top of page

Groen als recept

"Ik heb het gehaald, yesss'


Wat een voldoening geeft het om 7 kilometer met een gewone stadsfiets de berg op te fietsen. Dit keer was ik de berg af gegaan en Grietje de berg op naar Lysvik. Duizelingwekkende snelheden werden door mij bereikt die dicht tegen de lichtsnelheid aanlagen.


Grietje voelde zich fantastisch en haar lichte spierpijn in de bovenbenen nam zij op de koop toe. Hellingen met percentage die op 90% leken. Ik had met haar te doen maar greep niet in. Zonder af te stappen haalde zij de 1e berg . Ik reed met de bezemwagen maar die was niet nodig. Een fantastische prestatie. Op het laatst was het nog een hele tour om haar in te halen met de bil.


Heerlijk om op de bergweggetjes te fietsen. Het geeft een fantastisch vrij gevoel.

Geen elektrische fiets maar een super degelijke damesfiets als instrument. Het maakt de prestatie nog mooier.

We leven in een maatschappij waar alles steeds sneller en gemakkelijker wordt gemaakt. De vraag is of dit helpt om onze vitaliteit te behouden. Zelfs kinderen krijgen tegenwoordig al een vervoermiddel wat elektrisch wordt aangedreven en je sneller en gemakkelijker vooruit komt. Is snelheid zo belangrijk?


'Huisartsen schrijven een wandeling door de natuur voor in plaats van medicijnen', een berichtje wat ik gisteren tegenkwam.

Een prachtig initiatief natuurlijk maar waarom nu pas. Al 25 jaar geleden ging ik met mensen wandelen en hardlopen die depressief waren. Ze knapten op en gebruikten minder tot geen medicijnen. De lichamelijke klachten namen af of verdwenen.

Niet alleen het lopen in de natuur maar natuurlijk keken we naar voeding, leefstijl en aandacht.

Iedere dag buiten in de natuur lopen met mensen die dementie hadden maakte dat zij vitale werden en het geheugen beter werd. Tijdens het lopen werd er gewezen op dingen die we onderweg zagen. Nog steeds ben ik zeer alert op de dingen die ik onderweg tegenkom.

Oefeningen voor lichaam en geest en luisteren. Niet alleen oefenen maar gewoon genieten.


Een paar kilometer van ons vandaan staat een houten vervallen huis. Alles lijkt nog binnen te staan. Auto's in de tuin en de natuur heeft behoorlijk vat gekregen op huis en auto's. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal.

De natuur kan zeker gebruikt worden om te herstellen maar wel in combinatie met andere zaken. Wanneer jij andere zorgen hebt kun je moeilijk genieten om wat je heen ziet. Persoonlijke gesprekken deed ik regelmatig tijdens de wandelingen buiten.


Grietje en ik zijn bang dat ons houten huisje en zeer wonderschone omgeving ontdekt gaat worden. Terug naar de tijd dat lycka gewoon was.

Om alle gasten goed te ontvangen leggen we een grote parkeerplaats aan. Asfalteren de grindweg en maken er een autoweg van. Het huis knappen we op. Leggen er een waterleiding aan, grote zonnenpanelen in de tuin en gooien de oude meubels eruit.

De kandelaars worden vervangen door supermoderne verlichting.

De houtkachel eruit. Het baardmos plukken we uit de bomen en een groot hek met camera's om de tuin. Wij zijn binnenkort klaar om de gasten te ontvangen en te vertellen hoe je gelukkig had kunnen worden!

Na het eten van de lingon - en blåbärbessen kregen we onze tongen niet meer schoon. De natuur heeft zo zijn nadelen.


Durf jij het aan?

98 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page