top of page

Wie komt ons redden🥺

Ik zie mijzelf op de veranda van ons huisje. Om ons heen grote stromen water lopen de berg af en de lucht is pikdonker.

Ik schik wakker en zie Grietje rustig slapen. De regen druppelt op het dak. Een zomer zoals ik mij vroeger van de grote vakanties herinnerde. Gelukkig gingen we maar het buitenland. Helaas was het daar niet altijd zo mooi als beloofd werd. Steeds verder zakten we af naar het zuiden en alleen maar wind en regen. Ik herinner mij als kind nog een vakantie in Tirol, Oostenrijk. Een hele grote tent met een prachtig uitzicht op een meer. De donkere wolken waren zo dichtbij dat ik ze kon aanraken. De hele dag lagen wij in het slaapgedeelte. Het water stroomde als een waterval door de tent en mijn vader drijfnat met grote laarzen aan. Hij was buiten de tent druk bezig en om nieuwe geulen te graven. Dijken werden aangelegd om de tent en hielden het water even buiten de tent. Mijn moeder gaf de instructies waar er weer een dijkdoorbraak was. Alles was nat behalve onze slaaptent die half in het water dreef.

Mijn vaders humeur werd er niet beter op. Een heel jaar hard werken, twee weken vakantie, een lange autorit en dan dit als beloning. Ik vond het heel gezellig maar had wel medelijden met mijn vader. Mijn moeder blij want dan hoefde ze niet verplicht te wandelen en kon heerlijk lezen in haar boek. Regen op de tent heeft iets mystieks en rustgevend.


Natuurlijk werd het een keer droog en werd alles buiten te drogen gelegd. De zon en het uitzicht op de bergen fenomedaal. Iedereen op de camping hielp elkaar om de rommel op te ruimen. Samen met elkaar aan de koffie en de natuur in. Het waren de meest indrukwekkende vakanties als kind.


Grietje wordt wakker en we krijgen berichten binnen over noodweer in Noorwegen en Zweden. Of we wel veilig zijn😟Allemaal heel lief en prachtig dat er mensen om ons denken. We begrijpen er niets van. Het lijkt allemaal langs ons heen te gaan. We lezen de berichten over noodweer in Zweden.

Gisteren waren we naar Torsby en hebben geen regen of wind gezien. Wel waren de golven in het meer hoger dan anders. In de middag ben ik buiten aan het schuren en verven geweest van de schuur.

Geen noodweer en 'Hans' de wind gezien of gehoord.

Het regent vandaag en tijd voor binnenklussen. Als we het zat zijn de houtkachel en kaarsen aan, schapenvacht op de grond 🤭 en lezen zoals mijn moeder dit zo heerlijk vond.


Dit waren dagen in onze woonzorgvoorziening dat ook de houtkachel aan ging en wij met z'n allen aan de grote tafel. Koffie en thee erbij, de appeltaart in de oven en elkaar verhalen vertellen.


Van mij mag het weer wel een tijdje zo blijven😊.


läsarna tycker om det(lezers maak er wat van)


68 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 Comments


Unknown member
Aug 09, 2023

Hi Jeannot,

Wat heb jij prachtige verhalen die ik zo voor mij zie.

Onweer is fascinerend. Mijn dochter maakte mee in het vakantiehuisje waar we de dagbehandeling hadden dat zij een bolbliksem zag voor zich. In de bergen vond ik het eng maar zo spannend. Alleen al de geweldige donder in de bergen. Als kind zaten wij een uur vast in een stoeltjeslift in de bergen in noodweer met onweer om ons heen.

Vandaag hier weer veel regen en weer om lekker binnen te klussen. Helaas geen onweer hier in de heuvels.


Hejdå

Like
Unknown member
Aug 13, 2023
Replying to

Hoi Jan,


Gelukkig kunnen de meeste mensen na belevenissen met het onweer nog navertellen, maar helaas zijn er ook die dat niet (meer) kunnen doen en daar moeten we ook op bedacht zijn terwijl wij zeker onze zegeningen van onze levens waarderen zouden moeten!


Dank voor jouw ervaringen en zo blijkt maar weer dat het weer ons altijd bezighoudt - wat het weer ook mag zijn!


Fijn weekend samen! 🌦️


👋😉

Like

Unknown member
Aug 08, 2023

Voorzover ik weet, had ik nooit echt noodweer op onze vakanties in Frankrijk 🇫🇷 gehad, wel onweerde het een paar keer vreselijk.


Één ervan kan ik zelfs de dag herinneren (maar helaas niet het jaar); het was op 1 augustus, de dag van de Zwitserse Onafhankelijkheid 🇨🇭. Die dag onweerde het zo uitzonderlijk hard dat het verboden was op het Meer van Genève te varen en alle steden en dorpen hadden allemaal rode, knipperende waarschuwingslichten aan. Dat konden wij vanuit de brede ramen van onze chalet met het uitzicht op het Meer van Genève zien. Het regende bij ons niet en het weer was klammend warm, maar we bleven allen wijselijk binnen, want je weet maar nooit met al die…


Like

Unknown member
Aug 08, 2023

Het doet me denken aan mijn jeugdjaren. Elke vakantie weer, 4 weken regen, een grootmoeder die altijd rond de 15 augustus de aardbeiplanten aan het stekken was, de voorbereiding van de nieuwe aardbeien voor een nieuw seizoen Een zeldzaamheid dat het dan droog was.

Dat er veel vakanties in het water zijn gevallen in het verleden verbaast me niet. Maar weer met veel regen zelfs in Zweden maakt ook daar de dag anders, ja dat boven op de berg zitten is wel een goed idee, daar moet je tegenwoordig goed om denken waar je een huis koopt. Zuidlimburg zijn we niet vergeten, water in je woning hebben en soms was dat een meter en meer. Het uitblijven van vergoeding aan…


Like
bottom of page