top of page

Een zelfredzaam leven in Zweden

Wakker worden in een witte stille vreedzame wereld. Det är Juledagen.


Je moet er wel wat voor doen om het warm te krijgen.


Zie het onderstaand filmpje

Eigen regie of herstelgerichte zorg(reablement) Reablement, is een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden zoals zij dat eerder deden.


We zien in Zweden en Denemarken dat hier al jaren aandacht voor is. Ouderen blijven langer thuis en worden minder snel opgenomen in een zorginstelling. De directe naasten( mantelzorgers) worden ontzien en houden het daardoor langer vol.


De vård i hemmet(thuiszorg) neemt de tijd die nodig is om te helpen. Pas wanneer het echt niet meer gaat wordt iemand opgenomen.

Gisteren de dag voor Kerst was alles al gesloten. Kerstavond is hier in Zweden zeer belangrijk.

Bij de houtkachel de kerstboom optuigen en de cadeautjes uitpakken.


We hebben Xana de dochter van Grietje opgehaald in Karlstad. Zij was vanuit Nederland naar Stockholm gevlogen en 4.5 uur met de bus naar Karlstad.


Gisteravond wilde zij genieten van de sneeuw en maakte een kerstengel in de sneeuw. Verbaasde zich over zoveel sneeuw. Koud voelde het niet aan ondanks 15 graden vorst.

We hebben heerlijk uitgeslapen en gaan ontbijten met uitzicht op een prachtige wereld. De auto is ondertussen ingesneeuwd en de wegen zijn niet zichtbaar meer.

We gooien nog wat hout op het vuur en vermaken ons met de släde.


Wij wensen jullie mooie en vreedzame kerstdagen🌲🌲🌲


Jan Grietje

176 weergaven12 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zie de mens

bottom of page