top of page

Een grote ontdekking (Trasmattor)😊

In ons kleine dorpje zijn 4 oudere dames elke week bezig om de beroemde Sverige kleedjes te knopen. Een cultuur die al eeuwenoud is hier in Sverige. Miljoenen kleedjes liggen al van hun over de hele wereld. Duurzaamheid en eenvoud zie je hier overal. Van kleding die niet meer gedragen wordt schreuren de dames repen en maken hier rolletjes van.

De kleurtjes zijn zo herkenbaar en bijna iedereen weet wel ergens een Trasmattor te liggen. Op dit moment waren ze voor kerst, jul på gång, bezig

Hier in Zweden zetten de mensen hun schoenen erop. Een prachtige traditie om de schoenen bij de voordeur neer te zetten.


Dit breiclubje in ons kleine dorpje is er al jaren mee bezig. Het groeit hun boven het hoofd. Deze 4 oude dames van dik in de 70 en 80 kunnen het nu nog aan. Ik mocht gisteren even att hjälpa bij het weeftoestel. Grietje had haar breiwerk meegenomen en sloot aan bij de twee andere dames die aan het breien waren. Ze voelde zich ineens heel oud maar de dames vonden haar prachtig en jong eruit zien.

Alles ging in het Zweeds en een enkel woordje engels.

We hebben veel gelachen met elkaar en leerden weer veel nieuwe woorden.

Ik noem de naam niet van ons dorpje want dan komen hier busladingen toeristen om deze oude techniek te bekijken.


De dames vroegen al stilletjes of wij het niet willen overnemen. Ik zie het wel zitten. Grietje aan het weefgetouw en ik doe de verkoop. Reis daarvoor over de hele wereld en zet er miljoenen af.


Ik hoor mijn moeder alweer zeggen 'jongen overdrijf niet zo'😌


Grietje wil er nog over nadenken.

We hebben een schitterende avond gehad met een paar mooie dames van ons breiclubje. Volgende week zijn we er weer bij(Ik ben de 2e man die er ooit bij is geweest😁)


Vandaag gaan we iets zeer belangrijks doen wat ons leven weer zal veranderen. Jullie gaan ervan horen.


'Ja moeder ik stop ...'
90 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page