top of page

Gedragsverandering bij dementie taboe?


Vanmorgen om 8.00 uur waren Grietje en ik al op de posbank in Rheden. Een prachtig gebied met heide, bossen en heuvels. Misschien wel met het mooiste hoogste uitzichtpunt van Nederland. Grietje zou de hele dag foto's maken bij de opname van een film genaamd Luthière.

Grietje haar dochter Xana maakt deze film samen met 9 andere studenten van de Dutch Filmers Academy in Amsterdam.


Ik heb haar afgezet en door naar het Kröller Möller museum.

Ik zag bij de parkeerplaats op de posbank een bronzen beeld van de voormalige koningin Beatrix.

Ik dacht gelijk aan haar moeder voormalig koningin Juliana.

Zij kreeg ernstig geheugenverlies. Er werd stellig ontkend dat zij leed aan een vorm van dementie. In Trouw van 2001 werd gesproken dat dit vroeger kindsheid werd genoemd!

Het is jammer dat dit niet werd gebruikt om geheugenklachten en dementie niet positief te benaderen. Ik kreeg de indruk dat de koningin niet overal meer mocht komen omdat zij in de war was en zich vreemd gedroeg. Als we kijken naar Zweden dan staat koningin Silvia al 26 jaar boegbeeld voor dementie. Ze heeft haar moeder met dementie verzorgd tot haar overlijden in 1997. Haar broer Walther overleed aan de ziekte van Alzheimer. Zij zijn er zeer open over en willen juist dat taboe doorbreken.


Partners schamen zich vaak voor het gedrag van hun partner. Door de dementie kunnen er gedragsveranderingen ontstaan. Deze kunnen zelfs gaan tot enorme woedeuitbarstingen waarbij geweld voorkomt. Lang wordt dit achter de voordeur gehouden. In mijn ambulante tijd bij Riagg en GGZ kwam ik dit regelmatig tegen. Ik herinner mij een vrouw waarvan haar man al jaren een dementie had. Hij mishandelde haar en zij zat daardoor onder de blauwe plekken en fracturen. Deze vrouw wilde dit niet naar buiten brengen en had altijd wel een smoes hoe die plekken gekomen waren. Pas toen de nood zo hoog werd kwam ik over de vloer en hoorde het verhaal. Het was toen al zover gekomen dat zij geen enkel gevoel meer voor haar echtgenoot had en hoopte zelfs dat hij zou komen te overlijden. Na zijn dood bleef zij met een enorm schuldgevoel zitten. Zij is niet de enige mantelzorger die het verstopt. Zelfs huisartsen en goede bekenden zijn vaak niet op de hoogte.

Openheid en voorlichting juist over gedragsveranderingen bij dementie is dan zo belangrijk.


Mocht u mensen kennen in dezelfde situatie ga in gesprek en overtuig ze hulp te zoeken om bij te staan. De zorg voor mensen met dementie kan loodzwaar zijn.


Koningin Silvia van Zweden willen we nog een keer spreken en misschien wel in het 3e of 4e magazine😊

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page