top of page

De waterdokter

"Grietje we zitten in een Heilklimatische Kurort, hier zijn de kneippbaden"


Ik lag in een modderbad en om mij heen allemaal rozenblaadjes. Een heerlijke geur van vlierbloesem en tijm. Een schitterende vogel zat op mijn schouder en zong het hoogste lied. Een mist trok op en ik dacht dat Grietje op een rots zat en naar mij keek.

"Wordt eens wakker Jan, we gaan zwemmen in het koude meer. Waar zit jij met je gedachten."


We hadden een goedkoop hotelletje geboekt in Bad Malente in Noord Duitsland

vlakbij de oversteek met de Ferry naar Denemarken.

Overal bordjes met hydrotherapie, heilbäder, fitness en Vitalkliniek. De rust keerde op ons neer toen wij uit de auto's stapten. Na een zeer drukke autobahn was dit een verademing. Dokter Kneipp(kruidenpastoor) was halverwege de 19e eeuw bekend geworden met zijn speciale baden. Hij had op basis van de heilzame werking van water en kruiden de Kneipp-therapie ontwikkeld. Voor je gezondheid was het goed om twee keer per dag een koud bad of douche te nemen en het liefst in een meer met bronwater. We voelden ons helemaal thuis en vertelden aan iedereen dat we in Zweden in het zeer koude meer sprongen en bron water dronken. We voelden ons helemaal gezond.

Na de drukte op de Nederlandse en Duitse autobahnen begonnen wij ons te ontspannen. Een heerlijk ontbijt met vers fruit

en uitzicht op het prachtige meer.

Bijzonder was dat ik een foto maakte van het prachtige beeld op de rots in het water en zijn spiegeling onder water. Later bleek deze rots beeldbepalend te zijn voor het boek van Anneke Dapper- Skaaning, demenspsykolog. We waren bij Anneke en haar familie te gast die avond en bleven daar logeren. Een mooi mens die heel veel kennis heeft over dementie.

We nemen straks afscheid van Anneke en haar familie. We hebben haar prachtige boek waarin zij schrijft dat kennis over dementie zo belangrijk is. Een mooi interview voor het 3e magazine en een prachtige familie.


Over een paar uur zitten we weer in Zweden. Varen zo over met de Ferry vanaf Helsingör naar Helsingborg. Nog 500 km en we zijn weer thuis.


Don de poes doet het goed en laat alles over zich heen komen.


Dank voor jullie gastvrijheid Anneke🥰


Hejdå

78 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

7 Comments


Unknown member
Oct 11, 2023

Hej! 👋😃


Jullie reis naar Zweden doet mij altijd aan mijn reis met de internationale busmaatschappij ’Eurolines’ vanuit Amsterdam naar Linköping in 1994 (dacht ik) denken - 29 jaar geleden dus.


Ik was toen niet in Bad Malente geweest; de bus ging van Amsterdam via de Flevolanden naar het noordoosten van Nederland 🇳🇱 en bij Bad Nieuweschans ging ik Duitsland 🇩🇪 binnen. Via Bunde, Leer, Oldenburg en Bremen ging de bus gewoon door naar Hamburg en daar wisselden chauffeurs elkaar even terwijl passagiers uit- en instapten voordat de bus gelijk naar Puttgarden ging. In Puttgarden ging de veerboot naar Rødby in Denemarken 🇩🇰 en van daar uit ging de bus via Kopenhagen naar Helsingør. Bij Helsingør was het maar een…


Like
Unknown member
Oct 12, 2023
Replying to

Ja de E4 is nu een autoweg voor een deel. Er zijn nog steeds wegen waar 3 banen zijn en gevaarlijke situaties optreden.

Ja veel bossen en meer naar ons gebied Värmland wordt de natuur mooier. We willen het magazine in november af hebben. Gaan hier niet gelijk mee aan de slag. Eerst maar eens inderdaad boodschappen doen in Lysvic, zo'n 7 kilometer naar beneden.

Dank voor je mooie reactie 💛

Like

Unknown member
Oct 11, 2023

Mooi onderwerp, met het water voor de dokter, bij de waterdokter. Doet me denken aan de tijd dat modderbaden heel heilzaam waren en genezend. Zo maakt het de reis naar Zweden tot iets heel moois. Het blijft maar mooi verhalen en elke keer krijgen jullie het voor elkaar om een fijn onderwerp te geven. Nog een fijne reis naar dat mooie rode huisje in Zweden.

Like
Unknown member
Oct 11, 2023
Replying to

Dankjewel Jan. We zijn ondertussen aangekomen en het is prachtig. Wat een stilte🤔

De verhalen blijven komen.

Like

Unknown member
Oct 10, 2023

Bij de titel dacht ik letterlijk dat een van jullie met je water voor de dokter moest verschijnen.🤣Als je deze uitdrukking kent tenminste.

Maar goede voortzetting van de reis en geniet.

Liefs Ans

Like
Unknown member
Oct 10, 2023
Replying to

Dat betekent dat je de waarheid moet vertellen,er niet onderuit kunt of ten tweede dat je je urine inlevert voor onderzoek.Maar meer het eerste

Like
bottom of page