top of page

Gedesoriënteerd in plaats en tijd en persoon"Grietje mijn zus had het aan de telefoon over zaterdag en ik begreep dit niet. Het is toch vrijdag!" Grietje dacht hetzelfde🙄".

We waren een hele dag kwijt. Druk met zaken waar je normaal niet bij stil hoeft te staan zoals water halen en de was doen🙂


Vannacht werd ik wakker en was het aardedonker in de slaapkamer. Ik wist even niet waar ik was. Het was zo donker dat ik mij niet meer kon oriënteren.We hadden boodschappen gedaan en kwamen op een onbekende weg in het donker met de auto. We wisten niet precies meer waar we waren. De paaltjes voor de sneeuw waren onze lichtpuntjes. Een prachtig moment omdat er een grote Älge (Eland) overstak. Zij bleef rustig even staan in de schijnwerpers van de auto en vervolgde haar pad weer in het donkere bos. Ze had geen moeite om de weg te vinden in dit ondoordringbare bos.


Vanmorgen keken we op de wekker en vonden het vreemd dat het al licht was. We kwamen erachter dat de wintertijd was ingegaan.


Geen radio, televisie, krant en geen klok aan de muur. De rust doet wat met ons. We voelen ons een ander mens.


Toen ik hoorde dat het een andere dag was ik verbaasd en schrok ik wel. Een geruststelling dat Grietje dezelfde ervaring had. Het besef van tijd, plaats en persoon is hier in Zweden soms helemaal weg. Voor ons kan dit prettig zijn. We zijn absoluut niet met de tijd bezig en ervaren een groot gevoel van vrijheid.


Bij dementie hoort desoriëntatie in Tijd, Plaats en Persoon. Dit zijn vaak de 1e kenmerken van dementie. Mensen met dementie reageren hier heel verschillend op. Mensen kunnen reageren met angst, onzekerheid of boosheid. Ik heb veel mensen meegemaakt die zich er totaal niet druk om maken. Het ziektebesef en ziekte inzicht lijkt er niet meer te zijn. Mensen kunnen dan heel gelukkig overkomen. Vandaar dat we juist naar die mooie momenten mogen kijken. Dementie is niet altijd verschrikkelijk voor de persoon die het treft.


Vandaag weer verder met het Magazine en het slopen van een voorzetwandje . We zijn benieuwd wat we aantreffen😊


Een mooie dag🌻🌲🌻


Het is zondag 30 oktober ...gelukkig🤔


184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page