top of page

Vitalisme en gezondheid


In een toelichting bij de schilderijen in het Singer Laren museum stond dat eind 19e eeuw zieken en ouden van dagen naar de middellandse zeekust trokken, gestimuleerd door het opkomend vitalisme(bewust en actief leven). Ik was vorige week in dit prachtige museum.


Volgens de inzichten toen waren zon, warmte en zout water stimulerend voor lichaam en geest.

Toen al was men preventief aan het kijken wat hielp om zo gezond mogelijk te blijven.

Door een andere levenshouding een betere gezondheid te krijgen.

In de afgelopen jaren zien we dat dit toch weer belangrijker wordt.

Het hechten aan stoffelijke zaken zoals bezit en rijkdom is niet altijd de weg naar geluk.


Er zijn al Vitality Clubs waar ouderen samen ochtendgymnastiek doen waardoor ze sterker, fitter en mobieler worden.

Een vitalistische lifestyle betekent dat je het geluk niet alleen van materiële factoren laat afhangen.

Mensen met een vitalistische levensstijl zijn vaak bewuster bezig met het milieu.

Zo kocht ik een prachtig schilderijlijstje met een portret voor €0.50 in een kringloopwinkel in Amsterdam en was hier heel blij mee. Er zat zelfs nog een oud prentje in uit de 40er jaren.


Vanuit het vitalisme gaan we er van uit dat ouderen lichamelijk achtergaan maar dat wil niet zeggen dat het geestelijk niveau minder wordt. Ouderen, zelfs mensen met dementie zijn in staat om dingen te leren. In onze cultuur zien we dat ouderen niet altijd serieus worden genomen.


Het vitalisme wordt in onze samenleving steeds belangrijker en steeds meer maatschappelijk onderbouwd. Dat lijkt een goede zaak en zeker hoe er tegen ziekte en gezondheid aangekeken wordt. Welzijn krijgt daardoor een steeds belangrijkere plaats. Ouderen tellen daar steeds meer mee en krijgen een stem. De ziekte wordt niet belangrijk maar de mens erachter.


Vandaag hebben we onze 100 ste lid, Hans Cieremans van de website mogen verwelkomen. Hans heeft 25 jaar in verpleeghuizen gewerkt en 13 jaar in het onderwijs. Hans is nu gepensioneerd en maakt gedichten over dementie die anderen weer tot steun kunnen dienen. Wees welkom Hans.

Natuurlijk vinden wij het prachtig om 100 leden te hebben die ons volgen en regelmatig feedback geven op onze blogs.


Gisteren bezochten wij Frans de Lange in De Glind en zagen het prachtige werk wat hij doet. Vanuit de ICT al een paar jaar met volle overtuiging in de zorg voor mensen die het zelf niet meer kunnen. Frans krijgt een mooi plaatsje in ons 3e magazine.


Aan het eind van de middag werden we ontvangen in zorglandgoed Groot Spriel door Arnold en Monique Hoeve.

Een prachtig landgoed waar wij al eerder waren met bevlogen bestuurders en een overtuigende visie.


Vanmorgen aan tafel bij een prachtige dame in Arnhem die een bijzonder concept uit Denemarken naar Nederland heeft gehaald.


U gaat van haar horen😊


81 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

7 Comments


Unknown member
Sep 19, 2023

Net zag ik jullie vieren op LinkedIn en het was zeker een verrassing de mooie foto’s te zien! 😃👍


Jullie zijn wel druk bezig, hoor en nu lees ik dat jullie het 100ste lid verwelkomen. Dat is best veel hoor. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat het niet altijd van een leien dakje gaat, maar kop op - gewoon doorgaan en zie niet om! Het langverwachte 3e blad zal zeker spoedig komen en die wil ik, net als de andere 99 leden, ook graag lezen.


Vitaliseren en vooral revitaliseren nemen steeds belangrijkere posities in onze levens waarbij we regelmatig aan herinnerd moeten worden opdat we niet alleen gezond, maar ook bij de tijd, zijn en blijven.


Natuurlijk is het perfect…


Like
Unknown member
Sep 22, 2023
Replying to

Ik weet dat Mem voor nu even op de eerste plaats is en dat mag best ook wel, hoor! Zij was immers de reden dat Grietje met ‘13 mooie mensen‘ mee kwam en dat moet niet uit het oog verloren gaan, zelfs als er onderwijl een andere richting gegaan/genomen is.


Waar het uiteindelijk om gaat, is de zorg voor medemensen die door de snelle (technisch/technologische) ontwikkelingen niet meer bijbenen kunnen en/of in zichzelf verloren (gegaan) zijn. De jeugd loopt ver vooruit en dat is op zich goed, maar die denkt niet aan het groeiende aantal ouderen die juist door de voornoemde ontwikkelingen langer leven en steeds ouder worden, maar steeds minder bij betrokken zijn en voelen. Daar moet meer aandacht…


Like

Unknown member
Sep 19, 2023

Dat langer fit en mobiel blijven is best belangrijk, dat is mijn stelling. Je hebt het niet altijd voor het zeggen maar je kunt er veel aan doen. Voor mij zijn de temperaturen tussen de 20 en 25 graden het fijnst, dan kan ik me het best bewegen. Ja dan is het Middellandse Zeegebied het fijnst. Winter is nooit echt mijn ding geweest om de vorst. De winterplaatjes blijven altijd mooi. Dat al jaren dat bewuster eten zeker en belangrijk. Dat best veel bewegen doen we al.

Like
Unknown member
Sep 22, 2023
Replying to

Mooi dat je bewust leeft Jan. Hou dat vast en maak anderen die het willen horen ervan bewust.

Like

Unknown member
Sep 19, 2023

Ik ben er van overtuigd dat bewegen en gezond eten helpt om langer fit en mobiel te blijven.Sinds mijn zh opname ben ik nog beter gaan opletten qua eten en drinken.Beweging is er voldoende door wandelen,fietsen en het ochtendkwartiertje gym.

Welliswaar in mijn eigen tempo nu nog,maar dat gaat verbeteren.

Verder heel benieuwd naar nr 3 magazine.

Heb een fijne dag.


Like
Unknown member
Sep 22, 2023
Replying to

Mooi dat jij er ook bewust mee bezig bent. Een positieve levenshouding help al.

Ga hiermee door en je zult de effecten ervan merken.

Like
bottom of page