top of page

LYKKE

'Jullie inspireren mij'

Prachtig om regelmatig dit soort berichten te horen. Het is al dagen hier in Zweden heel wisselvallig weer en ik geniet ervan. De houtkachel gaat lekker aan en we maken mooie ritjes in de buurt. De regen op het dak doet mij aan vakanties van vroeger denken in de tent.

Terug naar de basis waar het echt om gaat. Geen televisie, geen krant, geen nieuwsberichten en nu veel minder social media.

Lykke, een Scandinavische meisjesnaam die 'geluk' of 'vreugde' betekent. Het woord vinden wij mooi. Een boek werd erover geschreven door een bekende Deense schrijver. Ik heb het vaak opengeslagen. Geluk zit in jezelf en heeft niets te maken met anderen of omgeving. Natuurlijk geeft een bijzondere of prachtige omgeving een prettig gevoel. In Zweden ervaren Grietje en ik dit bijzondere gevoel. Het lijkt hier of de natuur een intensere indruk maakt dan in Nederland. Wellicht helpt de stilte en schoonheid hieraan mee. Het gevoel dat ik hier dichter bij de natuur sta.

Zaterdagmorgen ging ik om 5.30u op pad en zag de omgeving ontwaken. De zon kwam net op en geen levend wezen te bekennen.

Langs het pad wat ik liep waren ontelbaren bos- en lingonbessen.

Het bakje wat ik meegenomen had was snel gevuld.

Gisteravond had Grietje er heerlijke bessensap van gemaakt. Een goddelijk mengsel.


Een uitzicht en stilte die niet te beschrijven was.

Nederland en Zorg lijken hier ver weg te zijn. Toch zijn er overeenkomsten. Het zien van mogelijkheden, het mooie in de mens met dementie, de aandacht maakt momenten van intens geluk. De ander merkt dit en zal zich gehoord voelen.

We lijken hier steeds gelukkiger te worden met eenvoudige dingen.

Afgelopen dagen bezochten wij hier in de buurt een aantal loppissen. Het bracht ons terug in de tijd waarin geluk gewoon was. Schuren vol met 'oude' spullen en mensen die het leuk vonden dat wij er geinteresseerd in waren. Oude stoeltjes en kastjes voor een appel en een ei.


We kunnen geen schuur meer langs rijden zonder erin te duiken op zoek naar bijzondere kleine voorwerpen. Het Zweeds gaat steeds beter. Als we binnenkomen zeggen we Hej en gaan we weg Hejdå

Grietje heeft een nieuwe hobby. Het restauren van oude meubels. Ze doet dit prachtig en heeft hier een natuurtalent voor.

Ik mag niet helpen want ik heb het geduld er niet voor. We hebben de taken al mooi verdeeld. Ik doe de inkoop en verkoop. Reis Zweden door met de oldtimers en maak de contacten. Huur een prachtige expositieruimte in Stockholm en breng de meubels met de handtekening van Grietje aan de man en vrouw. Ik ben dan alleen in de weekenden thuis en kijk wat er mee kan naar de grote stad. Wanneer ik op reis ben is Grietje druk doende met het schuren, plamuren en verven van de prachtige stukken.

We worden rijk en nog gelukkiger!


Grietje schud mij wakker en vraagt of ik water uit de bron wil halen. Een ketel met water staat op het vuur en ze wil een warme douche nemen. Ik geef haar een zoen, zeg dat ik van haar hou en loop naar beneden met de kan. Stockholm is ver weg. Ik voel mij intens gelukkig.


Kun je nog gelukkiger worden???


218 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page