En hoewel technologie ons in staat stelt om voortdurend met elkaar in verbinding te staan, waren we nog nooit zo eenzaam.
Onder invloed van grote techbedrijven zoals Google, Apple en Facebook leven veel mensen in hun digitale privacybubbel en beschouwen dit als het nieuwe normaal.
Noreena Hertz spreekt hierover in haar boek 'De eenzame eeuw'
In onze maatschappij wil je gezien worden en voelen. Juist uit de zorg krijgen Grietje en ik nog steeds berichten dat mensen hard werken maar de waardering er niet altijd is. Mensen worden ziek en de overbelasting van anderen neemt toe. Mensen die het jammer vinden dat zij niet meer in de zorg werkzaam zijn of dit niet meer kunnen opbrengen.
Mantelzorgers die uren en dagen bezig zijn om voor hun geliefde te zorgen omdat er geen aandacht is vanuit de professionele zorgverleners.
We horen geluiden dat de zelfredzaamheid hoog op agenda staat. Maakt een eigen regie en zelfredzaamheid niet meer gevoelens van eenzaamheid los.
'Mevr u kunt nu zelf uw steunkousen aantrekken. Gelukkig dan hoef ik nog maar 1 keer in de week bij u langs te komen'.
Een vrouw voor het raam met steunkousen aan. Ze was zo blij met het enige contact van de thuiszorg. Haar familie woont ver weg en heeft geen tijd. Ze zijn allemaal druk. De thuiszorg geeft haar complimenten. 'Mooi dat u het alleen kan. Dan hebben we weer tijd voor de mensen die het echt nodig hebben'.
Je zou je als ouderen bijna schuldig gaan voelen.
Eenzaamheid is ook een gevoel onzichtbaar te zijn,. Niet gezien en gehoord te voelen.
Als we aan eenzaamheid denken zien we gelijk ouderen. Niets is minder waar. Het zijn juist de jonge mensen en met name studenten die zich heel eenzaam voelen.
Grietje en ik merken dat minder social media heel prettig is.
De komende tijd gaan we de straat weer op. Op zoek naar mooie gevoelige verhalen, mooie portretten en willen daarmee iets doen om weer nader tot elkaar te komen😊
Dat het wel een eenzame eeuw aan het worden is wel duidelijk. Als je al heel eenvoudig in je eigen omgeving kijkt waar buren helemaal op zich zelf leven. Google en facebook doen er geen goed aan, waar verkondigd word dat privacy goed beschermt word is volgens mij heel anders. Krijg eerder dat deze organisaties zand in de ogen van de consument strooien om geld over de rug van de mensen te verdienen. Iemand die het anders ziet moet maar met harde argumenten komen en vertellen dat dit niet klopt, maar ben bang dat ik de plank niet ver mis sla.
Jongeren worden heel gemakkelijk ingepakt in dat digitaal harnas zonder dat ze dit zelf in de gaten hebben …
Het citaat: “‘Mevr u kunt nu zelf uw steunkousen aantrekken. Gelukkig dan hoef ik nog maar 1 keer in de week bij u langs te komen'.” heeft, wellicht onbedoeld, wel een erg sarcastische ondertoon! 😠
Vlak na de echtscheiding zeiden mensen om mij heen het allemaal wel erg jammer te vinden, ‘but fortunately, you are already living on your own and independently’, want zij wisten dat wij voor de echtscheiding 10 jaar van tafel en bed gescheiden waren. Alsof dat niet zo veel meer uitmaken zou! Ik had maar wijselijk mijn mond gehouden, want zij wisten én weten totaal niet wat met haar werkelijk aan de hand was.
In deze tijd van de elektronische informatietechnologie zou men in theoretische opzicht…