top of page

Meer mannen in de zorg' Zorg is niet alleen 'konten' wassen maar zoveel meer'

Een mooie uitspraak van Ton van Brussel. Een man die je wil hebben in je organisatie. Wat een passie en energie spat hier af.


We waren twee weken geleden met de tent in het prachtige huis van Wonen bij September in Twello.

De lokatie leidinggevende José Driessen van het huis had al aangegeven dat wij hem zeker moesten spreken.


Al in mijn eigen woonzorgvoorziening had ik graag een gemengd team. Toch wordt er nog steeds vreemd tegen aan gekeken als een man kiest voor de zorg voor mensen met dementie. We gaven een gastles op een school voor voortgezet onderwijs en hoorde later dat 3 jongens voor de richting zorg wilde kiezen maar dit niet durfde uit te spreken tijdens de les.


Ton is begonnen als Z verpleegkundige en stapte op een gegeven moment over naar de retail. Begon 30 jaar geleden een kinderkledingzaak en heeft alle kinderen aangekleed in de omgeving van Twello zegt hij lachend.


Ton vindt het heerlijk om in dit huis te mogen werken. Twee jaar geleden weer de zorg ingegaan toen het in de retail wat minder ging. Zijn hart lag nog steeds in de zorg. Toch is hij nog steeds voor een deel zelfstandige met een eigen bedrijf. De combinatie is mooi.

'Uitgaan van de mens en zet deze centraal. Zie de mens achter de mens en je kunt zoveel bereiken'. Ton is daar heel duidelijk in en ondertussen tijdens het gesprek zie je wat hij bedoeld. Toch is hij een echte ondernemer. Altijd in om zaken weer te verbeteren of om nieuwe projecten op te zetten. Zo is hij begonnen met een project om de tuin anders in te gaan richten. Hij wil de scholen hierbij gebruiken om hieraan bij te dragen.


Het kan een prima samenwerking worden en de leerlingen zien gelijk hoe het eraan toegaat in een zorginstelling waar mensen wonen met dementie.


Er is zoveel moois in de zorg en zeker voor de mannen zou dit een uitdaging kunnen betekenen. Ik heb dit zelf ook altijd aangegeven. Ongeveer 20% is het ADL gebeuren en de rest is welzijn. Je hoort het zelfs van de vrouwelijk zorgverleners. Zij willen graag mannen in hun team.


Tom maakt zich wel zorgen over de toekomst. 'hoe word ik later zelf verpleegd' Vandaar dat hij jongeren wil enthousiasmeren met andersoortige projecten zoals de tuin.


Ik heb dit zelf ook altijd mogen ervaren dat zorg een uitdaging is. Dus mannen , zij-instromers kom in de zorg werken!

69 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Unknown member
Aug 23, 2022

Fijn te horen dat ook deze man met zoveel passie voor zn vak werkt. Echt fantastisch 🙏🙏

Like
bottom of page