top of page

Wij inspireren mensen

Bijgewerkt op: 30 jun. 2023

- Corné de Korte, zorgmanager Pedaja-


'Grietje jij bent er helemaal stil en ontdaan van. We inspireren echt de zorgverleners hier'.


Een heerlijk ontbijt en een prima nacht bij Bed en breakfast Boerderij De Verwondering in Goudriaan maakte een onvergetelijke herinnering. Wat een aardige mensen. De koeien liepen achter elkaar richting de wei. Hun koppen gebogen vanwege het slechte weer. De boerin sprak met ons en we spraken over het magazine. Gisteren gaven we haar een exemplaar en zij had het aandachtig gelezen. We mochten de ochtend daar in de huiskamer blijven zitten. Wat een service en klantvriendelijkheid.

De kamers waren prachtig en netjes met een weids uitzicht. Zeker iets om te onthouden.


Om 12.00 uur richting Sliedrecht naar stichting Waardeburgh, zorgcentrum Pedaja. In gedachten hadden we voor ogen dat dit in Sliedrecht was. In de plaats zelf kwamen we erachter dat het in de plaats ernaast lag, namelijk Hardinxveld-Giesendam. Later tijdens het gesprek hebben we aangeven ons alvast aan te melden voor dit huis. We hebben wel als eis gesteld dat de oldtimers mee gaan in het huis en dat wij daar de hele dag mee bezig mogen zijn. Corné de Korte, de manager had er geen probleem mee en wilde ons op de lijst zetten. Hij zou alvast met de voorbereidingen beginnen. Een ingang in de tuin moest gemaakt worden zodat de auto's naar binnen konden rijden. Grietje en ik hadden een groot vermoeden dat hij het een prachtig plan vind omdat hij zelf een groot liefhebben is van klassieke auto's. We denken dat hij dan regelmatig bij ons op bezoek gaat komen. De zorgverleners Willy Stam en Arina den Boef vonden het een geweldig idee. Beide namen in de Healey plaats en vonden het helemaal gaaf. Willy was zo enthousiast dat zij onze persoonlijk begeleidster wilde worden. Als wij een reis gingen maken met de auto in het zorgcentrum zou zij achterin plaats nemen.

We denken dat dit een nieuwe vorm van belevingsgericht wonen, zorgen en welzijn wordt. Grietje en ik kunnen bijna niet wachten. De hele buurt liep uit toen wij de auto voor het zorghuis hadden gezet en Corné nam plaats. De wachtlijst is ineens toegenomen en het aantal mensen wat er wil werken is gigantisch groot. Er was trouwens al een wachtlijst van medewerkers.

We hadden een mooi gesprek met Willy, Arina en Corné over het project 'Leven in vrijheid' wat ze ongeveer een jaar geleden hebben opgestart. De deuren zijn opengezet en mensen die er wonen kunnen zelf naar buiten. Natuurlijk helpt de domotica om het geheel zo veilig mogelijk te maken. Vrijwel iedereen merkt dat het een groot succes is.


Tegelijkertijd omvat leven in vrijheid meer dan alleen bewegingsvrijheid. Corné: ‘Vrijheid betekent ook dat bewoners, die hun leven altijd zelf hebben vormgegeven, dat ook in deze levensfase kunnen doen. Dat betekent bijvoorbeeld dat bewoners zelf bepalen hoe zij hun dag willen indelen en invullen. En dat is voor elke bewoner anders. Elke bewoner heeft zijn of haar eigen levensverhaal en daarmee ook een eigen, specifieke zorgvraag'.


Het blijkt een groot succes te zijn.

Willy en Arina gaven aan dat wij voor hun grote inspirators zijn. Ons enthousiasme maakt dat ze vertrouwen krijgen in de zorg die ze nu bieden. Willy vroeg aan Corné of wij niet voor het hele team wilde komen.

Een prachtig huis waar we twee jaar geleden al waren geweest en waar de werknemer op 1 staat wat uiteindelijk weer effect heeft op de bewoners.

Gisteren waren we nog even langs Nicoline van Iperen en Cor van den Berg gereden. Het gaat heel goed met Linge's zorglandgoed in Rumpt. We zagen nog meer positieve ontwikkelingen. Dit zorghuis is een voorbeeld voor kleinschalig wonen. Waar je gelukkig ouder kunt worden ondanks je beperkingen. Zeker een bezoekje waard.


Vandaag gaan Grietje en ik naar Amsterdam samen met Xana. Zij krijgt dan de sleutel van een kamer in een oud verzorgingshuis. En zij is vandaag jarig🍹🎂Tijdelijk mogen hier studenten wonen totdat er verbouwd gaat worden. Als tegenprestatie helpen de studenten met welzijn's activiteiten. Een mooi initiatief. Dit zou veel vaker mogen gebeuren.


Delen mag😊

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page