top of page

Bijzondere vondsten in Zweden( Speciella fynd i Sverige)


De Zweedse vlag hebben we uitgehangen.

We kunnen een klein gesprekje in het Zweeds beginnen. In de verfwinkel vroegen we al om niet in t Engels te spreken. De aardige man raakte zo enthousiast en begon sneller te spreken en haakte ik af. Grietje kon het langer volhouden. Zij heeft een echte talenknobbel. Spaans, Engels en Duits gaan haar gemakkelijk af. Hier in Zweden komen we bijzondere dingen tegen uit de vervlogen tijd. Een analoge camera uit 1932 namen we mee uit de loppis.

Een ijzeren haarkrultang die mijn moeder ook gebruikte om mooie krullen te draaien. Ik rook nog het verbrande haar van mijn moeder toen zij de tang te lang in het vuur had gelegd. Grietje wilde hem uit proberen maar kon de tang niet meer aanraken. Zo heet was hij geworden. We moesten er om lachen en ik vertelde het verhaal van mijn moeder.

In het andere huisje zijn we druk bezig en kwamen tot een bijzondere ontdekking. Vele dure Sverige behangsoorten hebben op de wand gezeten. Hier heeft een koninklijke familie gewoond. We vonden tapet(behang) met een gouden randje. Het goud heb ik eraf geschraapt en maak een mooie ketting voor Grietje. Was het koning Olaf II(970-1022), de skötkonung, de schatkoning die hier zijn vakantieverblijf had. Vele schatten hebben we al gevonden en we zijn nog niet klaar. Zelfs vonden we chic behang. We bleven lagen eraf trekken. Op zoek naar de schatten.

Helaas konden we de lagen behang niet mooi houden en moesten het uiteindelijk wel slopen. Het resultaat is wel mooi geworden. Een scheve wand is recht gemaakt en de mooie oude bielzen zijn zichtbaar.


Voor de komende winter, de oude is nog niet voorbij, is Grietje al bezig net dikke wollen sjaals te breien.

We hebben nu gezien dat het in Sverige zeer koud kan worden. Günnar, de buurman voor een Fika momentje gevraagd en konden ons Zweeds weer uitproberen. Hij lijkt het prachtig te vinden dat we er zijn. We lieten hem een oud boek zien van gebeurtenissen in het jaar 1954 in Sverige en hij vond dit prachtig. Op 2 april is hij jarig en gaan we op zoek naar een boek uit 1947.


Voor Grietje maakte ik een pizza en vond dit tussen het beleg wat ik erop deed.

Het deed haar blozen toen ik het liet zien. Grietje is fantastisch💛🧡


108 weergaven10 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

10 Comments


Unknown member
Mar 24

Praat me er niet van het behang van de muren schrapen… 😳 Ik wil hier niet aan herinnerd worden, want mijn ex-vrouw en ik hadden 7 lagen behang van de meeste muren af moeten schrapen voor wij ons behang eindelijk er aan plakken konden. Behangen is niet mijn forte, maar gelukkig was zij er meester in en ik kan nog jarenlang van het mooie behang in alle kamers genieten. Ooit was zij in één van de kamers van plan de hoge kasten te gaan verzetten, waarbij ik haar adviseerde dit niet te doen en ik haar aan het tekort van één rol behang herinnerde. 😂 Helaas kon ik geen nieuwe rol meer bijkopen, want het was al uitverkocht toen ik…


Like
Unknown member
Apr 02
Replying to

OK, deze vlag zal ik ooit voor jullie meenemen en het zal mijn aanwezigheid sieren voor wanneer ik er niet ben. Het mag ook voor jullie hobby-huisje zijn, dan hangen er tenminste twee Zweedse vlaggen! 🇸🇪


Het voordeel van behang is dat je er jarenlang van genieten kunt - tenminste, als je mooie patronen hebt en deze met het meubilair past! 😃👍


Groeten uit Engeland. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿


Goodbye

Like

Unknown member
Mar 15

Gaat weer fijn zo te lezen, vooral dat mooie oude spul, ofwel antiek, zo ook als de oude auto's. Dat kleingoed kan zo leuk zijn, vooral als je de waarde ervan ziet. Verbouwen brengt altijd verrassingen en dat maakt dat zo mooie aan om zoiets om te doen. Dat oude spul, antiek vind ik ook altijd zo leuk en dat blijft het. Zo vragen de Benzen hun aandacht de bolhoed komt er ook nog aan en kost ook nog tijd. Maar goed dat de benewagen weer goed op dreef is gekomen.

Like

Unknown member
Mar 15

Weer met veel belangstelling gelezen. Ik ervaar het als een soort compensatie voor het niet-verhuizen naar het Noorden. Destijds vond "men" de overstap van Zandvoort naar Drenthe al een vorm van emigreren, terwijl de oudste broer rustig naar NZ, down under, vertrok en de jongste naar Noorwegen.

Hoop wel dat je je uitvoerig hebt verdiept in de vlagetiquette nu de Zweedse vlag trots de gevel siert. In DK luistert dat heel nauwkeurig heb ik ondervonden. Zelfs de marges om hun vlag ( de Dannebrog ) na rafelen met een zoom te mogen herstellen zijn vastgelegd. En Zweden zal ook wel op die lijn zitten. In elk geval: veel plezier gewenst met kleine ontdekkingen die een grote impact hebben op het…

Like

Unknown member
Mar 15

Slopen en weer opbouwen.

Alhoewel ik denk dat al dat papier ook een flinke isolatielaag vormt.

Maar lekker doorgaan.Wie weet wat je nog vind..Wilde foto plaatsen maar na 3 pogingen om het verstuurd te krijgen geef ik het op.Like
Unknown member
Mar 15
Replying to

Zeker. Nog een paar dagen zon. Maandag terugreis.


Like

Unknown member
Mar 15

Leuke ervaringen en al doende leer je, elke dag een beetje meer. Nieuwe ontdekkingen werpen nieuw licht op oude zaken 🤗. Keep in going 👍

Like
Unknown member
Mar 15
Replying to

Dankjewel voor je mooie reactie. Zweden is een boeiend land maar het is net als de bewoners bescheiden.

Like
bottom of page