top of page

Het gaat om de kleine dingen

Aandacht voor de kleine dingen die zo belangrijk zijn in het leven.

Een mens kan niet zonder water leven net zoals aandacht, liefde en Zorgzaamheid.


In mijn woonzorgvoorziening gaven we al aan dat de basis het fundament het belangrijkste is. Aandacht voor de mens en alles is een activiteit. In de herfst samen met mensen blad harken. In de zomer de tuin verzorgen, bloemen plukken en genieten van de natuur om ons huis heen. Boodschappen doen in het dorp en het maken van een ritje met de oldtimer. Spelletjes werden gekocht bij de kringloop en samen aan de grote tafel in de kamer. Eten koken en helpen met de afwas. Hout hakken en zagen vonden mensen een prachtige bezigheid om naar te kijken en te doen. Het samen doen en onderling elkaar helpen. Mijn dochter Merel gaf steeds al aan dat het niet veel hoefde te kosten. Mijn andere dochter Eline ging regelmatig met de hond of Poes naar de mensen op hun kamer als zij zich niet prettig voelde. Natuurlijk gaan activiteiten niet vanzelf en de belangrijkste taak van de zorg is het stimuleren en activeren van de mensen waar je verantwoordelijk voor bent. Mensen met dementie hebben snel de neiging om inactief te worden. Door structuur en regelmaat zien we dat de activiteit en daardoor de vitaliteit toeneemt.


De herinneringen komen weer terug als ik zo bezig ben rondom het huisje in Zweden.

In april willen Grietje en ik weer een aantal woonzorgvoorzieningen bezoeken waar wij zien dat de zorg het leven en wonen goed is. Er zijn prachtige positieve voorbeelden te vinden.


In Zweden beseffen Grietje en ik dat wij met veel minder luxe kunnen leven. Water ga je minder gebruiken als je steeds beneden in de bron moet halen. Warmte krijgen we niet door de thermostaat hoger te zetten. Geen gas en stromend water. Wel een stoppenkast met een minimaal vermogen. Elektrische apparaten kunnen niet voluit staan want dan vliegen de ouderwetse stoppen eruit.


Bijna iedereen gebruikt hier een houtkachel om het huis te verwarmen. Hout van eigen grond of in de buurt. Houtkap vindt hier regelmatig plaats en wordt naar plaatsen gebracht per vrachtwagens en verderop met een trein.

Het hout wat van hier komt wordt vnl. voor de papierindustrie gebruikt.

We merken dat de lucht veel schoner is. Rondom ons heen groeit het baardmos. Baardmos kan alleen maar groeien in een omgeving van zeer schone lucht.

In de omgeving van ons huis loopt regelmatig wild. Door de tuin zien we sporen van reeën en richting van het meer zagen we grote afdrukken van Elanden. Wolven, vossen en lynxen zouden hier regelmatig voorkomen.

Met Don onze poes, die dit keer mee is zijn we voorzichtig. S'nachts mag zij nog niet naar buiten. Op dit moment slaapt zij veel voor de kachel. De sneeuw vind ze helemaal niets.

We gaan ontbijten. De nieuwe houtkachel heb ik al aangemaakt en doet het prima. Er ligt veel sneeuw in de tuin en vannacht heeft het zeker 8 graden gevroren. De zon schijnt volop en een stralende blauwe lucht.


Een mooie dag gewenst😘51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarai


bottom of page