top of page

Oldtimers en dementie

Deze oldtimer roept dingen op😊


'Wytze kijk eens buiten wat daar staat. Je mag met mij meerijden'


Bij andere dagbestedingen was het nooit gelukt om Wytze mee te krijgen. Boos als hij weg moest. Hij begreep er niets van dat hij niet bij zijn vrouw mocht blijven en een busje voor de deur stond. Wytze had geen ziekteinzicht en ziektebesef. Dementie bestond voor hem niet. Zijn vrouw hield het niet meer vol. Het woord mantelzorger kon zij niet meer horen. Zij was zijn partner en hoorde voor hem te zorgen. Continue zocht hij haar op. Nooit kon zij alleen zijn. Wanneer ze weg wilde gaan werd hij boos en had haar al eens geslagen.

De oude DS hielp mee om Wytze naar ons dagcentrum te krijgen. Ik haalde Wytze zelf op van huis met de oude car. Wytze kwam meestal al naar buiten als hij mij zag aankomen. Zonder probleem stapte hij in en was het feest en genoot zichtbaar. Zijn spraak verbeterde. Zijn vrouw had dan een dagje vrij. Zo heeft zij het nog een twee jaar uitgehouden totdat het thuis echt niet meer ging. Wytze kwam toen al 3 of 4 dagen per week en elke dag haalde ik hem op met de snoek.


Een prachtig bedrijf in Ane. De MG was in onderhoud bij Jan Altena en later ruilden Grietje

en ik deze oldtimer in voor onze droomauto de Austin Healey. In het 3e magazine hebben wij een prachtig artikel over de bedrijven van Jan. Een classiccar garage en het Zorgpunt Hardenberg, een winkel in zorghulpmiddelen. Prachtige zaken waar service en deskundigheid hoog in het vaandel staan.

Al jaren geleden kwam ik met de herensociëteit( Een groep mannen met dementie en/of mannen die een partner hadden met dementie) We bezochten de classiccargarage en het Zorgpunt. Wat een deskundigheid en gastvrijheid. De mannen mochten in het Zorgpunt alles uitproberen. We hielden zelfs wedstrijden in de winkel met kleine scootermobiels.


Nog steeds is Jan Altena een gepassioneerd ondernemer. De werknemers staan hier op 1 en dat voel je. Uiteindelijk levert dit een topkwaliteit voor de klant op. Jan onderneemt vanuit zijn hart en de liefde voor oldtimers en hulpmiddelen. Het is duidelijk voelbaar als je er bent. Jan en zijn collega's nemen alle tijd en lossen de problemen op. In het

3e magazine een mooi artikel en een prachtig interview.

Oldtimers verbinden en dat klopt. Overal waar wij komen met deze klassiekers spreken mensen ons aan. Gesprekken over vroeger komen los en maakt mensen blij. Deze auto's behoren tegenwoordig tot het cultureel erfgoed. Ik mis😪de DS, ze staat in Zweden.

In woonzorghuizen die wij bezoeken laten we mensen met dementie plaats nemenin de oldtimer. De dementie lijkt er even niet te zijn. Een opmerkelijke verandering. Bij inspiratie events laten we de deelnemers plaats nemen in de oldtimers en mogen ze hun verhaal vertellen. Wat dit losmaakt is ongelofelijk.


In Brummen komen wij regelmatig bij de Gallery. Een prachtig bedrijf met hele mooie bijzondere unieke oldtimers. Het is net een museum en iedereen heeft gratis toegang

Een heel sociaal gebeuren. Nico Aaldering, de eigenaar en het bedrijf hebben ons een donatie gegeven voor het 2e magazine. We zijn hem dankbaar. Komende week mogen we weer op de koffie komen om ons 3e magazine te brengen. Nog meer mensen blij maken.


Komende week gaan we Jan Altena helpen. Ervoor zorgen dat het Zorgpunt bekend wordt. Deze service gun je iedereen en dat mag doorgegeven worden. We brengen het 3e magazine bij verschillende zorginstellingen. Mooie voorzieningen waar ik jaren geleden al kwam toen mijn werkgebied vanuit de ambulante zorg regio Hardenberg was.


Mochten er mensen zijn uit de regio Hardenberg, Ommen, Coevorden en Grietje en mij op bezoek willen dan horen we dit graag.


Het 3e magazine gaat op mooie plekken terecht komen.

Om ons 3e magazine te bestellen en info zie onderstaande knop78 weergaven9 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page