer vat op mij te krijgen


Zelfs langdurige stress kan meewerken om dementie uiteindelijk te krijgen. Andersom zag ik in onze woonzorgvoorziening dat het weghalen van de stressfactoren de dementie deed verbleken. Door mooie verhalen te vertellen aan de grote tafel kwam het gelukshormoon vrij en namen de positieve symptomen toe. Dementie hoeft dan niet meer verschikkelijk te zijn. Goede relatiegerichte zorg is zo belangrijk.


Dank aan alle mensen die al een pre-order hebben geplaatst. Donderdag mogen we in Vlaardingen meepraten over bluezones en hoe zet je dit om in de stenen. Vooraf al heel vroeg halen wij in Rotterdam de magazins op. Een hele reis vanuit het Noorden. Het plan is om daarna magazines daar in de buurt rond te brengen. We zoeken nog een leuk slaapadres. Mag natuurlijk in een woonzorgvoorziening zijn.


Ik die mijn ogen nog even dicht. De rust is weer neergedaald en denk aan de woorden van mijn zus, 'het komt goed. Een pak komt er wel'.


In Zweden bij ons huisje heeft het 11 graden gevroren. Overdag vriest het licht en schijnt de zon. Ik mis de kou en de natuur. IK wacht op de dag dat we weer teruggaan.


Hejdå 😊174 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page