top of page

Olympische Winterspelen (Olympiska ett spela) in Zweden

In 2030 moet de stad nog gekozen worden voor de olympische winterspelen. Wij hebben net gehoord dat dit Lysvik in Värmland, Zweden wordt. Al een jaar waren Grietje en ik via onze fantastische blogs de commissies aan het overtuigen dat dit de mooiste plek is. Vandaar onze droomstuga in de bergen van Zweden.


Wij zullen een speciale editie gaan uitgeven van ons JGMagazine over het verloop van deze ontdekkingsreis ernaartoe.


Het zullen totaal andere spelen worden dan wij gewend zijn.

Ouderen mogen dit keer meedoen. Zelfs voor mensen met dementie zijn er aparte onderdelen.

De afdaling van Grietje op de oude slee had zoveel indruk gemaakt dat de Olympische commissie unaniem voor onze inzending gekozen heeft. Het olympisch dorp zal uit Iglo's bestaan. Water uit de bron en composttoilets en geen stroom en gas. Onze kleine houten rode huisje wordt het crisiscentrum.

Nieuwe onderdelen zullen uniek zijn voor deze spelen zoals;

Afdaling op de slee voor 90 jarige, rollatorskiën, ijsbloemen plukken, 20 meter sprint

en schaatsen onder het Noorderlicht zullen de nieuwe onderdelen zijn.

Grietje en ik zijn al druk doende met de voorbereidingen. Ons meer en omgeving waar nog nooit iemand een voet heeft opgezet zijn we aan het prepareren. De dikke laag sneeuw moet eraf. Om het unieke milieu niet aan te tasten zal alles met de hand gedaan moeten worden.

Van Hanna onze Zweedse buurvrouw, waarmee we net kennis hebben gemaakt en haar noorse partner hoorden we dat het heel gevaarlijk kon zijn op de meren. Onderstromingen konden wakken veroorzaken en scheuren zo groot als snelwegen.


Het vervoer is al aangepast. De wissels van de treinen gaan met de hand en werken feilloos. Geen blaadjes op de rails of vastgevroren wissels. Het systeem werkt hier fantastisch.

Gisteren zijn we naar Karlstad met de trein geweest. Het was een prachtige sprookjesachtige rit


Vandaag gaat het weer sneeuwen. Een laag van 10 cm komt er bij en het wordt guur. We zullen opnieuw moeten beginnen😣.

Scheuren kunnen het ijs geluiden laten maken wat klinkt als muziek in de oren.

We houden moed en voorlopig zullen we nog niets aan de media doorgeven. De plek is uniek en zal pas in 2030 bekend worden gemaakt.


Woonzorgvoorzieningen hebben voorrang om alvast in te schrijven. In april komen we langs om het programma te bespreken en de toptalenten uit te zoeken.


Meld u alvast aan!!!!

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page