top of page

Overleven in de Zweedse natuur

Zie het filmpje hierboven


Grietje en ik lijken wel gek geworden te zijn. Al dagen niet meer gewassen, verwilderd en bakken op een kampvuur. We waren zo serieus altijd bezig en kwamen in grote en kleine organisaties. Spraken met belangrijke bestuurders en vertelden hoe je met onbegrepen gedrag om kon gaan bij mensen met dementie.

We hebben minimale contacten en verblijven boven op een berg.

We doen steeds meer ontdekkingen in de tuin en vinden eetbare planten. De paardenbloemen zijn beter dan de rucolasla uit Italië.


De oude Citroën DS valt hier heel erg op.

Mensen beginnen spontaan een gesprek over de klassieker. Duimpjes gaan omhoog en mannen en vrouwen staan verbaasd te kijken. We ontmoeten daardoor bijzondere mensen. We hoorden dat de Zweedse mensen op zichzelf zijn en niet sociaal. Wij merken er niets van en komen regelmatig in gesprek. Zweden is een bijzonder land. Eenvoud siert hoog en juist het eenvoudige praktische hoort bij ons. De bijzondere sfeer is geweldig. Overal zien we plekjes om te schilderen.

Huisjes en schuren op grote stenen die al tweehonderd jaar zo staan. We dwalen regelmatig van de 'grote' weg af en komen bijzondere kunstwerken tegen

Gisteren kwamen we uit Karlstad en namen een binnenweg naar huis. Bijna 100 kilometer langs een meer. Mooie uitzichten en bijzondere bouwwerken. Alles lijkt hier van hout of staal te zijn. Eenvoudig, functioneel en sprookjesachtig. Het land van Astrid Lindgren. Pippi Långstrump kun je hier overal zo plaatsen. Haar schrijven is sterk beïnvloed door haar jeugd in het Småland van het begin van de twintigste eeuw. Hieraan ontleende ze de natuur en het milieu van haar meeste boeken.

Over twee weken gaan we weer naar Nederland voor een paar weken maar hebben er moeite mee. Dit land heeft ons zo gegrepen. De natuur, de stilte en bescheidenheid van vriendelijke mensen. Ons huisje wordt steeds meer eigen. Eigenlijk in ons hart willen we niet meer terug.

Bijzondere foto gemaakt door Grietje

343 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

Comments


bottom of page