top of page

Onthaasten

Gisteren waren we in een fotozaak en keken naar een prachtige analoge fototoestellen.

Een oude Hasselblad stond daar in de etalage te pronken. Een toestel wat in de jaren 60- 70 als professioneel toestel werd gebruikt. Een echte oldtimer. Gewoon 8 foto's maken en eerst ontwikkelen. Het mooist waren de foto's in zwart wit. Geduldig wachten op het resultaat wanneer zij ontwikkeld waren.

De verkoper vond het wel mooi maar had toch liever een nieuwe systeemcamera. Geen spiegeltje die er meer uitkwam maar supersnel een foto maken. Bijna niets meer hoefde je te doen en binnen korte tijd een prachtige topfoto.


Grietje en ik probeerde nog te zeggen dat het ons weer mooi leek om de tijd te nemen om een foto te maken en weer een negatief te krijgen. Zelf ontwikkelen en uitzien naar het resultaat zonder digitale middelen. De beste man hoorde ons helemaal niet meer en het contact was verbroken.


Het kan zijn dat we van een andere planeet komen maar is dit de toekomst. Vlugge contacten met elkaar waar we elkaar niet meer echt zien. Steeds weer sneller en waar houdt het op. Vandaag gaan we maar Mem met de Austin Healey.

en nemen maar de binnenwegen. Het duurt wel langer maar is minder druk. Het jagen op de weg en zeker in de randstad staat ons echt tegen. De vorige keer reden we naar de Veluwe en moest ik 70 rijden vanwege een reparatie aan de weg. Ik hield mij aan de snelheid en een vrachtwagen begon met zijn licht te seinen. Ik moest van hem harder rijden. Grietje en ik hadden hem graag een 'jij bent mooi' kaart willen geven. In plaats van ons te ergeren aan deze gekke situatie moesten we lachen. In wat voor een land leven wij?


Zondag hopen we naar Zweden af te reizen als het met Mem weer redelijk gaat. Gewoon terug naar niets.

Terug naar rust en mensen die tijd voor je nemen en niet gehaast zijn op de weg. De oude DS gaat mee.

We merken wel dat als wij de 'nieuwe'wagen mee nemen de onrust toeneemt. Gaan eerder mee in de stroom en worden er onrustig van. Het is opmerkelijk hoe snel we ons laten verleiden.


Met de DS en onszelf weer mensen blij maken. Dat is ons doel.


Ik vraag mij af of wij de enige zijn die dit allemaal opmerken. Natuurlijk is vooruitgang mooi en brengt dit prachtige dingen teweeg. Terug naar de pijl en boog hoeft natuurlijk niet. Schieten wij niet door in de techniek, digitalisering en is menselijk contact ouderwets geworden. Is dit voor jongeren niet meer belangrijk? Een knuffel minder belangrijk dat een paar mooie woorden en plaatjes op een beeldscherm. Ik moet nu denken aan mijn opa. Hij vond het maar niets de vooruitgang. Hij kon prachtig vertellen en samen gingen wij aan de waterkant zitten. Hij vissen en ik spelen in een weiland wat vol bloemen stond. Mijn moeder had ook niets met de vooruitgang. Zij ging voor het menselijk contact. Zij kwam op mij gelukkig over

Mijn vader wel. Overal was hij het 1e bij. De nieuwste snufjes moest hij hebben. De nieuwste camera, computer, mooiste huis, etc en was al bezig met Artificial Intelligence Robots. Toch had ik niet de indruk dat hij gelukkig was. Mijn moeder en opa waren mijn voorbeeld.


Ik ben wel benieuwd of Grietje en ik van een andere planeet komen.

Wat vind jij eigenlijk van de snelle vooruitgang. Is het menselijk contact minder belangrijk geworden. Moet alles nog sneller en mooier of is het tijd om weer terug te kijken naar wat we hebben en wat de natuur ons brengt.

Foto: Grietje van der Heide


Is het de verbinding die ons Samenbrengt😊


Ps. We zoeken nog een oude Hasselblad!


93 weergaven15 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

15 Kommentare


Unknown member
15. Juli 2023

Heerlijke rust is ook fijn, meer genieten bij de weg is wel zo belangrijk. Een wereld van electronica is niet alles, ook zijn bezwaren.

Gefällt mir
Unknown member
15. Juli 2023
Antwort an

Een wereld van elektronica maakt dat je belangrijke dingen mist. Het gemak dient de mens maar deze wereld wordt onpersoonlijke. Het menselijk contact gaat verloren. Al zullen de freaks dit zeker ontkennen.

Gefällt mir

Unknown member
15. Juli 2023

In deze tijd van de AI lijkt alles om elektronica te gaan en om te beginnen vind ik al die elektrische auto’s maar niets aan. Het is niet erg een tijd aan de mobiele telefoons en de laptops met de ongekende mogelijkheden bezig te zijn, maar zo wordt steeds minder oog besteed aan wat er werkelijk om ons heen is/gaat/gebeurt. Zo‘n zonde! Zeker, het gemak dient de mens - maar beter is natuurlijk wel het gebalanceerde leven met initiatieven en activiteiten daartussenin. Als de mensen minder oog voor elkaar hebben, hebben ze ook minder oog voor het milieu, de klimaat en de omgeving waarin zij leven. We kunnen alles en iedereen in een fractie van een seconde vastleggen, maar straks…

Gefällt mir
Unknown member
15. Juli 2023
Antwort an

Vraag ik me toch af of vroeger toch niet beter was! 🤔 Sommige dingen duidelijk niet, maar de meeste dingen wel, Jan… 🤨

Gefällt mir

Unknown member
14. Juli 2023

Fijn, Hoe vonden jullie haar?? Wat opgeknapt??

Gefällt mir
Unknown member
15. Juli 2023
Antwort an

Zie ook onze laatste blog van

Gefällt mir

Unknown member
14. Juli 2023

Jullie komen niet van een andere planeet,

Ik kan soms zo verlangen naar de tijd dat mijn opa de melk nog in melkbussen had!

Alles ging er toen zo anders aan toe.

Ze hadden het als boer ook druk, maar kwam er iemand langs dan was er altijd tijd voor een praatje!

Het fijne van hier in zweden vind ik dat je bijna nergens hard kan rijden, maar alles met een matige gang

Ga er steeds meer aan wennen😃

Ik voel me altijd opgejaagd als alles zo snel en vlug moet...

Gefällt mir
Unknown member
14. Juli 2023
Antwort an

Zweden en Nederland op de weg is een wereld van verschil. Dat merken we vandaag weer op de Nederlandse snelweg. Iedereen lijkt haast te hebben. Geniet maar lekker van Zweden.

Gefällt mir

Unknown member
14. Juli 2023

Ik ga ook voor de rust en ruimte.Al dat snelle gedoe vd zgn.vooruitgang is bijna niet meer te volgen.En helaas idd luisteren mensen niet meer.Maar ze hebben geen idee wat ze zichzelf aandoen.

Doe mem de groeten.Hoop dat ze beter in haar vel zit.En dat jullie met een gerust hart weer kunnen onthaasten en verbinding maken in Zweden.Geniet er van.

Gefällt mir
Unknown member
14. Juli 2023
Antwort an

Dank je Ans, we geven Mem een dikke knuffel van jou!

Gefällt mir
bottom of page