top of page

Lykke (geluk) in Sverige

'Waauw maar dit is trevlig'


Het leek wel een foto uit een sprookjesboek. Dit is het echte Zweden. Het geluk en de liefde liggen hier voor het oprapen.


Een paar jaar terug

Een enkele keer wanneer het sneeuwde en vroor ging ik met de mensen die in ons woonzorghuis woonden naar buiten. Het leek dan alsof de dementie even weg was. De reacties waren prachtig en herinneringen kwamen terug. We lieten beelden zien van de elfstedentocht, een bevroren IJsselmeer, sneeuwduinen, schaatsen en een slee.

De winterverhalen kwamen terug als we aan de chocolademelk met slagroom zaten. Er was zelfs een man, bewoner die de zwaarste elfstedentocht(De Hel van '63) in barre omstandigheden van januari 1963 had geschaatst. Hij vertelde kranten onder zijn kleding te hebben. Zijn schaatsen waren op het laatst krom en zijn riempjes van de schaatsen kapot. Lange stukken had hij gelopen door opgewaaide sneeuw. Op het laatst was hij sneeuwblind en kwam twee uur na de winnaar aan. We bekeken hem nu anders. Hij was vanaf dat moment een held in ons huis.


Zweden

Vandaag scheen de zon en was het -15 maar de gevoelstemperatuur was vele graden lager.

Waar je ook keek was het mooi en elk moment foto waardig.

We liepen over een bevroren meer en kwamen twee dik ingepakte mannen tegen die aan 't vissen waren geweest. Ze vertelden dat er nu geen elanden waren maar wolven. Het waren de enige mensen die we in dit afgelegen gebied tegen kwamen. De stilte was ineens.

De mannen vertrokken en de duisternis viel in. We voelden ons heel alleen en kwetsbaar. Overal leken wij ineens enge geluiden te horen en zagen schaduwen achter de bomen op de berg.

In mijn beleving hoorde ik het gehuil van hongerige wolven.

Ik liet mijn angst niet merken en liep stoer achteraan. Xana de dochter van Grietje lieten wij voorop😳


Na een barre donkere tocht door meters hoge sneeuwbergen bereikten wij ons huisje.

We hadden heel veel geluk gehad sprak later onze buurman Gunnar ons toe. We waren een gemakkelijke prooi geweest😳


Afgelopen nacht droomde ik geweldig. Ik hield 4 hongerige wolven op afstand door mijn lieve stem. Ik sprak met ze op lage toon en aaide hun vacht. De gevaarlijke wolf viel in slaap en ik werd wakker. Grietje die naast mij lag vroeg waarom ik haar hoofd aaide🤔


Ik vertelde haar mijn heldenverhaal en kreeg een zoen.


Ik voelde mij helemaal gelukkig💛

Wanneer voelde jij je gelukkig?

143 weergaven8 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page