top of page

Zorg goed voor de mensen waar je om geeft


'paasplicht'


Bijna iedereen ging voor mijn gevoel naar de kerk met Pasen dacht ik als kind. Ik weet mij te herinneren dat ik de paasmis prachtig vond. Er werd een groot vuur aangestoken in de kerk. Toch voelde ik mij blij als de dienst weer voorbij was. Vooral de preek vond ik zo lang duren en ik begreep er niets van.

Van de kerk staat mij nu nog bij dat er van je verwacht/plicht werd om te biechten. Een klein donker hokje en aan de andere kant een geestelijke die mij aanhoorde.

Ik vertelde dan dat ik mijn zusje aan het plagen was geweest. Kon het goedmaken door 10 keer het onze vader te bidden. Zorgzaamheid kwam ik in de kerk niet tegen. Alles draaide naar mijn gevoel op regels, plichten en macht. De symbolieken waren bijzonder. Een ei binnen het christelijk geloof staat voor nieuw leven.


Zorgzaamheid;

Wanneer je zorgzaam bent, houd je veel rekening met anderen en wil je er alles aan doen dat de ander zich goed voelt. Je hebt aandacht voor anderen, je bent betrokken, je biedt hulp aan en je luistert naar wat de ander nodig heeft.

Zorgzaamheid valt dit te leren? Ik denk het niet. Net als 'wees aardige' Het zijn eigenschappen die al in je karakter liggen.

Natuurlijk kan iedereen zorgen als je wil en soms kan het niet anders. Toch merk je direct verschil bij mensen die het in zich hebben. Heerlijk als Grietje haar hand op mijn rug legt. De hand is al voldoende en we hoeven elkaar niets te zeggen.


Mensen die zorg nodig hebben voelen hetzelfde. Doe jij dit vanuit het gevoel of omdat je toevallig voor de zorg gekozen hebt. Soms zijn mensen beter in een andere zaken. Ik heb wel eens advies gegeven om uit de zorg te gaan en iets met administratie te gaan doen. Zij was daar zeer goed in en voelde zich daar heel zeker in. Uiteindelijk kreeg ik jaren later te horen dat dit een goede keuze was geweest.


Kijk wat iemands talenten zijn en maak er gebruik van.


Een mooie dag🌻🌻🌻


 

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page