top of page

Zweden bij NachtHet is 4 uur en Grietje en ik zijn allebij wakker. We turen uit het raam. Op zoek naar een Eland. Ik tuur naar de donkere lucht met sterren. Het Noorderlicht zien lijkt mij geweldig. Geen wilde dieren maar een prachtige maan, sterren, bos en een en een sprookjesachtig huis waarbij het dak oplicht. Het ziet er buiten koud uit en in gedachten zie ik de kerstman op zijn arrenslee in de sneeuw verschijnen.


Mijn gedachten gaan terug naar de slaapdiensten die ik deed in mijn kleinschalige woonvorm. Meestal moest ik er wel een keer uit om iemand te helpen naar het toilet. Iedereen die het zelf niet kon kreeg hulp in de nacht. Een alarmmat als we het niet vertrouwde en binnen 30 seconden waren we erbij. Een vrouw had drie jaar lang een alarmmat en zij is nooit komen te vallen in de nacht. Altijd waren we er op tijd bij om haar te helpen. Zij voelde zich heel gelukkig. Haar welzijn top. Dat is zorg die mensen verdienen vind ik nog steeds. Preventief werken leerde ik al op mijn opleiding als verpleegkundige. Het verdiend zichzelf terug. Je voorkomt dat iets erger wordt of geneest zodat je meer werk hebt of iemand wordt nog zieker en of gaat dood. Het welzijn neemt af.

Ik denk wel eens dat we dat weleens vergeten in de gezondheidszorg. Als hulpverlener is het pas goed als wij niet meer nodig zijn. Werk toe naar verbetering of genezing. Blijf altijd hoop houden. Lastige cliënten, patiënten, mensen die ziek zijn bestaan niet. Horen wij niet dienstbaar te zijn?

Vandaag gaan we naar een klein prachtig kerkje Gräsmark aan een meer. Mijn herinneringen gaan terug dat ik als kind in het buitenland naar een kerkje ging. Ik keek dan mijn ogen uit. Verstond er niets van maar de rituelen en het kerkje prachtig. Een oud vrouwtje in Zwitserland die een kaars bracht bij een graf en het liefdevol verzorgde. Een kruisteken en zij verliet de begraafplaats. Ben al lang niet meer naar een kerk geweest en nu weer naar een mis.

Een huisje midden in de natuur wat te koop staat trekt onze aandacht. De grond eromheen is van de kerk!

Het is prachtig weer. We eten buiten. Gisteren kregen we van de aardige eigenaar een fles met zelfgemaakte perensap. Zweden een sprookje🌲🌻🦒.


We horen van een paar mensen dat de deuren hier dicht zijn van een zorginstelling. We zijn benieuwd. Vanmiddag bellen we met een vrouw die al sinds 2010 hier woont en in de zorg werkt. Wellicht kunnen we hier wat betekenen met de goede voorbeelden van zorg.


U gaat het horen😊

56 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Unknown member
Sep 18, 2022

Jullie hulp is hier waarschijnlijk ook erg welkom. Succes verder en blijf genieten, ontdekken en hulpvaardig👍🦌👀

Like

Unknown member
Sep 18, 2022

Wat mooi om te lezen Jan en Grietje....... Mochten jullie ooit gaan wonen in het mooie Zweden??? Kom ik jullie hopelijk een keer opzoeken 🤗🤗 Geniet er maar heerlijk van met zn tweetjes 🙏🙏

Like
bottom of page