top of page

Is Nederland te netjes geworden?

Een oud houten hus in het bos. De gordijnen hangen schreef. Een oude caravan en oude auto's in de tuin. Het is stil en ik durf er eigenlijk niet in de buurt te komen. Vanaf het grindpad ligt het verscholen en lijkt het al lang verlaten. Maar is dit zo? Het fascineert mij wat er is gebeurd. Is er toch iemand binnen? Het lijkt wel het begin van een thriller.


Twee weken geleden waren we bij een loppis in Zweden. Een schuur vol met 'rommel'. Een spannend moment om naar binnen te gaan. Vind ik iets wat heel veel waarde heeft en de eigenaar het niet in de gaten heeft 🤫 Prijzen waarvan ik dacht dat het niet waar was.

Gisteren waren Grietje en ik bij een kringloopwinkel in Assen. Een keurige winkel alles schoon en netjes. Netjes gerangschikt en zelfs paskamers. Mandjes om mee de winkel in te nemen. Een stylist had hier prima werk verricht en het leek wel een chic warenhuis. De spanning leek bij ons weg en zeker toen we de prijzen zagen. Ons bezoekje duurde kort. Mijn gedachten gingen naar de oude schuren in Zweden.

Waar is het avontuur gebleven?


Er was een nieuwe school en er werd gewacht met het aanleggen van de paden in de tuin. Men liet de kinderen eerst erdoorheen lopen. Uiteindelijk werden er paden aangelegd op de platgelopen stukken. Niet alles van te voren bepalen maar laat de kinderen zelf maar zoeken.


In ons huisjespark mag geen vuurtje gemaakt worden. Ook niet in een vuurkorf oid. Alles om het zo veilig mogelijk te maken en natuurlijk terecht.


Bij ons rode houten huisje in Zweden hebben wij een stookplaats gemaakt. Grote stenen en een houten plank om op te zitten

Een oud wafelijzer bij de loppis en bakken maar.

In het bos is het zoeken naar een goed pad. Oog in oog komen te staan met een ree, eland of wolf maakt het spannend. Stukken waar nog nooit iemand heeft gelopen. Het avontuur tegemoed. Meestal kom ik op de mooiste ideeën.


Hebben we hier in Nederland geen behoefte meer aan?


Zijn wij doorgeschoten in allemaal regels en vaste patronen waardoor ons brein niet altijd meer hoeft na te denken. Wordt alles steeds meer bepaald en maakt dit ons gelukkig?


Misschien lopen wij uit de tijd met een oude auto, geen televisie krant en minder op de sociale media.

We missen Zweden ondanks dat hier alles prachtig geregeld is.


Gisteren kregen we complimenten en duimjes voor de oude oldtimer. Zelfs jongeren vonden het een gave car.

Zijn we te ver doorgeschoten, verwend of hoeven we zelf niet meer na te denken. Maakt dit ons uiteindelijk gelukkig?


Of horen Grietje en ik hier niet meer thuis en zijn hopeloos ouderwets😌?194 weergaven13 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

13 Comments


Unknown member
Sep 11, 2023

Er was een nieuwe school en er werd gewacht met het aanleggen van de paden in de tuin. Men liet de kinderen eerst erdoorheen lopen. Uiteindelijk werden er paden aangelegd op de platgelopen stukken. Super idee!!!


Nederland is een erg klein land voor de enorme hoeveelheid mensen die hier over het algemeen vriendelijk met elkaar wonen.

Er is geen oer-natuur meer , het feit dat er hier nog heide, bossen en duinen zijn waar je soms niemand tegenkomt is bijna een wonder. Dat is in Zweden normaal. Het is 11 x zo groot als Nederland, bestaat voornamelijk uit naaldbossen en er wonen 10 miljoen mensen.. tja helder toch?

Dat jullie de drukte ontwennen daar is volkomen logisch en dat je…


Like

Unknown member
Sep 11, 2023

Zweden is dun bevolkt .

Nederland gewoon te vol .

Daar is geen ruimte meer voor spannende avonturen in een bos .

Als je een tijdje in Zweden woont dan valt dit nog meer op .

Overal huizen en wegen .

Elke vierkante centimeter is gecultiveerd in Nederland

ik ben geboren in 1964 .

En ja toen hadden we nog van die zelf gemaakte paadjes .

Het leven was toen spannender .

De vraag die je stelt stel ik mij ook .Word ik oud of??

Ik denk dat de wereld op hol is en dit zeker in Nederland nog meer zichtbaar is .


Als je vrij wilt leven is Zweden zoveel beter voor je mind .


En dat stoken ?


Like
Unknown member
Sep 12, 2023
Replying to

Ja dat avontuur was eerder in Nederland ook. Wat leuk dat je daar een mooie herinnering aan hebt. Ik merk dat het weer terug komt als ik water ga halen bij de waterbron of door het bossen vlak voor ons huisje in Zweden. Ja wij merken dat het voor de mind beter is. Gisternacht kon ik moeilijk slapen in de tent. Ondanks op het platte land in het groene hart zoveel lawaai op afstand. Vliegtuigen die overkwamen, auto's, vrachtwagens die kilometers ver weg reden waren te horen. Toch zijn er prachtige gebieden waar we gisteren doorheen reden. Alleen zo klein en iedereen had haast. Rustig rijden kon bijna niet met de oldtimer. Dank voor je reactie Paula😊


Like

Unknown member
Sep 09, 2023

In een dunbevolkt gebied waar afstand tussen woningen is in dat opzicht mooi. Je moet eest afstand afleggen voordat je ergens bent bij buren. Inderdaad zoals jullie omschrijven is er dat gemoedelijker in Zweden. In dat Zweden hecht men nog waarde aan spulletjes. Dat voordeel dat je verder van je buren af bent en minder snel ruzie krijgt met je buren.


Als je in Nederland kijkt zit je zo nu en te dicht bijelkaar , dat toonbaar tuintje hebben mis ik .De rommel om de deur bij buren waar je bezoekers op afschrikken. Het is hier zo zichtbaar hier in de dorpen.Die rommel die ongedierte aantrekt. Maar inderdaad waar niet gewoond en niet onderhouden word gaat alles achteruit in kwaliteit.


Like

Unknown member
Sep 09, 2023

Het is juist heerlijk om ouderwets te leven dat geeft veel meer rust!!

Like

Unknown member
Sep 09, 2023

Ik voel het wel en erger me er aan,maar dat heeft geen zin.probeer het wel bezpreekbaar te maken.Dat we toch eigenlijk altijd er op rekenen dat anderen regelen en bepalen.Erg toch.We zijn echt doorgeschoten en we accepteren het ook nog.

Like
bottom of page