top of page

Werelderfgoed ontdekt bij JanGrietje in Zweden

'Daar was een zeer zeer oude jordkällare' gaf onze Zweedse buurman Günnar aan toen wij buiten liepen. De onthulling die de buurman deed toen wij buiten liepen had verregaande consequenties.

Ik dacht aan de geheime kamer van de piramide te Gizeh waar de farao in 2566 v Chr. in begraven werd. Het wordt als 1 van de 7 wereldwonderen gezien.


Zou in Zweden het 8e wereldwonder verschijnen???


Op deze 'heilige' plek waar wij ons tuinafval en afwaswater neergooiden. Is dit de grafkelder van Leif Eriksson de bekende Vinking die ca 1000 jaar v. Chr. leefde. Hij bracht de vrede.


Ik zie Grietje in de kasten zoeken. Zij is op zoek naar geschikte kleding. Ze ziet zich al als Lagerlöf, de stoere vrouw van Leif. We beseffen nu hoe oud ons rijtuig is. Hier hebben Leif en Lagerlöf op gereden als zij naar het de Knarr, het vikingschip reden.

In de winter gebruikten zij onze slee.


We komen erachter dat we al hetzelfde ontbijt klaarmaken.

De arme Vikingen aten haver gezoet met bessen en appels.


Al als kind wilde ik een Viking zijn en noemde mijzelf Fritjof. Ik had een speer en van oud hout maakte ik een Knarr. Mijn oudste zus mocht op de boerderij werken. De jongste zus maakte het eten klaar.


Vikingen waren niet alleen maar een ruw volk maar leefde een vreedzaam leven.

Ze woonden en leefden dicht bij de natuur met hun gezinnen die werden geleid door sterke vrouwen. Vrouwen uit de Vikingtijd hadden de leiding over de boerderijen terwijl de mannen de zee op gingen, tenzij zij er natuurlijk voor kozen om als schildmaagden met hen mee te gaan.

De ambachtelijke 'back to basics'-houding is terug te vinden in de moderne Zweedse samenleving, waar duurzaamheid en vindingrijkheid steeds belangrijker worden.

Grietje en ik herkennen ons in deze houding en voelen ons hier helemaal thuis. We begrijpen nu waarom we hier heen moesten.


Mijn droom lost langzaam op.


Grietje roept of ik verder wil gaan met het schuren van de schuur.


Ze moet maar even wachten. Ik graaf even door ...
67 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page