top of page

Een grote ontdekking (Trasmattor)๐Ÿ˜Š

In ons kleine dorpje zijn 4 oudere dames elke week bezig om de beroemde Sverige kleedjes te knopen. Een cultuur die al eeuwenoud is hier in Sverige. Miljoenen kleedjes liggen al van hun over de hele wereld. Duurzaamheid en eenvoud zie je hier overal. Van kleding die niet meer gedragen wordt schreuren de dames repen en maken hier rolletjes van.

De kleurtjes zijn zo herkenbaar en bijna iedereen weet wel ergens een Trasmattor te liggen. Op dit moment waren ze voor kerst, jul pรฅ gรฅng, bezig

Hier in Zweden zetten de mensen hun schoenen erop. Een prachtige traditie om de schoenen bij de voordeur neer te zetten.


Dit breiclubje in ons kleine dorpje is er al jaren mee bezig. Het groeit hun boven het hoofd. Deze 4 oude dames van dik in de 70 en 80 kunnen het nu nog aan. Ik mocht gisteren even att hjรคlpa bij het weeftoestel. Grietje had haar breiwerk meegenomen en sloot aan bij de twee andere dames die aan het breien waren. Ze voelde zich ineens heel oud maar de dames vonden haar prachtig en jong eruit zien.

Alles ging in het Zweeds en een enkel woordje engels.

We hebben veel gelachen met elkaar en leerden weer veel nieuwe woorden.

Ik noem de naam niet van ons dorpje want dan komen hier busladingen toeristen om deze oude techniek te bekijken.


De dames vroegen al stilletjes of wij het niet willen overnemen. Ik zie het wel zitten. Grietje aan het weefgetouw en ik doe de verkoop. Reis daarvoor over de hele wereld en zet er miljoenen af.


Ik hoor mijn moeder alweer zeggen 'jongen overdrijf niet zo'๐Ÿ˜Œ


Grietje wil er nog over nadenken.

We hebben een schitterende avond gehad met een paar mooie dames van ons breiclubje. Volgende week zijn we er weer bij(Ik ben de 2e man die er ooit bij is geweest๐Ÿ˜)


Vandaag gaan we iets zeer belangrijks doen wat ons leven weer zal veranderen. Jullie gaan ervan horen.


'Ja moeder ik stop ...'
93 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 ืชื’ื•ื‘ื•ืช


ื—ื‘ืจ/ื” ืœื ื™ื“ื•ืข/ื”
02 ื‘ื ื•ื‘ืณ 2023

Leuk om dit zo voor de eerste keer zo'n ambacht in de praktijk te te zien.

En omdat ik uit de tijd stam dat Ikea net begon in Sliedrecht - รฉn nog klantvriendelijk was zodat je je softijs er gewoon kon kopen zonder er eerst een dom computerspelletje voor te moeten spelen en tutskriens en onhandelbare, onlogische knoppen - kende ik die kleedjes al jaren omdat hun winkels er vol mee lagen. Er veel koude dagen toch warme voeten aan te danken. Jammer genoeg (vrijwel ) uit de collecte verdwenen.

Breien is voor mij een bijkans traumatisch fenomeen. Mijn moeder vond het leuk en deed het zo graag dat ze er zelfs een breimachine voor kocht. Ik verdacht haar eโ€ฆ

ืœื™ื™ืง

ื—ื‘ืจ/ื” ืœื ื™ื“ื•ืข/ื”
01 ื‘ื ื•ื‘ืณ 2023

Hej Jan & Grietje! ๐Ÿ‘‹๐Ÿ˜ƒ


Mijn moeder breidde ooit een paarse trui voor mij en het was mijn favoriete trui die ik later als kleed voor mijn hond gebruikt had en toevallig was het ook de favoriete trui/kleed van Popeye.

๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ‘โ™ฅ๏ธ๐Ÿถ Helaas was hij reeds in 2016 op ruim 15-jarige leeftijd vanwege ouderdom overledenโ€ฆ ๐Ÿ˜ข Maar ik heb zeker allemaal fijne herinneringen aan hem!


Mijn opa zaliger die in 1986 op 79-jarige leeftijd overleden was, was vroeger een wever geweest en hij werkte ook aan zulke machines. Hij zou het zeker machtig gevonden hebben als hij daar bij jullie een kijkje kwam nemen!


Helaas ben ik allergisch voor wol, maar tegenwoordig is er synthetische wol in gebruik waarbij ik ookโ€ฆ


ืœื™ื™ืง

ื—ื‘ืจ/ื” ืœื ื™ื“ื•ืข/ื”
01 ื‘ื ื•ื‘ืณ 2023

Als ik dit zie doet me echt aan vroeger denken. Dat weeftoestel kan het me nog goed herinneren. Zoiets blijft leuk en voor vulling van een dag is het gemakkelijk. Breien was ook zoiets, die mooie dikke wintertruien die overeenkwamen met de Zweedse kwaliteit, lekker dik en warm. Sokken breien ook nog en waren in de winter lekker warm. Tja moeders was handwerklerares die had al veel meegekregen en doorgegeven aan de leerlingen.


ืœื™ื™ืง

ื—ื‘ืจ/ื” ืœื ื™ื“ื•ืข/ื”
01 ื‘ื ื•ื‘ืณ 2023

Breien,ohh heerlijk om te doen.Lekker ontspannend en prima om je hoofd leeg te maken.

Als Grietje breihulp of haakhulp nodig heeft.....LOL

ืœื™ื™ืง
bottom of page