top of page

Herinneringen van vroeger

'Jan, mijn hand wordt opgegeten'


Het is 5 uur midden in de nacht en Grietje schikt wakker. Ik raak haar hand aan, die er nog aan zit🙄 en een zucht van verlichting gaat door Grietje heen. Samen lachen wij om de bijzondere droom. Het gehuil van de wolven klinkt in ons houten huisje door. Was het wel een droom ...

De wind laat de ramen klapperen en buiten is het guur. De 1e sneeuwvlokken dalen op de oude DS neer. Een wagen gebouwd in Frankrijk is deze kou niet gewend. We hebben voorzorgs-maatregelen genomen om de kou te weerstaan. Antivries tot -40 graden celcius. Ik ben blij de DS in de buurt te hebben maar wat doen we haar aan. Günnar de buurman kwam vanmorgen langs en bracht ons vlakbij met de Volvo naar een garage in de berg. Hier kan de DS overwinteren. Een hele eer dat wij deze plek krijgen in het dorp. Het vertrouwen hebben wij in de bewoners. Een prachtige gemeenschap die je jezelf laat zijn.


Günnar de buurman hadden we gistermiddag voor een fikamomentje op bezoek. Hij en wij waren blij om elkaar weer te zien. Kanelbullar en kruidnootjes hadden we bij de koffie. Vooral de kruidnootjes vond hij heerlijk. Hij kende dit niet. Sint Nicolaas was voor hem een nieuw begrip. Hier is Santa Klaus(Jultomten) zeer belangrijk. De arreslee hebben we klaar staan en Santa Klaus mag hem zo lenen.

Als hij wil mag de oude DS ook gebruikt worden als er met de rendieren wat is. De DS gaat namelijk ook omhoog en kan er zo voor.


Vanmiddag vonden wij op het pad naar de bron heel veel cantharellen. De heerlijke geur van verse perzik of abrikoos kwam ons al tegemoed. Velen vonden wij onder de bladeren.


Dat Grietje heerlijk onder de bladeren lag was al een teken.

Ik vond het altijd als kind heerlijk om door een bos in de herfst vol met gekleurde bladeren te lopen. Heerlijk je te laten vallen in een berg met blad. Gisteren kregen we het gevoel van vroeger weer even terug.


De heerlijke goddelijke paddestoelen hebben we gisteravond klaargemaakt.

Cantharellen zitten boordevol met gezonde voedingsstoffen en met name de B vitamines zijn rijk vertegenwoordigd.


Dit jaar lijkt er veel meer baardmos te zijn dan vorig jaar. Het is prachtig om te zien en te voelen. Baardmos staat voor een hele goede luchtkwaliteit.

In Nederland komt dit soort al vrijwel niet meer voor. Vrijwel alles soorten zijn van de Veluwe verdwenen.

We waren in Nederland verkouden maar dit is over hier.

Vandaag schijnt de zon maar de wind was koud. We hebben blad geraapt en het gras nog een keer gemaaid.


We genieten van de eenvoud en de natuur. Het is stil hier. Vanavond met het 3e magazine aan de gang


Een stroomkabel leggen we door de grond naar de schuur. De vorst zit nog niet in de grond maar wel allemaal stenen.

Ik durf nog niet te gaan slapen. Was het wel een droom van Grietje? Buiten horen we vreemde geluiden. Ik hou haar hand vast.


Jullie horen van ons of ...


Hejdå

90 weergaven9 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

9件のコメント


不明なメンバー
2023年10月16日

Die met de bladeren 🍁🍂 kun je in Nederland 🇳🇱 en misschien ook in Engeland 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 niet meer doen, want daar willen vooral honden wel hun behoefte doen… 🤢


Heerlijk met de natuur er om heen om er van te leven en te genieten! Mijn vader, mijn zus en ik gingen vroeger op de camping of in de Franse Alpen ook vaak langs bermen bramen plukken zodat hij er jam, taarten of gebakjes van maakte, maar dat was wel zeker dertig tot veertig jaar geleden!


Ik vind ook dat, voor wat de natuur, het water en de lucht betreft, de kwaliteit van toen beter was als nu waar men steeds meer probeert naar de hand te zetten. Steeds minder kinderen…


いいね!

不明なメンバー
2023年10月15日

Herinneringen van vroeger zijn er nog genoeg, zoveel van te vertellen. Dat Grietje wakker werd en dacht dat er aan hand werd geknabbeld. Kan me nog zo goed herinneren dat we een kast in de kamer hadden waar de muizenvallen stonden, precies naast de proviandkast. Kan me nog zo goed herinneren dat er tijdens het eten meerdere muizenvallen afgingen. Het is ondertussen ongeveer 60 jaren geleden, vergeten doe je het niet, dat als klein kind. Zo kom je weer bij die leuke verhalen van vroeger.

いいね!

不明なメンバー
2023年10月15日

Het is weer een geweldig verhaal Jan!!

いいね!
不明なメンバー
2023年10月16日
返信先

Dankjewel voor jeco.pliment. De omgeving maakt de verhalen nog mooier.

いいね!

不明なメンバー
2023年10月15日

Zelf paddenstoelen plukken.Kijken jullie wel uit.Ik zou doodsbang zijn dat er een foute tussen zou zitten.

Voor de rest geniet.

いいね!
不明なメンバー
2023年10月16日
返信先

We zagen onze Duitse buren dezelfde soort plukken. Gingen het toen opzoeken en het waren degoede. Waren er zelf ook bang voor. En we leven nog haha.. Dank voor je bezorgdheid😘

Genieten doen we zeker😊

いいね!

不明なメンバー
2023年10月15日

Heerlijk, ik ben gek op cantharellen😍

いいね!
不明なメンバー
2023年10月16日
返信先

Nooit eerder gegeten… 🫤

いいね!
bottom of page