top of page

Groen als recept

"Ik heb het gehaald, yesss'


Wat een voldoening geeft het om 7 kilometer met een gewone stadsfiets de berg op te fietsen. Dit keer was ik de berg af gegaan en Grietje de berg op naar Lysvik. Duizelingwekkende snelheden werden door mij bereikt die dicht tegen de lichtsnelheid aanlagen.


Grietje voelde zich fantastisch en haar lichte spierpijn in de bovenbenen nam zij op de koop toe. Hellingen met percentage die op 90% leken. Ik had met haar te doen maar greep niet in. Zonder af te stappen haalde zij de 1e berg . Ik reed met de bezemwagen maar die was niet nodig. Een fantastische prestatie. Op het laatst was het nog een hele tour om haar in te halen met de bil.


Heerlijk om op de bergweggetjes te fietsen. Het geeft een fantastisch vrij gevoel.

Geen elektrische fiets maar een super degelijke damesfiets als instrument. Het maakt de prestatie nog mooier.

We leven in een maatschappij waar alles steeds sneller en gemakkelijker wordt gemaakt. De vraag is of dit helpt om onze vitaliteit te behouden. Zelfs kinderen krijgen tegenwoordig al een vervoermiddel wat elektrisch wordt aangedreven en je sneller en gemakkelijker vooruit komt. Is snelheid zo belangrijk?


'Huisartsen schrijven een wandeling door de natuur voor in plaats van medicijnen', een berichtje wat ik gisteren tegenkwam.

Een prachtig initiatief natuurlijk maar waarom nu pas. Al 25 jaar geleden ging ik met mensen wandelen en hardlopen die depressief waren. Ze knapten op en gebruikten minder tot geen medicijnen. De lichamelijke klachten namen af of verdwenen.

Niet alleen het lopen in de natuur maar natuurlijk keken we naar voeding, leefstijl en aandacht.

Iedere dag buiten in de natuur lopen met mensen die dementie hadden maakte dat zij vitale werden en het geheugen beter werd. Tijdens het lopen werd er gewezen op dingen die we onderweg zagen. Nog steeds ben ik zeer alert op de dingen die ik onderweg tegenkom.

Oefeningen voor lichaam en geest en luisteren. Niet alleen oefenen maar gewoon genieten.


Een paar kilometer van ons vandaan staat een houten vervallen huis. Alles lijkt nog binnen te staan. Auto's in de tuin en de natuur heeft behoorlijk vat gekregen op huis en auto's. Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal.

De natuur kan zeker gebruikt worden om te herstellen maar wel in combinatie met andere zaken. Wanneer jij andere zorgen hebt kun je moeilijk genieten om wat je heen ziet. Persoonlijke gesprekken deed ik regelmatig tijdens de wandelingen buiten.


Grietje en ik zijn bang dat ons houten huisje en zeer wonderschone omgeving ontdekt gaat worden. Terug naar de tijd dat lycka gewoon was.

Om alle gasten goed te ontvangen leggen we een grote parkeerplaats aan. Asfalteren de grindweg en maken er een autoweg van. Het huis knappen we op. Leggen er een waterleiding aan, grote zonnenpanelen in de tuin en gooien de oude meubels eruit.

De kandelaars worden vervangen door supermoderne verlichting.

De houtkachel eruit. Het baardmos plukken we uit de bomen en een groot hek met camera's om de tuin. Wij zijn binnenkort klaar om de gasten te ontvangen en te vertellen hoe je gelukkig had kunnen worden!

Na het eten van de lingon - en blåbärbessen kregen we onze tongen niet meer schoon. De natuur heeft zo zijn nadelen.


Durf jij het aan?

98 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

7 Comments


Unknown member
Aug 31, 2023

Het lijkt me ook heerlijk terug naar de natuur te gaan en er van te leven, Jan en Grietje! Maar, zoals we grootgebracht zijn, zijn we zoetjesaan gewend om van de luxe waar we met de zilveren paplepel ingegoten zijn, te leven. Ik heb er in principe niets op tegen, als we er maar goed gebruik van maken en anders is het gewoon niet nodig. That’s as simple as that en niet voor niets is het spreekwoord: “Wie het breed heeft, laat het breed hangen.” ook de juiste weerklank!


Toen ik in mijn jonge jaren hard werkte en veel geld verdiende, dacht ik het me ook te kunnen veroorloven alles te kopen waar ik er goed mee kon doen, want…


Like
Unknown member
Aug 31, 2023
Replying to

Een mooi verhaal Jeannot. Meer geld wil niet altijd zeggen dat alles mooier wordt.Het is soms wel gemakkelijk. Natuurlijk is het voor ons nu iets gemakkelijker. Masr we hebben er eerst wel dingen voor gedaan. Grietje heeft haar huis verkocht en gespaard. Ik heb jarenlang bijna 24 u per dag in mijn woonzorgvoorziening gewerkt. Het kwam niet allemaal vanzelf. Nu kiezen we steeds voor om met minder meer te doen. Toch weer genieten van de hele kleine dingen. Mooi hoe jij nu zo in het leven staat.

Dank voor je reactie😊


Like

Unknown member
Aug 30, 2023

Ze krijgen me hier ook niet zo snel op de fiets, fiets dan liever in Zweden in de ongerepte natuur. Dat is ook veel fijner, inderdaad doet de natuur veel goed. Ik heb het zelfs al met de auto in een rustig gebied en dan lekker kalm rijden doet al goed Als ik hier iemand tegenkom hier op de fiets komt er geen vriendelijk woord vanaf, je rijd gewoon langs elkaar heen. Nou die elektrische fiets is zeker geen must, de spieren gebruiken wel zo belangrijk.

Oudere meubelen geven sfeer en warmte in huis, ook die andere fijne oude spulletjes, van de oude pendule, kaarsenstanders en mooi aardewerk geven sfeer in huis. Laat een huis en inrichting sfeer en warm…

Like
Unknown member
Sep 01, 2023
Replying to

Houten kasten met dat vele houtsnijwerk van meer dan 200 jaar en ouder. Zeldzame schrijfbureau's waar er niet meer dan drie van bestaan afkomstig van een bank uit Groningen, met mahonie fineer bewerkt zijn zeker 180 jaar oud. Heel oude stoelen en tafels uit die tijd. Kijk maar eens in een oud landhuis waar zoveel van die oude meubelen staan. Inderdaad er is veel van te vertellen en geen eind aan te krijgen.

Like

Unknown member
Aug 30, 2023

Dat de natuur herstellend werkt op de mens,was ik allang achter.Niks heerlijker dan je alleen op de wereld te wanen en te genieten van wat je ziet.Ik zie ook alle vogels,reeen etc.Zo fijn.

Wandelen heerlijk maar een fietstocht ook niks mis mee.Welliswaar elektrisch,maar dat is maar net hoe je er mee omgaat.Zonder die toevoeging was ik nooit gaan fietsen.Jeugdtrauma van vroeger toen we als gezin kms moesten fietsen.Dus ja,ik ben wel blij met die toevoeging.

Laat verderaub de boel zoals is ie is bij jullie.Waarom verpesten.Datgebeurd hier in nl al genoeg.

Geniet er van.


Like
Unknown member
Aug 31, 2023
Replying to

Dankjewel Ans🍀🍀🍀Genieten doen we zeker. Jij ook hoor😁

Ja de mooie dingen uit de natuur en het zien en horen. Het is zo belangrijk voor je welzijn. Voor sommige kan een elektrische fiets een uitkomt zijn. Voor kinderen vraag ik mij af. Mijn dochter bracht ik altijd naar school als er wat was. Ze moesten ook een wind fietsen. Zeker als het slecht weer was. Ik begrijp dat dit bij jou niet het geval is. Geniet van je fiets nu😊

Like
bottom of page