top of page

Wat deed mijn moeder eigenlijk?


Ik kwam gisteravond terug van het water halen uit de bron. Gleed bijna onderste boven doordat de sneeuw nog niet helemaal weg was. Ik zag ons Zweedse huisje en voelde mij trots. De afgelopen weken hebben Grietje en ik er hard aan gewerkt om er iets moois van te maken. Het raampje wat verlicht was door een kaars binnen gaf een warm gevoel.Ik moest gelijk aan mijn moeder denken. Zij maakte het huis altijd gezellig en warm en Grote lampen gingen uit, gordijnen dicht en kaarsjes aan. Er werd voorgelezen of een verhaal zelf bedacht. Ze vond het altijd mooi wat ik deed en was positief. Wat zou zij het huisje mooi hebben gevonden en blij dat ik gelukkig ben. In gedachten hoor ik haar praten.


Toen mijn jongste dochter geboren was kwam mijn moeder een keer helpen. Ik zag haar niet vaak want wij woonden aan de andere kant van het land. Het viel mij toen al op dat kleine dingen haar niet goed meer af gingen. Toen was er waarschijnlijk al een begin van de dementie. In de loop van de jaren ging zij mij steeds minder bellen. De reizen die zij maakten met mijn vader in de camper gingen steeds moeilijker en had zij meer ondersteuning nodig. Mijn ouders gingen verhuizen van een dorp weer terug naar een kleine stad. Nog steeds wel in een eigen vrijstaande woning. Uiteindelijk kwamen zij te wonen in een appartement wat verbonden was aan een zorgcomplex. Mijn moeder kon dan overdag naar een afdeling waar activiteiten gedaan werden. Mijn moeder vond deze mensen die daar kwamen maar zielig en oud terwijl ze zelf al in de tachtig was! Uiteindelijk kwam zij op een gesloten afdeling voor mensen met pg problematiek. Mijn moeder vond dit vreselijk maar liet dit verder niet merken. Positief bleef zij en als ik kwam vroeg zij eerst hoe het met mij ging en maakte complimenten over hoe ik eruit zag en wat ik deed. Ze bleef mij altijd herkennen. Vaak zag ik haar niet vanwege de afstand.


Toen ik twee jaar in DenHaag bleef werken na onze verhuizing naar 't noorden bleef ik elke week een nacht slapen bij mijn ouders. Mijn moeder vond dit fantastisch en kon heerlijk met mij praten.


Ons huis met de verlichte ramen en de kaarsjes binnen, de houtkachel aan, de poes op een stoel voor de kachel maakte herinneringen los.

Grietje vroeg namelijk wat mijn moeder allemaal vroeger deed. Ik kon er niet goed opkomen. We waren met drie kinderen. Mijn moeder had geen werk buitenshuis en zorgde voor ons. Mijn vader werkte hard en moest vaak overwerken. Zelfs thuis was hij vaak met zijn werk bezig. Zat dan achter zijn computer in zijn eigen kantoor.

Als mijn moeder alleen was met ons maakte zij het gezellig in huis.

Zelfs na zijn pensionering bleef mijn vader adviezen geven en maakte films. Mijn moeder vond dit niet altijd prettig want wilde wel eens in gesprek met hem. In die tijd zat zij te schilderen of maakte poppen of andere dingen van verschillende materialen.

Breien was niets voor mijn moeder. Volgens mij had ze daar geen geduld voor en vond dit iets voor oude mensen😁 Ze wilde altijd maar jong blijven en voelde zich niet oud.


Fietsen deed zij regelmatig met mijn vader en gingen dagjes weg met de camper. Ze woonde in een dorp maar altijd had ze het over Delft de stad waar ze geboren was. Ze bleef een stadsmens.


Toch kan ik mij geen goed beeld maken wat zij vroeger toen wij als kind nog thuis woonde allemaal deed. Mijn moeder vond het vreselijk om huisvrouw genoemd te worden. Het huishouden was niets voor haar. Ze deed het wel maar met tegenzin. Het liefst was zij creatief bezig of heerlijk aan het vertellen. Gesprekken met mensen die interessant en positief waren vond zij prachtig.

Had zij haar verhalen maar opgeschreven. Het was een mooi fantasierijk sprookjesachtig boek geworden.


Thuis was zij er als ik van school af kwam en zorgde voor thee en wat lekkers erbij. Het liefst was zij aan het praten en luisterde naar ons wat wij te vertellen hadden. Heimwee naar de stad en op zoek naar een man die niet altijd aan het werk was. Ze zocht een man die haar zag en niet altijd in de boeken of op de computer bezig was. Gelukkig was mijn moeder niet echt maar liet het niet merken. Ze wilde dat wij het goed hadden. Pas toen mijn moeder haar dementie vorderde moest mijn vader voor haar zorgen en leek nu tijd voor haar te hebben. Mijn moeder had toen wat ze wilde.


Kunt u zich nog voorstellen hoe uw moeder was vroeger?106 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Unknown member
Mar 23, 2023

Mijn moeder was ook een moeder van klaarzitten met thee en koekjes als wij van school thuiskwamen. Maar doordat ze veel en vaak ziek was, was dat in mijn beleving niet vaak.

Vaker was het zo dat we dat zelf moesten doen.

Maar ons huis was wel gevuld met liefde ❤️

Like
bottom of page