top of page

Glögg(gluhwein) drinken met de buren

Een lieve vrouw in een besneeuwd landschap met kaars in een lantaarentje.


Voor mij loopt Grietje en ik word warm van binnen ondanks de ijzige kou. Het is als een scene van, 'het meisje met de zwavelstokjes' Een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Anderson.

We hebben een uitnodiging van Björn en Edeltraud om op 21 december laat in de middag utomhus bij elkaar te komen met de directe buren. Een vuur, glögg gebakken wafels en koekjes in de vorm van een hartje. Aan de vooravond van de lange nacht waarbij volgens de Zweedse folklore duistere geesten in de bossen ronddolen. Gisteren bij het water halen uit de bron zag ik lichte schaduwen tussen de bomen. Snel ben ik weer naar boven gegaan. Tegen Grietje heb ik niets gezegd😔.

We maken contact met onze buren die we nog niet allemaal kennen. Het is een international gezelschap. Een Noor, Duitsers, Zweden en wij als Hollanders. Ik praat duits, engels en zweeds door elkaar. We vinden het jammer dat we nog geen goed Zweeds kunnen praten.


Heerlijke glüwein staat op het vuur en onze gastheer Björn gaat regelmatig met de pan en opscheplepel langs. Door de sneeuw die valt, het witte landschap, het vuur, het rode huis met voor de ramen kaarsjes maakt het een sfeervol gebeuren. Aardige mensen die elkaar waarderen en zien. We voelen ons helemaal thuis en geaccepteerd.

Een sneeuwschuiver met een man uit het dorp erop komt langs en wordt met gejuich en applaus ontvangen. Als hij dit niet gedaan had konden wij voorlopig niet weg. De komende dagen blijft het sneeuwen en streng vriezen.


Gisteren zijn we weer in ons nieuwe huisje aan de gang geweest. Het wordt steeds schoner en mooier. Het valt 100% mee wat er opgeknapt moet worden. De oude kerstverlichting uit de loppis hangt voor het raam. Het lijkt nu net of er al iemand woont.

De oldtimer staat droog in de garage. De accu is opgeladen en erin geplaatst. De oude DS had geen moeite om weer aan de praat te komen. Ze blijft lekker binnen. We zullen het moeten doen met onze Dinky Toys.

We hebben een kerstgroet gemaakt.Hejdå

91 weergaven9 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

9 Comments


Unknown member
Dec 24, 2023

Voor iedereen hier hele fijne kerstdagen.En alvast een goed uiteinde en nog beter begin voor 2024 met allen die jullie lief zijn. Dichtbij,veraf of in je hart.

Veel liefs vAN MIJ.

Like

Unknown member
Dec 24, 2023

Hej!


Ik kan hier maar even kort zijn, dan hebben jullie ook wat meer tijd voor elkaar! 😊


Een heel gezellige Kerstmis met elkaar en een goed jaar in 2024 vanuit regenachtig Nederland 🇳🇱!


God Jul och Gott Nytt År!


👋😘


Hejdå!

Like

Unknown member
Dec 22, 2023

Voor jullie ook gezellige feestdagen en een mooi liefdevol gelukkig 2024, als man en vrouw X

Like
Unknown member
Dec 22, 2023
Replying to

Dankjewel Karen voor je lieve opmerking. Jij en Ennio natuurlijk ook een schitterend jaar. Wat is jullie droom?

Like

Unknown member
Dec 22, 2023

Ook voor jullie hele fijne kerst gewenst.En wie weet komt het nog eens tot een ontmoeting zelfs.

Deur draait hier ook naar binnen.

Like
Unknown member
Dec 22, 2023
Replying to

Dat hebben we al gezien dat de deur naar binnen draaide. Bij ons ook hoor. Niet alleen in Nederland maar ook in Zweden.

Like

Unknown member
Dec 22, 2023

Dat wat jullie aanhalen , die warme contacten met de buren , ja zo belangrijk. Ik heb op een ander forum er ook al aandacht voor gevraagd. Ik hou ook zo van die warme contacten, dat spontaan en onverwacht bij mensen op de stoep staan en als ze hier zo onverwacht komen krijgen ze ook dat warm ontvangst. Meer dan 80% in onze naaste omgeving alleenstaand. Zelfs die vele mensen die geen familie hebben of daar niet welkom zijn. Maar waar bij jullie het winters hebben en de ijspegels aan de dakrand hebben hangen. Al zo vaak heb ik moeten vaststellen dat we ijspegels van mensen in de straat hebben. Een pijnlijke opmerking maar het is gewoon zo. Dat warm…


Like
Unknown member
Dec 22, 2023
Replying to

Ja mooi was het bezoek aan jullie. Jullie zijn altijd welkom hoor. Ook zonder afspraak. Zowel in Nederland als Zweden😁

Like
bottom of page