top of page

Ingesneeuwd 🤭


Het was bitter koud. Een voor ons gevoel ijskoude snelstromende beek lag voor ons. Grietje probeerde een poging te doen om over te steken. Ze vertrouwde het niet. Zo ver van de bewoonde wereld bij temperaturen onder nul die in Nederland zeldzaam waren. Aan de overkant zou ergens een opening moeten zijn wat van grote afstand op een grot of schuilplaats had geleken.

We trokken ons terug want het werd steeds kouder en er was sneeuw op komst.


Om 5.30 werden we wakker en zagen grote vlokken sneeuw. De gordijnen waren open en we genoten van dit uitzicht.

Eind oktober en nu al een behoorlijke sneeuwval. Het zou tot vannacht door blijven sneeuwen. Uiteindelijk kon het meer dan 30 cm kunnen worden. Grietje maakte zich al zorgen. Zouden wij op tijd terug kunnen komen om bij onze trouwdag aanwezig te zijn🙄


Ik stelde haar gerust dat ik een kerkje kon maken van ijsblokken en het dorp als getuigen.

Ik zou haar over de sneeuw naar het altaar, wat ik zou maken van berkenstammen, dragen. Mem en haar familie zou ik ophalen met onze arreslee.


Ze kan op mij vertrouwen.


Gisteren en vannacht heeft het 24 uur achter elkaar gesneeuwd. Er is zeker wel 40 cm gevallen. Zoveel sneeuw hebben we lang niet meer gezien. Het gevoel als kind kwam weer terug. Toen waren er nog winters in Nederland dat er naar mijn gevoel veel sneeuw viel. Een sprookjesachtige wereld en de herbelevingen kwamen te voorschijn. Voorlopig kunnen we hier niet weg. Gisteravond kwamen we terug uit Torsby van de skiles. We hebben het toch maar gedaan.


Na een zware terugreis met gestrande auto's langs de weg kwamen wij thuis op de berg en liep de auto vast in een muur van sneeuw. We konden niet voor of achteruit. In metershoge sneeuw, zo voelde het, liepen wij naar ons huisje.


We wachten op de reddingstroepen en anders blijven we hier maanden zitten in de hoop dat iemand ons vindt.

We vertrouwen er maar op dat ze ons kunnen bereiken en uitgraven. Voorlopig zitten we warm en hebben eten en drinken genoeg. Wij vermaken ons wel. Sneeuwpoppen, Iglo's en sleetje rijden.


De winter is hier in Zweden begonnen😊


116 weergaven13 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page