top of page

Is Nederland te netjes geworden?

Een oud houten hus in het bos. De gordijnen hangen schreef. Een oude caravan en oude auto's in de tuin. Het is stil en ik durf er eigenlijk niet in de buurt te komen. Vanaf het grindpad ligt het verscholen en lijkt het al lang verlaten. Maar is dit zo? Het fascineert mij wat er is gebeurd. Is er toch iemand binnen? Het lijkt wel het begin van een thriller.


Twee weken geleden waren we bij een loppis in Zweden. Een schuur vol met 'rommel'. Een spannend moment om naar binnen te gaan. Vind ik iets wat heel veel waarde heeft en de eigenaar het niet in de gaten heeft 🤫 Prijzen waarvan ik dacht dat het niet waar was.

Gisteren waren Grietje en ik bij een kringloopwinkel in Assen. Een keurige winkel alles schoon en netjes. Netjes gerangschikt en zelfs paskamers. Mandjes om mee de winkel in te nemen. Een stylist had hier prima werk verricht en het leek wel een chic warenhuis. De spanning leek bij ons weg en zeker toen we de prijzen zagen. Ons bezoekje duurde kort. Mijn gedachten gingen naar de oude schuren in Zweden.

Waar is het avontuur gebleven?


Er was een nieuwe school en er werd gewacht met het aanleggen van de paden in de tuin. Men liet de kinderen eerst erdoorheen lopen. Uiteindelijk werden er paden aangelegd op de platgelopen stukken. Niet alles van te voren bepalen maar laat de kinderen zelf maar zoeken.


In ons huisjespark mag geen vuurtje gemaakt worden. Ook niet in een vuurkorf oid. Alles om het zo veilig mogelijk te maken en natuurlijk terecht.


Bij ons rode houten huisje in Zweden hebben wij een stookplaats gemaakt. Grote stenen en een houten plank om op te zitten

Een oud wafelijzer bij de loppis en bakken maar.

In het bos is het zoeken naar een goed pad. Oog in oog komen te staan met een ree, eland of wolf maakt het spannend. Stukken waar nog nooit iemand heeft gelopen. Het avontuur tegemoed. Meestal kom ik op de mooiste ideeën.


Hebben we hier in Nederland geen behoefte meer aan?


Zijn wij doorgeschoten in allemaal regels en vaste patronen waardoor ons brein niet altijd meer hoeft na te denken. Wordt alles steeds meer bepaald en maakt dit ons gelukkig?


Misschien lopen wij uit de tijd met een oude auto, geen televisie krant en minder op de sociale media.

We missen Zweden ondanks dat hier alles prachtig geregeld is.


Gisteren kregen we complimenten en duimjes voor de oude oldtimer. Zelfs jongeren vonden het een gave car.

Zijn we te ver doorgeschoten, verwend of hoeven we zelf niet meer na te denken. Maakt dit ons uiteindelijk gelukkig?


Of horen Grietje en ik hier niet meer thuis en zijn hopeloos ouderwets😌?191 weergaven13 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page