top of page

Onzeker


'Zweden een perfect land voor wintersport'
De ouderwetse winters met veel sneeuw en ijs zijn verdwenen uit Nederland. Ik herinner mij nog een filmpje van mijn vader dat hij in de 60-er jaren met zijn Taunus 12 M over het IJsselmeer reed naar Urk. Het was de strenge winter van 1963. Een van de zwaarste elfstedentochten 'De hel van 1963' vond toen plaats.


'Vroeger' kon er veel meer geschaatst worden en sneeuwpret hoorde erbij. Als kind kwam ik in een dorp te wonen waar veel water was. Vanuit ons huis kon je zo het ijs op. We hadden uitzicht op 19 molens en daar vandaan werden toertochten gehouden. Schaatsen op Noren hoorde er gewoon bij. Nederland was nou niet een land waar je kon skieën. Hiervoor waren Oostenrijkse Zwitserse Alpen waar je deze sporten kon uitoefenen. Zweden werd eigenlijk nooit genoemd als wintersportland. Nu wij in Zweden meer thuis raken is dit een wintersportland bij uitstek. Er zijn hier zoveel mogelijkheden en het is er rustig en sneeuwzeker.

Als kind ben ik met mijn ouders in Slovenië naar de wintersport geweest. Mijn 1e ski ervaring was daar. Extreem lage temperaturen kregen we mee te maken en meters hog bergen met sneeuw. Zelfs mijn moeder die nooit aan sport had gedaan bond de latten onder. De vriend van mijn zus gaf ons les. Mijn moeder was meer met haar uiterlijk bezig en vergat op te letten. We stonden doodsangsten uit toen zij naar beneden kwam en riep hoe zij moest remmen. Uiteindelijk kwam zij in een hoge berg sneeuw terecht en moesten we haar uitgraven. De volgende dag hing zij haar skies aan de wilgen en ging heerlijk in de zon zitten om bruin te worden. Haar uiterlijk was belangrijker. Een prachtige ervaring en een mooie herinnering.


In oktober hebben Grietje en ik les genomen om te kunnen langlaufen. In de lange skidtunnel van Torsby leerden wij de beginselen van deze sport. Ik was bang om te vallen en voelde mij heel onzeker. Juist daardoor kwam ik een paar keer ten val en proefde regelmatig de sneeuw.


Aangezien hier de hele winter sneeuw kan liggen hebben we zelf de latten aangeschaft. Een loipe rondom het huis gemaakt en oefenen. De skileraar vond toch dat we in 1 uurtje al heel wat geleerd hadden.

We worden langzaam steeds zekerder. Zelfs de steile stukken rondom het huis worden nu door ons genomen alsof we al jaren op de latten staan. Soms ben ik overmoedig en kijkt Grietje zorgelijk. Ik lach naar haar en geef een kushand. De overmoedigheid wordt direct afgestraft en ik zing een toontje lager en eet sneeuw.

Vandaag zijn we om 5.30 opgestaan om Xana, de dochter van Grietje naar het treinstation in Sunne te brengen. De auto moest eerst uitgegraven worden. Vanmiddag is Xana van Göteborg naar Amsterdam gevlogen. Ze heeft genoten van een heerlijke week in het mooie witte en sprookjesachtig Zweden. We kregen al een berichtje dat het in Amsterdam grauw was en regende. Hier prachtig weer en het zonnetje lijkt te voorschijn te komen. Mooie temperaturen onder het vriespunt en zachte sneeuw. Vannacht krijgen we weer strenge vorst.


Vandaag in de buurt een mooie längdskidor route gevonden.

We houden het bij de klassieke stijl.

Een magnifieke omgeving en afdalingen waar ik mijn ogen dicht deed en een schietgebedje prevelde. Grietje nam de afdaling alsof zij het al jaren op de planken stond. Maar 'we dit it' .


Ik voel mij nu een stuk zekerder. Weet hoe ik moet vallen en durf afdalingen te nemen. We gaan ervoor.


Terug naar huis en 7 kilometer over de gevaarlijke route omhoog. Sinds we vast hebben gezeten zijn we wat onzekerder geworden over een tegenligger. Eigenlijk kunnen er geen twee wagens elkaar passeren. Op de weg ligt zeer veel sneeuw en stokken markeren hoever je de kant in kunt gaan. Ga je te ver naar rechts of links kom je in een greppel waar een dikke laag sneeuw in ligt. Op eigen kracht eruit komen is er dan niet meer bij.


Het blijft een uitdaging!

194 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

5 Comments


Unknown member
Dec 30, 2023

In mijn geboortejaar was het ook zo koud, -26 graden was best koud naar huidige omstandigheden in Nederland. Ooit , midden jaren 90 opgezakte aardappelen in toen nog 50 kilo zakken verladen bij -19 graden vorst in een koelauto , het kan dus maar met veel improvisatie. De echte sneeuwwinter van 1963 staat me nog heel scherp op het netvlies. Met al die sneeuwduinen en ingesneeuwd zitten. In 1978/1979 toen we ingesneeuwd zaten in het buitengebied was ik als eerste erbij om 20 kilometer verderop te kijken, met permissie van de Burgemeester, zoiets vergeet je nooit. Fijn dat jullie op de latten kunnen staan, maar.................zorg dat dat de botten heel blijven. Natuurlijk goed genieten rond de jaarwisseling.

Like

Unknown member
Dec 30, 2023

Ha, Jan… 😂 Skiën is zeker niet gemakkelijk en je moet er hier inderdaad de tijd voor nemen!

😃👍 ♥️🎿 Grietje gaat wel goed hoor, zo te zien…


Jaren geleden toen ik 17 was - 40 jaar geleden dus - ging ik met oom, tante en neef voor een paar weken met vakantie naar Thollon-Les-Memises in Haute-Savoie (Frankrijk 🇫🇷) en ik herinner het mij als het gisteren was. Ik kon de skipas van de broer van mijn neef gebruiken, want zijn gezicht op de foto leek heel erg op die van mij waarbij ik voor de helft van de prijs met de kabelbaan 🚡 naar de toppen van de bergen kon gaan. Ik had al een paar keer les van…


Like

Unknown member
Dec 30, 2023

Oh wat heerlijk lijkt me dat.Sneeuw en langlaufen.wij leerden als kind ook schaatsen.Hoorde bij de opvoeding en het ijs lag voor de deur.Kms.kon je wegschaatsen.

Nu idd regen,regen en nog eens regen.Maar vanmorgen zon en droog.

Waterpeil zakt gelukkig weer.


Like
Unknown member
Dec 31, 2023
Replying to

Dat leed door het water is idd niet te overzien .Er komt idd weinig info,hoewel Meppen hier dichtbij is.

Gisteren stukje getefen en het waterpeil is flink gezakt en de plassen op het land bijna weg.

Hopelijk worden de mensen geholpen.Duitsland kan heel voortvarend zijn.


Like
bottom of page